centro de inmunología Fundación La Caixa
El doctor Josep Tabernero; l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; i el president de la Fundació La Caixa, Isidre Fainé, posant la primera pedra del CaixaResearch Institute.

El centre d’immunologia de la Fundació La Caixa obrirà el 2025

El complex de recerca s'inaugurarà parcialment a finals de l'any que ve mentre s'acaba de construir l'equipament, que comptarà amb una inversió de 100 milions d'euros, 20.000 metres quadrats i 500 professionals. Segons Isidre Fainé, el centre suposa una "fita transcendental en la història de la recerca del nostre país".

Primera pedra del centre de recerca especialitzat en immunologia d’Espanya. L’han col·locat el president de la Fundació La Caixa, Isidre Fainé, i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, en els terrenys davant del CosmoCaixa, a la falda de Collserola. El centre, impulsat per la fundació amb el nom CaixaResearch Institute, requerirà una inversió de prop de 100 milions d’euros i aspira a convertir-se en un nou epicentre de recerca i desenvolupament científic en immunologia de referència internacional. 

L’institut de recerca tindrà una extensió total d’uns 23.000 metres quadrats, tenint en compte la nova plaça que generarà l’equipament. Serà un dels primers centres d’Europa focalitzats en la immunologia, i donarà espai a uns 500 professionals, en un escenari de creixement d’una dècada. La xifra inclou científics i també al personal tècnic i a l’administratiu. No obstant això, l’institut s’ha concebut de manera flexible, cosa que permetrà que pugui acollir fins a 700 professionals, en el cas que canviïn els usos dels espais actuals. Quan funcioni a ple rendiment, es preveu que pugui comptar amb més de 40 grups de recerca. 

L’equipament se situa en els terrenys en els quals se situava fins a l’any 2018 el complex esportiu de l’associació de treballadors de CaixaBank, coneguda com La Soci. Ara, diversos esvorancs ocupen el lloc en el qual se situaven piscines, pistes de tennis, un gimnàs i un pavelló poliesportiu, i que seran substituïdes per aquest centre. El terreny va ser comprat per la fundació a CaixaBank l’any 2020 per un valor de 12,1 milions d’euros. 

La primera pedra s’ha col·locat en un solar amb una vista panoràmica a tota la ciutat. Els camions, operaris i grues van començar a demolir el complex esportiu el juny de l’any passat, i els treballs continuaran fins que s’obri el nou centre. El president de la fundació ha avançat que, per la dimensió i la magnitud de les obres, poden allargar-se entre quatre o cinc anys. Fainé ha defensat que aquesta primera pedra no només representa l’inici de la construcció del centre, sinó una “fita transcendental en la història de la recerca del nostre país”. Ha ressaltat que, a través de la unió d’esforços d’agents compromesos amb el benestar de la societat, es poden “impulsar solucions innovadores per als grans reptes” que existeixen en l’àmbit de la salut.

Amb l’objectiu de posar en marxa el nou centre el més aviat possible, Fainé ha anunciat que treballaran perquè a finals de 2025 s’inauguri una primera part del centre perquè pugui començar la seva activitat, “mentre la resta es va adaptant a les necessitats dels científics i investigadors”. En concret, obrirà primer el mòdul més pròxim a la Ronda de Dalt, i més endavant s’inaugurarà l’altre edifici. L’institut disposarà de zones i equipaments destinats a la recerca científica com a laboratoris secs i humits, serveis cientificotècnics i espais per a la innovació. També tindrà oficines i espais per la recepció de visitants, en els quals es realitzaran esdeveniments, formacions i iniciatives de treball en xarxa. 

Immunologia, també davant el càncer

Sota la direcció científica del doctor Josep Tabernero, l’institut treballarà per atreure nous perfils de talent per projectar la innovació biomèdica en immunologia. Per fer-ho, la iniciativa ha triat a l’expert mundial en immunoteràpia Antoni Ribas com a president del comitè assessor del centre. Ribas ha acumulat la seva experiència exercint de director del Parker Institute for Cancer Immunotherapy i del Tumor Immunology Programme a la Universitat de Califòrnia Los Angeles (UCLA). 

La immunologia és clau davant reptes externs com les infeccions, però també interns, com el càncer i malalties neurodegeneratives

En l’acte, Tabernero ha destacat que la recerca en el camp de la immunologia pot donar pistes i solucions davant reptes als quals s’enfronta l’organisme. Són reptes externs, com infeccions, però també interns, com el càncer i malalties neurodegeneratives. Aquesta connexió entre la immunologia i malalties com el càncer es va detectar amb estudis pioners que van observar la capacitat de les cèl·lules immunitàries per a reconèixer i destruir cèl·lules que havien perdut el control sobre el seu creixement. Així, una de les línies de recerca del futur centre passarà per buscar estratègies per a alliberar tot el potencial del sistema immunitari per a eliminar aquestes cèl·lules canceroses. L’equipament estudiarà la immunologia també en àmbits com l’afectació que virus com el Covid-19 provoquen en aquest sistema. 

caixaresearch institute
Simulació del futur CaixaResearch Institute.

Collboni ha destacat que la ciutat experimentarà un “salt qualitatiu històric en matèria de recerca científica” amb aquest centre i amb l’impuls d’altres, com els previstos en la qual serà la Ciutadella del Coneixement i que inclourà el complex de recerca científica de l’antic mercat del peix. L’alcalde ha enaltit també la labor del president del comitè científic de la Fundació La Caixa, Javier Solana, que no ha acudit a l’acte per motius de salut. 

Una nova plaça

La construcció del centre inclourà també la reurbanització de l’espai entre l’institut i el CosmoCaixa, situat sobre La Ronda de Dalt. Així, per on ara discorren carrils de circulació, es crearà una nova plaça pública que connectarà tots dos equipaments. A més, el centre de recerca crearà una nova zona verda pública en la seva part posterior, enllaçada amb Collserola. 

La fundació ha organitzat el 15 i 16 de novembre un seminari al CosmoCaixa com a primera activitat de l’institut

Collboni ha destacat que la cobertura de la Ronda de Dalt en altres punts de la via permetrà guanyar espais com el que es crearà sobre la infraestructura en urbanitzar la nova plaça. Fainé ha detallat que el terreny del CosmoCaixa i el CaixaResearch originalment era una sola finca, i que va ser precisament la construcció de la ronda el que va partir en dos aquest terreny.

caixaresearch
Vista de la simulació del futur CaixaResearh, al costat del CosmoCcaixa.

Primera pedra, primera activitat

La primera pedra s’ha col·locat amb una càpsula del temps. Consisteix en urna transparent segellada amb objectes que han dipositat Fainé, Collboni i Tabernero, que ho han fet pala en mà. En el seu interior, quedaran com a testimonis del pas del temps una pipeta de laboratori, un plànol de l’equipament i una reproducció en miniatura del panot de Barcelona. També reposarà en els fonaments de l’edifici un facsímil d’un fullet de 1932 de l’Institut Antituberculós Francesc Moragas, que va treballar amb un dels primers microscopis electrònics d’Espanya.

El president de la Fundació La Caixa, Isidre Fainé; l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i el doctor Josep Tabernero, col·locant la primera pedra de l’institut.

Com a primera activitat del CaixaResearch Institute, la fundació ha organitzat el 15 i 16 de novembre el seminari Human Immunome Project Into Action, que se celebrarà al CosmoCaixa. La cita tindrà com a objectiu dibuixar un full de ruta per a generar dades immunològiques i construir models d’intel·ligència artificial del sistema immunitari, que es posaran a disposició pública.