El pilot 5G Catalunya ha anticipat el futur de les urbs i la seva seguretat amb un cas d'ús liderat per Cellnex i Nearby Computing i amb la participació de la Guàrdia Urbana de Barcelona
Quants ulls necessita una mare o un pare per vigilar un bebè? Com s’eviten els accidents? Quant es triga a solucionar una incidència? I una pregunta també important: Qui cuida els cuidadors? Les parelles amb fills de poca edat són experts en la gestió d’emergències i en l’establiment de prioritats quan diversos successos es produeixen al mateix temps. Però qui s’ocupa de nosaltres quan creixem i passem a ser tan sols un ésser humà més caminant o circulant per la gran ciutat? Qui ens cuida en l’urbs impersonal i hiperactiva del segle XXI? On queda l’esperit de protecció i l’atenció que tots necessitem quan alguna cosa ens passa?
Una ciutat més humana és possible gràcies a les noves eines que ens aporta la tecnologia. En concret, les xarxes 5G poden ajudar a serveis com la Guàrdia Urbana, els agents de la qual es converteixen en els nostres àngels guardians quan la fatalitat es creua en el nostre camí. La nova tecnologia de la telefonia mòbil ajuda a prevenir situacions crítiques, facilitant la intervenció ràpida dels equips d’emergència. A més, permet accedir a múltiples fonts d’informació per optimitzar i agilitzar la presa de decisions en situacions en les quals el factor temps i l’accés a totes les dades rellevants són determinants per minimitzar els danys.
La nova tecnologia de la telefonia mòbil ajuda a prevenir situacions crítiques, facilitant la intervenció ràpida dels equips d’emergència
El pilot 5G Catalunya ha anticipat el futur amb un cas d’ús, liderat per Cellnex Telecom i Nearby Computing sobre tecnologia Lenovo, en el qual ha participat la Guàrdia Urbana de Barcelona, l’Institut Municipal d’Informàtica de l’Ajuntament de Barcelona i diverses startups proveïdores d’aplicacions finals. La demostració, que va tenir lloc a la confluència de l’Avinguda Diagonal i els carrers Pere IV i Lope de Vega de Barcelona, al barri de Poblenou, va permetre experimentar diferents avanços al mateix temps:
Cinc càmeres de seguretat adreçades a l’encreuament dels tres carrers i connectades mitjançant la xarxa 5G han ofert imatges per a la gestió del trànsit. Sobre les imatges de les càmeres s’ha utilitzat la tecnologia d’anàlisi de vídeo de Sprinx Technology, que permet comptar vehicles i analitzar fluxos de trànsit, així com avisar automàticament d’una situació de congestió o fins i tot realitzar una gestió automatitzada del trànsit segons les necessitats del flux real dels vehicles, entre altres factors.
Gràcies a l’analítica de vídeo automatitzada, les càmeres també poden detectar emergències (a la demostració del cas d’ús, s’ha utilitzat un cotxe parat sobre les vies del tramvia de Diagonal) i generar alertes que s’envien tant al centre de control com als agents o vehicles més pròxims a la incidència. A més, en rebre el missatge, els agents poden connectar-se des del mòbil al senyal de vídeo de les càmeres, en temps real, per veure què està passant en aquest punt. Aquesta última aplicació facilita la gestió d’emergències, ja que la informació rellevant a partir de les imatges permet respondre de forma més coordinada i eficient.
Gràcies a l’analítica de vídeo automatitzada, les càmeres també poden detectar emergències i generar alertes
En paral·lel, s’ha demostrat com gràcies a les xarxes 5G es millora substancialment la comunicació entre els agents, substituint els transmissors d’àudio en grup tancat actuals per dispositius 5G que garanteixen, de manera fiable i encriptada, trucades d’àudio i de vídeo grupals, emetre en directe les imatges de les càmeres subjectives que els agents porten, així com rebre la seva localització per GPS, amb un marge d’error de només un metre (enfront dels 10 metres de marge d’error que ofereixen les xarxes actuals), gràcies a la tecnologia d’Albora Technologies.
Així mateix, en la demostració del pilot 5G Catalunya, s’ha monitorat l’estat dels agents mitjançant un sensor que mesura la seva freqüència cardíaca. Les dades d’aquest dispositiu permeten conèixer l’estat d’activitat física de l’agent i detectar, per exemple, quan aquesta persona està corrent o es troba en una situació d’estrès. En superar la freqüència cardíaca establerta com a normal, el dispositiu emet un senyal d’alerta que es rep en el centre de control, indicant als seus companys la seva ubicació exacta. Aquests poden connectar-se a la càmera que porta l’agent adherida a la seva armilla per conèixer quina és la situació en la qual l’agent està implicat. A més d’un sensor de freqüència cardiovascular, les xarxes 5G permeten connectar altres dispositius similars per monitorar la seguretat dels agents.
Les dades d’aquest dispositiu permeten conèixer l’estat d’activitat física de l’agent i detectar, per exemple, quan aquesta persona està corrent o es troba en una situació d’estrès
Finalment, a través de tablets d’última generació, també els vehicles tindran accés a tota aquesta informació, que actualment està limitada principalment a la comunicació per veu i mapes GPS, o al servei de dispatching d’ordres. A més, aquest tipus de tecnologia proposada pel pilot 5G Catalunya facilita l’actualització del programari del vehicle sense necessitat d’immobilitzar-lo 48h, com succeeix ara com ara.
El cas d’ús ha permès comprovar el funcionament de les xarxes 5G Stand Alone (d’extrem a extrem) i Open Ran (amb estàndard obert) en un complex teixit de dispositius i aplicacions que permetran, gràcies a les característiques que ofereix aquesta nova tecnologia d’àmplia banda ampla i temps real, millorar la gestió d’emergències i el trànsit i monitorar la seguretat dels agents en l’exercici de la seva feina. La tecnologia al servei d’una ciutat que protegeix i cuida, com necessitem tots el que vivim en ella.
Set casos d’ús a Barcelona
El Pilot 5G Catalunya, cofinançat pels fons FEDER i adjudicat per Red.es, ha estat desenvolupat per un consorci de vuit empreses liderat per Cellnex Telecom i el Grup MASMOVIL, en el qual també han participat Lenovo, Parlem Telecom, Nearby Computing, Augmenta Solutions, Atos i Nae. Ha desenvolupat a la ciutat de Barcelona set casos d’ús orientats a desenvolupar solucions al voltant de la mobilitat urbana, l’educació en remot, el sector industrial, la compra a distància, la transmissió audiovisual, la gestió de la seguretat i les emergències en l’entorn urbà, i la construcció d’una xarxa neutral multioperador destinada a oferir connectivitat en zones amb alta ocupació estacional.
En l’últim Mobile World Congress (MWC), el projecte 5G Catalunya ha rebut el premi GSMA Foundry Excellence Award, fundació dedicada a resoldre els reptes més urgents de la tecnologia connectada i centrada en la creació de serveis i infraestructures de nova generació, inclosa la monetització de 5G, la transformació digital i l’eficiència operativa. “Estic molt content que el projecte 5G de Catalunya hagi estat reconegut amb el premi GSMA Foundry Excellence Award. Aquest consorci ha desenvolupat set casos d’ús notables que mostren els beneficis de la tecnologia 5G en la vida real i com es pot utilitzar a la vida quotidiana. Amb aquesta iniciativa de gran impacte han demostrat una innovació i uns assoliments excel·lents”, va assenyalar Richard Cockle, director de la GSMA Foundry.
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…
L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…
El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició
La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…
A finals d’agost del 2005, l’huracà Katrina colpejava les costes del sud-est dels Estats Units,…