Va ser el 28 de febrer de 2012 quan l’editorial Raig Verd va publicar els seus dos primers títols: A dalt tot està tranquil de Gerbrand Bakker i La pesquisa de Juan José Saer. Deu anys més tard, les dues novel·les es reeditaran per celebrar l’efemèride. En el cas de Saer, que ha anat publicat un llibre per any, la reedició es farà de tots els títols.
Amb Bakker, Raig Verd va guanyar el Premi Llibreter, atorgat pel Gremi de Llibreters de Barcelona, i es va situar en el mapa literari. Aquest és un dels moments més destacats que l’editora Laura Huerga recorda d’aquests deu anys. Tres anys després, un altre premi també marcaria un capítol rellevant. L’escriptora i periodista Svetlana Aleksiévitx va guanyar el Nobel de Literatura l’any 2015. “No m’ho esperava”, recorda Huerga, que havia decidit apostar per aquesta autora, tot i que tothom li deia que s’equivocava.
Malgrat el Nobel, Aleksiévitx no ha estat una de les autores més venudes a Raig Verd en aquests primers deu anys. Sí que ho han estat els dos autors que van donar el tret de sortida, acompanyats per Ursula K. Le Guin, Ali Smith, Jean Echenoz i Ngugi wa Thiong’o. Tardor, d’Ali Smith; Els desposseïts, d’Ursula K. Le Guin i Un mag de Terramar, també de Le Guin, han estat els títols més llegits.
L’editorial publica en català i castellà, tot i que ven molt més en català, i ha sumat un total de 177 títols de 54 autors en aquesta dècada. Més d’un centenar han estat novel·les, però l’assaig també s’ha anat guanyant el seu espai. Actualment, publica 25 títols l’any.
Un cop superats els deu anys, la seva editora, Laura Huerga, aposta per “explorar nous espais”. És per això que s’atrevirà amb la poesia. S’estrenarà amb Colònia DMZ de Don Me Choi, on s’explica la postguerra a Corea des del punt de vista dels torturats, els executats i els empresonats, és a dir, “uns testimonis diferents en les versions oficials de la història”. “Podria ser el primer de molts”, defensa l’editora.
Els nous horitzons de l’editorial no es quedaran en la poesia. Huerga també vol provar el còmic en català. Ho farà a través d’una novel·la gràfica que narrarà les històries de dotze menors no acompanyats, en col·laboració amb artistes professionals.
La segona dècada també portarà una nova col·lecció juvenil en català, a càrrec de Mariló Álvarez. Fugint de la cultura anglosaxona, es recuperaran clàssics i es publicaran títols contemporanis. Es començarà amb novel·les, però també es preveu incorporar assajos. Inicialment, es publicaran entre quatre i cinc títols l’any.
Més enllà dels nous formats, Huerga es marca com a repte de futur garantir la paritat en el catàleg, aconseguida en els últims anys, però no reflectida en les xifres globals. Concretament, de tots els llibres publicats, 116 han estat escrits per homes i 57 per dones.