Passatge interior de l'Hospital Clínic. © Vicente Zambrano González

El Clínic decidirà en quatre mesos on es reubicarà a Barcelona

Generalitat, Ajuntament i Diputació signen un protocol per avaluar el futur emplaçament de l'hospital, fixant consensos inicials com que s'haurà de prioritzar preservar la seva localització a la ciutat de Barcelona

Ideat en una altra època, amb una medicina completament diferent de l’actual, l’edifici que acull l’Hospital Clínic s’ha quedat antiquat, a més de petit per l’increïble creixement que ha registrat i que l’ha situat com un dels més punters. El complex sanitari respon a cànons obsolets: les habitacions són petites; els passadissos, estrets; els pacients s’apilonen; hi ha poques finestres; el servei d’urgències està limitat pel poc espai disponible i la seva divisió en diferents plantes, que fa dependre d’escales o ascensors per transportar els usuaris… La sensació general a l’Hospital Clínic és que cal un nou emplaçament, que sigui modern i s’adapti a les necessitats actuals de la medicina.

A més a més, tampoc juga a favor del funcionament de l’hospital que les consultes externes estiguin ubicades en un altre edifici o que determinades especialitats com les de Ginecologia, Obstetrícia i Neonatologia es trobin a altres espais de la ciutat, en aquest cas, a la Maternitat, a les Corts. Qüestions com aquestes obliguen a derivar pacients o desplaçar metges d’un lloc a l’altre.

El futur del Clínic preocupa des de fa anys. La direcció de l’hospital estima les necessitats d’espai en 270.000 metres quadrats, xifra que xoca amb la manca de terrenys existent a la zona on es troba. “Tenim una dificultat molt important d’espais. Realment, no podem fer la feina correctament ni des del punt de vista sanitari ni des del punt de vista professional”, exposa el director general de l’Hospital Clínic, el doctor Josep Maria Campistol. “L’Hospital Clínic necessita un nou emplaçament. Som un hospital de referència i volem seguir sent un hospital de referència”, afegeix.

Sobre la taula de l’equip directiu de l’hospital hi ha diverses opcions, entre elles, ubicar-lo a l’Escola Industrial, un altre espai històric de la ciutat amb un elevat valor arquitectònic —la seva imponent xemeneia és obra del prestigiós arquitecte valencià Rafael Guastavino, també responsable de les voltes de l’estació Grand Central o el pont de Queensboro de Nova York— i actualment dedicat a usos ciutadans i educatius. Per avaluar aquesta qüestió des d’un punt de vista tècnic, la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona han acordat la creació d’una comissió d’experts que proposi un nou emplaçament per a l’hospital, determinant uns quants consensos inicials.

En aquesta comissió, hi haurà dos representants per cadascuna de les administracions signants i, a més, participaran l’arquitecte Ramon Sanabria i el doctor Ramon Canal, tots dos amb una àmplia trajectòria professional. A Sanabria l’avala haver ideat l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, la Clínica Dexeus, l’ampliació de la terminal 2 de l’Aeroport de Barcelona, el Parlament d’Andorra, i l’Institut del Teatre. D’altra banda, Canal ha format part de l’Hospital General de Catalunya, l’Hospital Mútua de Terrassa i l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i, actualment, treballa al Futbol Club Barcelona, com a director de Ciències de l’Esport i Serveis Mèdics.

Punts de partida

En primer lloc, el protocol prioritza preservar la localització del nou centre a la ciutat de Barcelona i determina que la comissió analitzarà tots els emplaçaments possibles en potència dins de l’àmbit de referència de l’Hospital Clínic a la capital catalana. En concret, es tracta de l’Àrea Integral de Salut Barcelona Esquerra, que dóna servei a un total de 523.725 pacients i va des de Vallvidrera, passant per les Corts i l’Eixample, fins a Sants-Montjuïc.

Així mateix, el protocol valora dues opcions: un conjunt hospitalari concebut en un únic emplaçament o en diverses ubicacions a l’entorn de l’Eixample on s’ubica actualment el Clínic. En aquest punt, es fa referència a l’Escola Industrial, remarcant que és una possibilitat entre d’altres i establint que pot acollir alguna part del complex hospitalari, però descartant construir un gran edifici en aquesta zona.

El protocol signat per la Generalitat, l’Ajuntament i la Diputació prioritza preservar la localització del nou centre a la ciutat de Barcelona

La decisió s’haurà d’adoptar i aprovar durant el primer semestre d’aquest any. La determinació d’aquest calendari rau en la voluntat de les tres administracions de presentar aquest projecte de reforma al finançament que ofereixen els fons europeus.

Com a resposta al conveni signat entre les tres administracions, l’Hospital Clínic assenyala que estan oberts a escoltar totes les propostes, però determina dues condicions per al nou complex. En primer lloc, demana mantenir la ubicació en l’actual àmbit de referència, l’Àrea Integral de Salut Barcelona Esquerra. “Aquesta és la nostra àrea natural”, remarca el doctor Campistol. En segon lloc, el director general de l’Hospital Clínic reclama que no es divideixi l’hospital en diferents parts i que s’integrin en un únic emplaçament totes les especialitats, l’assistència, la recerca i la docència. “Aquest conveni és clau per aquest hospital. És un punt d’inflexió molt important que ens ha de garantir el futur de l’Hospital Clínic”, defensa.

Imatge d’arxiu de l’entrada pel carrer Villarroel a l’Hospital Clínic. © Vicente Zambrano González
Tags from the story