Opinió

Dos arquitectes esponja

Quedarà vintage dir-ho, però de Manuel Fraga, peça clau en la recta final del franquisme i durant un bon tram de la Transició espanyola, en deien que tenia “l’Estat al cap”. Tenia un cap ben gros, era caparrut, molt intel·ligent i amb gran memòria, i a més deien que coneixia com pocs els engranatges de l’Espanya del seu temps. A tot això es referien els periodistes i polítics que defensaven que aquell polític gallec tenia “l’Estat al cap”. Dels dos il·lustres arquitectes que aquesta setmana han passat pels Moments Estel·lars que The New Barcelona Post organitza a la Casa Seat, sense el cap gros, però amb moltes de les qualitats de Fraga i en aquest cas en relació amb la capital catalana, jo en conversar-hi vaig arribar a la conclusió que tenen, com pocs, Barcelona al cap.

La conversa va ser una delícia, per com va fluir, per com de poc previsible va ser i per com s’hi va deixar notar un respecte i afecte mutus d’aquells que no passen per ser complaents amb l’altre, ni per regalar-li les orelles, ni per fer-li un massatge. En algunes coses van diferir (força intensament), i això es va agrair.

El futur de les ciutats, també el de Barcelona, és clar, ha de passar inevitablement per ser “esponges” o això no és practicable? Les grans transformacions de la ciutat, dels anys vuitanta ençà, passen ara per un “eixamplament” de Barcelona més enllà d’unes fronteres difuses que… fins on han d’arribar? La referència de grans arquitectes com Oriol Bohigas són una llosa nostàlgica o una inspiració que impulsa?

L’arquitecta en Cap de Barcelona, Maria Buhigas (sense parentiu amb el mestre acabat d’esmentar), i el prestigiós arquitecte Joan Roig, soci cofundador del despatx Batlle i Roig, van dialogar amicalment però sense gaires concessions a l’altre, i van exemplificar amb força profusió d’exemples per què Barcelona, arquitectònicament parlant, pel que fa al seu espai públic, és alhora admirada (sobretot pels de fora, però no només) i temuda (sobretot pels seus ciutadans, que en pateixen les transformacions i els danys col·laterals del seu èxit o de tot el contrari).

Del Raval, al Besòs, passant pel Poble-sec o la Sagrada Família, i d’aquí a Nova York o als Emirats Àrabs, Roig i Buhigas ens van convidar a voltar pel passat, però també per un present que ja és futur, amb una mirada arquitectònica que, ella sí, absorbeix com una esponja, allà per on passa, tot de tendències i casos d’encert i error d’aquells que, en bones mans com les seves, acaben dibuixant ciutats com la nostra, i, per tant, de retruc, les nostres vides.

Us deixo aquí els enllaços per poder recuperar la conversa per Spotify o Youtube.

Compartir
Publicado por
Toni Aira

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

Els britànics pugnaran amb Nova Zelanda per la Copa de l’Amèrica

L’Ineos Britannia s'imposa sobre l'equip italià després d'onze regates i guanya per primera vegada la…

4 d'octubre de 2024
  • Opinió

Palau 100, de nou l’excel·lència

El curs comença amb un concert que preludia una temporada memorable

4 d'octubre de 2024
  • Good News Barcelona

La ‘Carmela’ de Plensa es queda

El rostre davant del Palau de la Música renova la seva relació amb la ciutat…

4 d'octubre de 2024
  • Música

Rússia, per començar

El Palau de la Música estrena temporada amb un esclatant repàs a dos clàssics de…

4 d'octubre de 2024
  • Opinió

Barcelona es bolca amb la Copa de l’Amèrica i el ‘retail’ es reinventa per al moment

La competició converteix la ciutat en un escenari vibrant on el comerç local aprofita cada…

3 d'octubre de 2024
  • Good News Barcelona

BNEW encara la seva cinquena edició com a esdeveniment de referència de l’economia del futur

La cita reunirà més de 12.000 assistents en una edició en la qual comptarà amb…

3 d'octubre de 2024