Einstein també jugava amb l’univers

Totes les grans teories del mític físic alemany van néixer de petits jocs visuals que creava inicialment amb la ment. A partir d’aquesta idea de descobrir i aprendre jugant, els dinamitzadors del taller Creactivity d’EduCaixa conviden tots els nens i nenes que, a partir d’objectes quotidians, investiguin, experimentin i creïn els seus universos propis: ja siguin dissenys, pel·lícules o robots. En aquesta activitat, la llibertat és l’única norma.

[dropcap letter=”Q”]

uè vol dir que a partir d’aquí hem de pensar amb les mans? Que ens traiem el cervell i ens el posem a les mans?”. “No!”. “Heu portat tots el cap?” “Sí!”. “Les mans?”. “També”. “I el material?”. “Això no, el teniu vosaltres!”. Amb aquesta allau d’energia arrenquen els educadors el taller Creactivity a CosmoCaixa. Avui una desena de nens i nenes té una cita al museu amb la seva imaginació. Què hi faran? Crear, divertir-se, aprendre i, per últim i no per això menys important, improvisar.

És una activitat inspirada en la metodologia Tinkering de l’Exploratorium de San Francisco (EUA), que convida nens de més de set anys a aventurar-se en el terreny de la creativitat remenant diferents objectes i materials. Una oportunitat singular per posar en pràctica l’art de pensar i crear amb les mans en quatre zones diferenciades: mecànica, vent, llum i electricitat. “Aquí es crea a través de l’experimentació en un ambient lúdic en què els nens i nenes no tenen pressió per assolir cap objectiu més que els que es van marcant ells mateixos. Ells el que fan és jugar i, sense adonar-se’n, acaben creant alguna cosa que combina ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques”, explica un dels educadors, Martí Burruel.

És inevitable contagiar-se de l’entusiasme que desprenen els petits quan els educadors els diuen que durant les pròximes dues hores podran convertir-se en autèntics inventors. Entre pantalles i teclats per fer pel·lícules en stop-motion, cilindres que escupen aire, bateries que generen electricitat, i tubs i engranatges, els nens i nenes deixen que les seves mans es guiïn pel poder de la intuïció. Els resultats són diversos: l’Arnau està construint un circuit de bales, la Júlia intenta fer volar uns objectes i la Sara està creant una pel·lícula en què un porc senglar venjatiu es menja una serp. Estan trobant usos que abans no coneixien per a diferents objectes i materials, i això és només la punta de l’iceberg de tots els coneixements que avui s’emportaran a casa.

Com apunta en Martí, “crear a partir de l’experimentació significa crear a partir de l’assaig i error i, per tant, aprendre dels teus errors i de la retroacció que et fan els professors”. A la meitat de l’activitat, l’Arnau s’adona que el seu circuit fet de gomes i palets necessita uns reforços extra per aguantar el moviment de les bales. La Júlia, per la seva banda, arriba a la conclusió que, per volar, els objectes han de pesar poc i tenir elements aerodinàmics. Ambdós corregeixen els errors i, aleshores, arriba la millor part del procés: s’adonen que són capaços de fer realitat i de millorar les idees que neixen dels seus caps i del món que els rodeja.

“Aquesta metodologia els serveix per entendre que cal treballar en equip i saber gestionar els fracassos i, sobretot, els ajuda a ser conscients que ells també poden crear. Guanyen confiança en ells mateixos”, explica en Martí quan parla de l’apoderament que, al final del taller, es pot palpar a l’ambient. Encesos per la motivació que els ha despertat el fet de crear, el millor és que, quan acaba l’activitat, Creactivity només acaba de començar. Perquè el cap no es desenganxarà del cos, s’enduran les mans i podran trobar materials similars més enllà de les parets de CosmoCaixa. L’Arnau diu que farà un altre circuit de bales amb cartrons de paper de cuina; la Sara utilitzarà la càmera del mòbil per crear més pel·lis en stop-motion. Alguns, fins i tot, comencen a imaginar tot el que farien si, de grans, tinguessin la sort de ser inventors. “Jo faria robots que ajudessin la gent gran”. “I jo, una màquina que convertís la brutícia en coses per menjar; així ningú no passaria gana”. Un altre vol construir “un robot que netegi totes les escombraries que deixem al carrer”. I el més important de tot és que, darrere de cada una d’aquestes propostes, només hi ha bones intencions. Com diuen ells mateixos, la idea és “crear invents que cuidin el món”.

Text: Alba Losada
Fotografia: Anna Pla-Narbona

Pots llegir més històries com aquestes a  ALMA, la xarxa social social, un espai digital dedicat a l’àmbit social, que aporta una nova mirada al present i al futur de la societat, a partir d’una veu optimista i diversa, i de totes les iniciatives que impulsa l’Obra Social “la Caixa”.

Compartir
Publicado por
Obra Social “la Caixa”

Artículos recientes

  • Creativitat

El Museu Picasso viatja a París a ritme de cancan

L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914' vol posar cara a tots…

21 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

La multinacional Protime obre un ‘hub’ digital a Barcelona per a 250 empleats

La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona porta el Nadal als seus barris amb centenars de propostes

Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…

20 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Casa Seat celebra un Nadal dolç amb Jordi Roca

L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Passeig de Gràcia es manté com el carrer comercial més car d’Espanya

El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Sincrotró Alba comptarà amb una residència per a treballadors

La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…

20 de novembre de 2024