Ecoviu
Pau Torres, Marc Jiménez i Òscar Ratera, fundadors d'Ecoviu.

Ecoviu, una aplicació col·laborativa per contribuir a la cura del medi ambient

Els seus fundadors volen crear una xarxa de cooperació entre ciutadans i organitzacions, amb l'objectiu de promoure la lluita activa contra el canvi climàtic, a partir de les accions i les iniciatives socials que es realitzen a Barcelona i a la seva àrea metropolitana

El canvi climàtic sembla imparable. No cal llegir la premsa per adonar-se’n: les temperatures marquen rècords històrics i les flames s’acarnissen amb els nostres boscos i localitats. Però no siguem catastrofistes. Encara podem remeiar aquesta situació si cadascun de nosaltres aporta el seu granet de sorra amb iniciatives com la d’Ecoviu.

Tres joves barcelonins han posat en marxa aquesta aplicació mòbil gratuïta que facilita la mobilització ciutadana en la preservació del medi ambient, a través d’un calendari que estableix totes les accions i les iniciatives socials que es programen a Barcelona i a la seva àrea metropolitana.

“Som amants de la natura, practiquem esport a l’aire lliure i volíem contribuir tant com fos possible a fer d’aquest planeta un lloc més sostenible, però no sabíem on acudir”, afirmen els seus fundadors. Així doncs, els tres emprenedors van aprofitar la manca d’activitat durant l’època de confinament per agrupar els seus coneixements. En Pau Torres és expert en programació i ha desenvolupat la interfície de l’app, mentre que l’Òscar Ratera entén d’e-commerce i en Marc Jiménez té experiència en l’organització d’esdeveniments.

D’entrada, van dur a terme una intensa cerca de totes aquelles entitats de les comarques de Barcelona que miren pel benestar del medi ambient i els van convidar a fer-los partícips de les seves pròximes activitats. Actualment, compten amb la col·laboració d’Espigoladors, ADENC o WWF, entre altres col·lectius, però també reben diàriament les propostes dels seus usuaris. I és que el seu principal propòsit és crear una gran xarxa de cooperació entre ciutadans i organitzacions per promoure la lluita activa contra el canvi climàtic.

Fins ara, el desenvolupament d’Ecoviu ha tirat dels recursos propis dels seus tres fundadors, però amb l’arribada del nou curs, esperen poder generar un model de negoci que faci sostenible l’aplicació. “Hem deixat els nostres treballs previs per dedicar-nos íntegrament a aquest projecte”, apunta Jiménez. “Al setembre monetitzarem algunes activitats i cobrarem una petita comissió per cada tiquet venut dins de l’aplicació. A llarg termini esperem rebre també finançament privat”, afegeixen.

Recentment, han organitzat la recollida de deixalles a la platja del Bogatell, a través del projecte Rescue Ocean, amb la participació d’una vintena de voluntaris i 112 quilos de brossa arreplegada entre els espigons del litoral barceloní. Però la seva labor no acaba aquí. L’aplicació també compta amb un apartat específic que congrega articles atemporals sobre educació ambiental i que ampliaran en les properes setmanes amb continguts multimèdia de temàtiques concretes, com ara la moda sostenible o l’arquitectura responsable.

Entre els seus plans de futur es troba l’expansió del seu radar d’activitats més enllà de Barcelona i els seus voltants. En el termini de sis mesos o un any, s’han proposat arribar a la resta de províncies de Catalunya, sempre i quan es vegin reforçats per un nombre determinat d’usuaris. “Volem créixer orgànicament, sense presses”, conclouen.

Projecte Rescue Ocean ft. Ecoviu
El 23 de juliol, Ecoviu va impulsar la recollida de deixalles a la platja del Bogatell de Barcelona.