Ecosistema emprenedor

El 60% del capital per a ‘startups’ a Barcelona és de fons internacionals

L'emprenedoria de la ciutat, que neix amb vocació global, guanya importància a l'ecosistema innovador a Europa i desperta l'interès dels inversors especialitzats en el finançament de projectes en fase inicial

El 60% dels recursos de capital que van entrar al finançament en fase llavor de companyies nascudes a Barcelona el 2021, ja no prové exclusivament d’inversors vinculats al projecte o a l’entorn més proper dels seus emprenedors, sinó que correspon a fons internacionals.

Aquesta dada posa de relleu la transformació que s’està donant a l’ecosistema emprenedor de la ciutat i que està en línia amb els canvis observats al conjunt d’Europa, un mercat que adquireix un paper primordial en l’economia del coneixement i en la construcció del B2B (Business-to-Business), segons s’ha posat de manifest a la sessió Una perspectiva tech per a la recuperació 2022, organitzada per Tech Barcelona.

“El finançament de les companyies del futur, les que estan creant les persones, està canviant”, ha explicat Carlos Trenchs, responsable d’Aldea Ventures, plataforma de capital risc amb seu a Barcelona. “Fa uns deu anys, quan els First-Time Entrepreneurs buscaven finançament per als seus projectes en les primeres etapes (capital prellavor o llavor), el capital provenia bàsicament del seu entorn més proper, però actualment hi ha inversors globals disposats a destinar els seus recursos a solucions innovadores que neixen ja amb una visió global i que les promouen persones de provada trajectòria (track record) i amb experiència”, ha afegit Trenchs.

En un repàs a les perspectives de futur de l’ecosistema emprenedor, la sessió també ha recollit les opinions de Silvana Churruca, directora del Payment Innovation Hub; Noemí Moya, responsable de Voi Technology per a Espanya i França; i Montse Daban, directora científica de Biocat. Els ponents han coincidit en les capacitats de Barcelona per posicionar-se com a ciutat per atraure projectes innovadors, tecnològics i disruptius i captar talent internacional.

Salut, mobilitat i Fintech —els tres sectors representats pels ponents— són àrees en plena expansió tecnològica i clars exemples d’on s’està produint una disrupció rellevant i d’on sorgeixen moltíssimes iniciatives que capten gran part de la inversió de capital, ha destacat Carlos Trenchs. Les iniciatives que sorgeixen en aquests camps “des de la seva visió global, s’ajusten a diferents mercats i a realitats econòmiques diverses, d’aquí el seu interès”, ha concretat el director d’Aldea Ventures.

Per això, no només s’observa com el capital estranger arriba a Barcelona —“moltes vegades ja de manera coordinada”, com ha destacat el director de Tech Barcelona, ​​Miquel Martí–, sinó que l’inversor local també ha modificat la seva perspectiva i “ja es fixa en projectes europeus i internacionals per destinar-hi recursos”.

Miquel Martí, Silvana Churruca, Montse Daban, Noemí Noya i Carlos Trenchs van participar a la sessió Una perspectiva tech per a la recuperació 2022, organitzada per Tech Barcelona.

La suma d’Europa com a mercat; la tecnologia, com el driver de creació de valor, i l’anomenada softwarització de l’economia; i els equips amb talent i experiència per desenvolupar-los són les claus que marcaran el futur de l’ecosistema emprenedor, han destacat els ponents.

L’inversor local també pensa ja en clau internacional

“Europa jugarà un paper molt rellevant en l’economia del coneixement perquè el futur ve del B2B, no del B2C, del qual Europa es va quedar enrere”, ha explicat Carlos Trenchs, i ha afegit que “una de les conseqüències de la pandèmia ha estat que el capital ha fluït més fàcilment i ara el 45% de tot el capital grow que s’inverteix a Europa ve dels Estats Units”.

D’altra banda, a l’àmbit local, durant el debat s’ha posat de manifest que l’Administració té un paper rellevant per assumir: si Barcelona vol jugar un rol a l’ecosistema innovador i d’emprenedoria, un dels grans reptes és com troba la Administració el seu lloc per adaptar la realitat a l’entorn innovador. I, en segon lloc, l’administració també té un paper fonamental en l’atracció i la retenció de talent i, en aquest sentit, Barcelona té un atractiu per la qualitat de vida, la seguretat jurídica, l’entorn empresarial i d’emprenedoria….

Compartir
Publicado por
Maria Teresa Coca

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

La multinacional Protime obre un ‘hub’ digital a Barcelona per a 250 empleats

La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona porta el Nadal als seus barris amb centenars de propostes

Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…

20 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Casa Seat celebra un Nadal dolç amb Jordi Roca

L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Passeig de Gràcia es manté com el carrer comercial més car d’Espanya

El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Sincrotró Alba comptarà amb una residència per a treballadors

La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…

20 de novembre de 2024
  • Opinió

L’hora de la resiliència urbana

A finals d’agost del 2005, l’huracà Katrina colpejava les costes del sud-est dels Estats Units,…

19 de novembre de 2024