Més bones notícies vinculades al Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS). Després d’adjudicar-se la construcció del nou superordinador europeu MareNostrum 5 —amb una inversió associada de més de 220 milions d’euros—, aquesta infraestructura clau de la capital catalana ha rebut l’encàrrec per crear un hub de computació avançada pel desenvolupament de l’energia de fusió.
Eurofusion, un consorci format per 28 països per fer realitat aquesta nova forma de generació neta d’energia, és qui ha confiat en el BSC-CNS la creació i gestió d’un dels cinc centres de computació avançada que donaran suport als científics que treballen en aquest projecte, que pot esdevenir clau per reduir dràsticament les emissions de CO₂ associades a la generació d’electricitat.
El nou BSC–EUROfusion Advanced Computing Hub (ACH) entrarà en funcionament l’1 de juliol de 2021 i el seu equip creixerà progressivament fins a arribar als 8 membres. Estarà dirigit per la doctora Mervi Mantsinen, professora investigadora ICREA i líder del grup de fusió del BSC. “Tenir la confiança de crear i administrar un Centre de Computació Avançada en fusió és una gran fita per al BSC. Espero amb interès tots els avenços que farem en aquest camp per apropar-nos un pas més a fer realitat l’energia de fusió”, afirma Mantsinen.
A més a més de Barcelona, es posaran en marxa centres de computació avançada pel programa EUROfusion a Suïssa, Polònia, Alemanya i Finlàndia; els cinc centres rebran una inversió de 15,4 milions d’euros.
La fusió consisteix a imitar els processos de generació d’energia de les estrelles com el sol. L’objectiu és fer realitat aquesta tecnologia no contaminant i lliure de riscos a mitjans d’aquest segle. Per això, és necessari primer posar en marxa un reactor experimental que demostri que l’energia de fusió és viable, l’Iter, a Cadarache (França), un projecte que es coordina també des de Barcelona. Per tal que els científics experts en plasma puguin reproduir en els reactors experimentals les reaccions que tenen lloc al nucli del sol fa falta treballar primer amb models computacionals que reprodueixin aquests processos i permetin dissenyar els reactors i per això s’ha decidit crear aquests hubs de computació avançada.