Barcelona va ser pionera en fer desaparèixer els pagaments en efectiu a la flota d’autobusos de TMB durant els primers mesos de la pandèmia. Així, només es podia fer servir el transport públic mitjançant un títol multiviatge o comprant un bitllet senzill a través de l’aplicació mòbil. Ara, ja es poden tornar a comprar bitllets senzills a dalt del bus, però no amb metàl·lic, sinó amb targeta de crèdit, amb un telèfon mòbil o amb un rellotge intel·ligent.
L’any passat, Transports Metropolitans de Barcelona va iniciar una prova pilot a les línies V3 i 46, on va instal·lar al costat del conductor uns terminals EMV que procedeixen al cobrament del bitllet electrònicament quan s’acosta la targeta contactless de dèbit o de crèdit o el telèfon mòbil. La transacció és alhora la prova que es disposa de títol vàlid en cas d’una inspecció, ja que no s’obté cap bitllet imprès.
Segons TMB, aquest sistema facilita l’accés dels usuaris esporàdics al transport públic, evita contactes i agilitza el servei. Un cop validat el funcionament d’aquest nou mètode de cobrament a les línies V3 i 46, s’ha implantat a tota la flota d’autobusos (1.070 vehicles) i fins avui amb els nous terminals EMV ja s’han comprat mig milió de bitllets, amb una “valoració molt alta”, segons TMB, per part dels usuaris. La compra de bitllets senzills, que tenen un cost de 2,40 euros, és molt minoritària, ja que representen menys del 2% de les validacions. Els nous terminals han estat desenvolupats per Comercia Global Payments —filial de CaixaBank— i Inetum.
“Barcelona és la primera ciutat de l’Estat espanyol on el bitllet senzill de bus es paga amb targeta bancària com a alternativa a l’efectiu i és una de les primeres grans ciutats europees que avancen cap a un sistema de pagament totalment digital i sense efectiu a bord”, destaca l’empresa pública presidida per Laia Bonet.