El Club de Polo de Barcelona inverteix 13 milions en remodelar les seves instal·lacions

L’entitat esportiva ha iniciat la construcció d’una nova tribuna principal a la pista olímpica de salt d'obstacles que contribuirà a revalidar la confiança de la Federació Eqüestre Internacional per seguir acollint el campionat internacional Longines FEI Jumping Nations Cup Final. El projecte inclou també un gimnàs, dues piscines cobertes i una sala de convencions.

El Reial Club de Polo de Barcelona ha estat recentment l’escenari del CSIO Barcelona (Concurs de Salts Internacional Oficial de Barcelona), que va celebrar la seva primera edició el 1902, i que des de fa nou anys acull l’esdeveniment hípic més important del món, la Longines FEI Jumping Nations Cup Final, que depèn de la Federació Eqüestre Internacional.

Tan bon punt es va posar fi a aquesta competició, el club ha iniciat els treballs per un ambiciós projecte de remodelació d’una part de les instal·lacions de la pista olímpica de salt d’obstacles on té lloc aquest campionat; la tribuna principal.

Les millores, que ampliaran la capacitat de les grades fins a unes 830 persones —“una tercera part més”— i afavoriran una visió de la pista des de més angles i amb més bona perspectiva, contribuiran a revalidar la confiança que la federació ve dipositant en l’entitat privada per organitzar la final de salts, “que té moltes novies: Nova York, Dubai, Moscou…”, assegura el president del Polo, Curro Espinós.

Alhora, “seguirem sent la millor pista per a totes les competicions i concursos hípics locals i nacionals que fa anys que se celebren al club; gairebé cada cap de setmana n’hi ha un”, afegeix.

El projecte “és molt polo” perquè l’objectiu era “mantenir l’ànima de la tribuna colonial” per no perdre l’essència. Per això el disseny s’ha inspirat en les antigues instal·lacions que el club va tenir a Can Ràbia, fins al 1930, quan es va traslladar a la ubicació actual. “La nova tindrà una certa solera i respirarà tradició perquè, a banda d’utilitzar-la per als concursos d’hípica, és un dels elements visuals més característics del club”.

“Ara el repte és finalitzar les obres just d’aquí a dotze mesos per tornar a rebre la final, els genets i els cavalls participants i els representants dels mitjans de comunicació d’un esdeveniment que és després de la Fórmula 1, el campionat amb més cobertura informativa, i el més important de l’hípica després dels jocs olímpics”, afegeix el president. Recorda que el contracte amb la federació es renova cada dos anys, i “l’any vinent toca parlar-ne altra vegada”.

El president del Reial Club de Polo de Barcelona, Curro Espinós, a les instal·lacions esportives. © Dani Aznar

Espinós és optimista, malgrat admetre que es tracta d’un projecte ambiciós per enderrocar l’actual tribuna de la pista i l’edifici adjacent que alberga un gimnàs. El pressupost d’execució de les obres és de prop de 13 milions d’euros, vuit milions dels quals s’autofinançaran i els cinc restants corresponen a un préstec a cinc anys. “Això ens permetrà seguir disposant de recursos propis per fer front al cost anual del manteniment de la resta d’instal·lacions que és d’aproximadament un milió d’euros”, diu.

Els pressupostos anuals del Club de Polo s’eleven a 26 milions d’euros, la meitat dels quals provenen del pagament de les quotes dels 11.000 socis actuals —3.000 són menors de 18 anys—, i l’altra meitat del que paguen els abonats per gaudir de serveis complementaris o dels ingressos que s’obtenen amb les activitats de formació esportiva per a joves i nens en les cinc disciplines del club —hípica, polo, hoquei, tenis, i pàdel, l’últim a incorporar-se als anys 90—.

La nova instal·lació “situarà el club al nivell d’excel·lència i de modernitat que volen tots els socis i augmentarà encara més, si és possible, el sentit de pertinença al club, especialment dels més joves, i també respondrà a l’auge que ha tingut el fitness en els últims anys i que l’ha convertit en una secció transversal, amb una afluència diària d’unes 500 persones, i pràcticament un miler subscrits a les activitats de sala”, que ara poden gaudir d’un espai alternatiu que s’ha condicionat com a gimnàs per no deixar d’oferir el servei.

La nova àrea de fitness estarà preparada per a una gran rotació d’usuaris, en la sala compartida i l’activitats dirigides.

