Ecosistema emprenedor

Ekratos, la plataforma per crear votacions electròniques amb ‘blockchain’ en 5 minuts

La ‘startup’ catalana utilitza tecnologia pròpia per dur a terme consultes amb vot electrònic, i ara facilita la seva contractació directa per part d'entitats i institucions

La digitalització s’estén per tots els sectors i activitats, des de les compres fins a transferències bancàriesi cites mèdiques, i fins i tot el teletreball. No obstant això, encara existeixen recels quan es tracta de votar, tot i que eines com la tecnologia blockchain permeten certificar la seva seguretat. En aquest context, la startup barcelonina Ekratos, especialitzada en l’organització de consultes amb vot electrònic, ha fet un pas més enllà i llançarà al setembre una eina digital que permetrà la contractació directa de la seva plataforma per organitzar consultes i votacions.

Així, amb el software que ha desenvolupat, qualsevol institució o entitat que hagi de realitzar una votació certificada podrà contractar-la directament a través de la plataforma sense necessitat de gestionar-ho amb l’empresa, i amb la possibilitat de personalitzar-la en funció de les seves necessitats. “Maximitzant l’automatització del procés, els clients podran programar la seva pròpia votació sense necessitat de contactar-nos”, explica el conseller delegat d’Ekratos, Ramón Pons. 

Malgrat la incorporació d’aquest model com a novetat, Ekratos mantindrà la seva línia actual d’oferir votacions electròniques a institucions i entitats a través d’un procés de comunicació directa amb la startup: “Alguns clients requereixen atenció personalitzada, i fins i tot alguns demanen assistència tècnica durant la votació”, detalla Pons. El ceo assegura que la possibilitat de contractar directament una votació personalitzada a través de la plataforma sense necessitat de contactar amb l’empresa representa “un element molt innovador que no hem vist en cap competidor”. “Amb aquest sistema, pot dissenyar-se i programar-se una votació en cinc minuts”, segons Pons, que afirma que actualment no existeixen altres plataformes que permetin programar consultes de vot electrònic amb tecnologia blockchain pròpia mitjançant aquest sistema.

El projecte d’Ekratos va començar el 2015 per donar servei a ajuntaments que volien consultar als seus ciutadans, i s’estudiava cas per cas per a dissenyar les votacions. Aquest model inicial va partir de la iniciativa de dos socis vinculats a la política, que van buscar innovar en mètodes de votació més enllà de la papereta. Amb un tercer soci, van impulsar la startup, que compta actualment amb cinc treballadors. 

Va ser el 2019 quan Ekratos va desenvolupar una nova plataforma, després de constatar la seguretat i traçabilitat que aportava la tecnologia blockchain en la compravenda de criptomonedes. “Vam pensar que seria totalment aplicable en l’àmbit de les votacions, i vam desenvolupar la nostra pròpia blockchain amb la Universitat de Girona”. El resultat va ser una “plataforma totalment versàtil i adaptable” a les necessitats dels clients, segons Pons. Per utilitzar-la, els clients poden optar per contractar una consulta puntual o bé per una subscripció anual, amb la qual poden realitzar més votacions a un preu més reduït, que ronda l’euro per persona del cens al qual es vulgui consultar. 

Des del seu llançament, Ekratos ha dut a terme consultes i processos electorals a Catalunya, Balears i Andorra, incloent-hi entitats i institucions com ajuntaments, el Port de Barcelona, CCOO, el Consell Escolar de Catalunya i col·legis professionals. “Existeixen infinitat de casos i opcions per dur a terme consultes, ja siguin més grans o més petites. Qualsevol elecció sindical, triar el consell d’administració, votar en uns pressupostos participatius i fins i tot una votació d’una comunitat de veïns; la tendència és cada vegada democratitzar més els òrgans i els processos”, defensa Pons. 

Davant les possibilitats del vot electrònic, Pons confia que arribi a instaurant-se en processos electorals

I el vot electrònic permet ampliar la participació en aquests processos: “D’haver-te de desplaçar i fer cua passes a poder votar en 40 segons amb un dispositiu”, destaca el conseller delegat. Tant és així que les consultes realitzades amb el vot electrònic de la plataforma d’Ekratos “han arribat a triplicar la participació” respecte a processos de la mateixa entitat mitjançant vot presencial. A més, a través de la tecnologia blockchain, Ekratos ha incorporat la traçabilitat del vot, i qualsevol participant pot autocertificar que el seu vot ha estat comptabilitzat correctament en l’urna electrònica. 

“La blockchain és la tecnologia més avançada i més segura que existeix avui dia”, que també permet garantit el vot secret: “Ni tan sols nosaltres podem qui vota ni com vota; només podem crear i destruir la votació”. Davant aquestes possibilitats del vot electrònic, Pons confia que arribi a instaurar-se en els processos electorals: “Realitzem tot tipus de compres i consultes en línia, i el que és estrany és que el vot electrònic no estigui instaurat a nivell nacional”. Països com Estònia i el Brasil i determinats territoris de Suïssa i els Estats Units ja ho apliquen. “Espero que no triguem molt a Espanya”, sosté Pons, i és que “l’era digital avança dia a dia, i no podem continuar utilitzant sistemes que no encaixen amb el segle XXI”.

Compartir
Publicado por
Anna Badia López

Artículos recientes

  • Creativitat

El Museu Picasso viatja a París a ritme de cancan

L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914' vol posar cara a tots…

21 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

La multinacional Protime obre un ‘hub’ digital a Barcelona per a 250 empleats

La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona porta el Nadal als seus barris amb centenars de propostes

Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…

20 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Casa Seat celebra un Nadal dolç amb Jordi Roca

L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Passeig de Gràcia es manté com el carrer comercial més car d’Espanya

El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Sincrotró Alba comptarà amb una residència per a treballadors

La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…

20 de novembre de 2024