Ecosistema emprenedor

El disseny industrial com a eina per afrontar millor les crisis

Els Premis ADI reconeixen des del 1961 els productes més importants del disseny espanyol. L'associació ADI-FAD ha decidit aquest any incloure una nova categoria de "disseny d'emergència" per donar cabuda a les iniciatives que s'han posat en marxa en els últims mesos per donar resposta a la pandèmia, que ha evidenciat que la indústria continua sent l'assignatura pendent del disseny.

El disseny hauria d’haver servit perquè les empreses suportessin millor els efectes del coronavirus, però no ha estat així, lamenta el president d’ADI-FAD, Salvi Plaja. “La covid ens ha fet pensar molt”, remarca. Considera que s’ha posat en evidència que la indústria del país encara és fràgil, tot i que fa anys que posen l’èmfasi en la importància del disseny, com a eina que millora la qualitat de vida de les persones i genera beneficis per a les empreses a través del perfeccionament dels productes.

Plaja posa d’exemple la fortalesa de països com Alemanya i Itàlia, on s’entén el valor afegit que aporta el disseny a la indústria i moltes companyies tenen departaments de disseny o dissenyadors en plantilla. “La fórmula hi és, però a Espanya mai l’hem acabat d’implantar”, exposa.

La primera pedra en el camí és la concepció que tenim del disseny industrial. “Ho associem a fer les coses més maques. És la seva funció principal i més humana, però no l’única”, subratlla Plaja. També són importants altres funcions com la usabilitat del disseny industrial, l’ús de materials sostenibles i una tecnologia humana, fàcil i que s’entengui, i l’impuls a la innovació. A més, Plaja defensa la “dimensió humanista” del disseny: els seus professionals es formen en l’àmbit de les Humanitats i poden aportar visions poc comunes a les empreses, com la creativitat i l’aposta per posar les persones al centre, més enllà dels clients i els usuaris.

Salvi Plaja reivindica la importància del disseny industrial per tenir una indústria més resilient.

El disseny dels productes és també una manera d’ajudar a la indústria “a ser diferent” i generar valor, però Plaja creu que a Espanya els conceptes de disseny i indústria s’han separat. “Tenim una bona qualitat de disseny i, com no tenim la indústria suficient, es generen moltes idees, que es comuniquen, per exemple, a revistes, i aconseguim així tenir una bona cultura de disseny, però hem dimitit de la indústria”, sosté. En aquest sentit, indica que històricament relacionem els avenços a la indústria amb millores d’eficiència, com l’ús de la màquina de vapor, la producció en cadena o la robòtica, però no amb la capacitat de crear productes d’una manera diferent, cosa que ens  permetria ser més resilients. “La professió de dissenyador és la cara més idíl·lica i coneguda, i la que tenim més desenvolupada. Per contra, la d’industrial la tenim totalment abandonada. I, sense capacitat industrial per llançar conceptes nous al mercat, els productes es queden en meres idees”, agrega.

És per això que l’associació ADI-FAD, que té com a missió estendre entre la societat la importància d’aquesta professió, ha llançat un manifest que reivindica les qualitats del disseny industrial que assenyala Plaja, amb motiu de la nova edició dels Premis ADI, que s’entregaran el pròxim 24 de novembre, en el marc de la Barcelona Design Week.

L’aposta dels Premis ADI

El president de l’associació de disseny industrial assegura que l’edició 2020 dels Premis ADI és “una de les millors dels últims anys”, amb una participació molt alta i un nivell molt bo de les candidatures. La 59 edició dels Premis incorpora dues categories no

ves: el Premi Trajectòria i el Premi ADI Reconeix, Emergència covid-19. Aquesta última vol premiar les iniciatives que han sorgit arran de la crisi del coronavirus i que han permès “crear per salvar vides”, amb el disseny de respiradors o mascaretes. És a dir, un “disseny d’emergència”, com explica Plaja. “Ja sabíem que el disseny salva vides. Però després d’analitzar totes les candidatures rebudes ens hem adonat que els dissenyadors també podem aportar solucions a molt curt termini”, afegeix.

Els Premis ADI, que tenen un caràcter biennal, comptaran també amb les seves categories tradicionals. Els Premis Delta, les Medalles Adi i els Premis ADI Cultura. Per a l’ADI-FAD, els Premis Delta representen el passat perquè es presenten productes que estan al mercat; els Premis ADI Cultura, el present, tenint en compte que analitzen l’articulació actual de les idees sobre el disseny, i les Medalles ADI, el futur, ja que reconeixen els talents més joves del sector que hi ha a les empreses.

Un dels altres projectes seleccionats per a ADI Reconeix, Emergència covid-19. En aquest cas, un respirador de l’empresa GPA Innova.
Compartir
Publicado por
Cristina Martín Valbuena

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

La multinacional Protime obre un ‘hub’ digital a Barcelona per a 250 empleats

La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona porta el Nadal als seus barris amb centenars de propostes

Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…

20 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Casa Seat celebra un Nadal dolç amb Jordi Roca

L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Passeig de Gràcia es manté com el carrer comercial més car d’Espanya

El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Sincrotró Alba comptarà amb una residència per a treballadors

La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…

20 de novembre de 2024
  • Opinió

L’hora de la resiliència urbana

A finals d’agost del 2005, l’huracà Katrina colpejava les costes del sud-est dels Estats Units,…

19 de novembre de 2024