El nou edifici, en una superfície de 9.000 m², a més d’incorporar la tribuna hípica, tindrà el gimnàs i les sales d’activitats esportives, dues piscines cobertes –una de 25 metres i una de 16 metres—, i una sala de convencions. Tots els espais tindran vista a l’exterior i un disseny modern i respectuós amb les noves certificacions mediambientals —pel tractament de les aigües i fonts energètiques renovables—-.

“És un projecte que referma l’essència del club i l’esperit de pertinença dels seus 11.000 socis”

El projecte l’ha dissenyat Batlle i Roig, en col·laboració amb Casacuberta Matías, Capella Monaco, PGI Engineering i ACTIO. Des del punt de vista de les obres, es va fer un concurs on es van presentar onze empreses  i se’n van seleccionar sis. Finalment, ho desenvoluparà la UTE constituïda per Voracys i Alainsa.

“Estarà a l’altura d’altres ofertes, amb molta qualitat, per sostenir molta rotació d’usuaris. No tenia sentit que els socis del club haguessin de pagar un gimnàs a un altre lloc de la ciutat. Són una part petita del complex, però molt important esportivament i socialment”, assegura.

A més, “ens permet canviar la consergeria del club que es desplaçarà a peu de carrer, i l’adequació de la sala d’esdeveniments que no només serà per a esdeveniments del club o dels seus socis, sinó també per a tercers –particulars o empreses— i fomentarà l’obertura del club a la ciutat”.

El club tindrà dues noves piscines cobertes, de 25 i 16 metres, que se sumaran a les dues que ja té exteriors.

Un aspecte, aquest últim, “que sempre ha estat així i que els barcelonins no sempre coneixen”, exposa el president del Polo, insistint en el fet que “la importància esportiva de les nostres seccions amb equips molt ben posicionats en les respectives competicions fa que, per exemple, els caps de setmana això [assenyala tot el recinte] estigui ple a vessar de practicants, aficionats, famílies senceres veien partits o campionats locals, catalans, nacionals; del que sigui”. Hi ha 2.000 nens i joves vinculats a l’esport amb les escoles que té el Club de Polo, i activitats diverses des de júniors a sèniors, amb caràcter amateur o per a la competició. “L’escola de tenis és la més gran d’Espanya, amb un miler d’inscrits”, diu.

“Som part de Barcelona i estem oberts a tots els seus ciutadans, des de sempre i així continuaran sent”

Amb totes aquestes cartes a la mà, Curro Espinós descarta que el Club de Polo s’hagi de veure com una entitat elitista; “som una part més de la ciutat”, d’aquí que tres dels seus principals esdeveniments esportius tinguin lloc a les seves instal·lacions: el CSIO, el torneig internacional de Polo, i el campionat internacional d’Hoquei de Reis, que fa més de 70 anys que se celebra.

L’Ajuntament de Barcelona, defensa el president de l’entitat, ens dona suport “com fa amb altres entitats o campionats que tenen lloc a la ciutat”. “Saben de la importància que té el que fem en formació esportiva, el nivell competitiu dels nostres equips —en tenim dos d’hoquei a primera divisió— i el ressò internacional del concurs de salts, i d’aquí que dissenyéssim per al CSIO un premi ‘Barcelona’ que contribueix a retenir la final del campionat internacional a la ciutat”, manifesta davant les crítiques per haver rebut 200.000 euros municipals per a l’edició d’aquest any. “Podríem parlar del que reben també altres competicions d’entitats privades…”, sentència.

L’actual tribuna principal de la pisa olímpica de salt de competició és un dels elements més identificatius del Club de Polo.
Compartir
Publicado por
Maria Teresa Coca

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

La multinacional Protime obre un ‘hub’ digital a Barcelona per a 250 empleats

La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona porta el Nadal als seus barris amb centenars de propostes

Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…

20 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Casa Seat celebra un Nadal dolç amb Jordi Roca

L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Passeig de Gràcia es manté com el carrer comercial més car d’Espanya

El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Sincrotró Alba comptarà amb una residència per a treballadors

La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…

20 de novembre de 2024
  • Opinió

L’hora de la resiliència urbana

A finals d’agost del 2005, l’huracà Katrina colpejava les costes del sud-est dels Estats Units,…

19 de novembre de 2024