El Club Natació Barcelona vol que la històrica piscina estil art-déco, inaugurada l'any 1924 i clausurada el 2007, torni a ser un referent esportiu de la ciutat. Aquesta iniciativa s'inscriu dins del projecte global de remodelació de les instal·lacions del club a la Barceloneta, amb un pressupost de 12 milions d'euros.
“Barcelona formarà a més esportistes en la disciplina olímpica de salts de trampolí gràcies a la recuperació de la piscina de l’Escullera”. Amb aquesta contundència s’expressa Bernat Antràs, president del Club Natació Barcelona (CNB), quan explica el projecte de remodelació integral de les instal·lacions de la centenària entitat esportiva.
La piscina de l’Escullera “està a l’imaginari de molts barcelonins, molts hi van aprendre a nedar”, fins que va ser clausurada el 2007. Inaugurada el 1924, fou la primera piscina coberta d’Espanya i la primera del món amb aigua de mar temperada, i “la recuperem perquè torni a ser un referent esportiu de la ciutat”, afegeix Antràs. Quan s’acabi la reforma, previsiblement a finals de 2023, serà l’única piscina coberta de salts de la ciutat de Barcelona, ja que en l’actualitat aquesta disciplina esportiva només es pot practicar a les Piscines Municipals de Montjuïc a cel obert, o al Centre d’Alt Rendiment esportiu de Sant Cugat, si és a cobert.
La proposta del CNB és que la instal·lació doni un nou impuls a les seccions esportives del Club Natació, des del waterpolo, natació, sincronitzada,… i especialment en la modalitat olímpica dels salts de trampolí, convertint-se en un lloc per a la pràctica d’aquest esport en tots els seus vessants: iniciació, promoció, entrenaments i competició.
Però també la volen obrir a la ciutat i la seva àrea d’influència. “Establirem acords de col·laboració amb entitats esportives de Barcelona i altres poblacions perquè els federats puguin fer ús de la instal·lació per als seus entrenaments”, com ha passat al llarg de la història de la piscina i el club.
“Casa nostra”
Això desperta la nostàlgia de socis i no socis que es van formar com esportistes a la piscina de l’Escullera, que té 33 metres de llargada per 14 d’amplada, amb opció de tancar-la perquè quedi una piscina de 25 metres per a algunes competicions i una més petita de 14 metres de llargada. Nadadores com Pepi Solé i Esther Eroles expliquen que “la piscina, i amb ella el CNB, va ser durant molts anys la nostra segona casa”.
“Tots portem aquesta piscina al cor, hi hem abocat tots els nostres sentiments”, explica la nadadora Pepi Solé, filla d’un dels entrenadors de natació del Club Natació, que va aprendre a nedar en aquella piscina, on també es va entrenar i amb vuit anys va començar a participar als campionats de natació de Catalunya, arribant a ser campiona d’Espanya en 4×100 estils, el 1958. Va competir durant prop de 16 anys i posteriorment –després d’un impàs personal— va ser monitora de cursos de natació i més tard entrenadora d’esportistes olímpics com Iñaki Aguilar, Adrià Delgado i Anna Godoy. Per tant, “he estat tota la meva vida vinculada a la piscina de l’Escullera”.
La nova instal·lació serà l’única piscina coberta de la ciutat per a la disciplina de salts de trampolí
“Com que érem l’únic club de la ciutat que tenia una piscina coberta vam despuntar en moltes disciplines esportives i va tenir molta activitat”, comenta Solé i explica que es va convertir en un lloc imprescindible per a molts esportistes d’elit.
Per la seva part, l’esportista paralímpica Esther Eroles, que va guanyar quatre medalles de plata als Jocs Paralímpics de Seul, el 1988, va entrar al CNB a partir del 1992 quan l’entitat va iniciar la secció de natació adaptada. Ja al club va continuar a les competicions nacionals i internacionals fins al 1995, amb el Campionat Europeu de Perpinyà. “Des de llavors la meva vinculació amb el club s’ha mantingut perquè vaig començar com esportista i quan es va acabar la meva carrera vaig assumir tasques de monitora a la mateixa piscina de l’Escullera”, manifesta Eroles, que ho ha pogut compaginar amb la seva professió d’enginyera, “gràcies a les coneixences del club”. “Si ho mires fredament, totes les oportunitats laborals de la meva vida han sorgit gràcies al Natació Barcelona”. S’hi ha vinculat en moltes tasques, com el primer campionat d’Espanya de natació adaptada que es va dur a terme al club el 2008.
“El Club Natació desperta un sentiment de pertinença; hi ha socis que als matins arriben abans que obri, hi ha famílies senceres que gaudeixen de les instal·lacions, que hi passen el cap de setmana…”, explica aquesta medallista paralímpica.
Ara, Eroles està engrescada en una altra feina: reunir molts esportistes de les seccions d’aigua del Club. Estan organitzant, per al proper 26 de març, una fotografia amb tots els esportistes de l’entitat que hagin competit pel CNB i hagin fet ús de la piscina de l’Escullera, ja sigui el cas de seccions com el waterpolo, natació, natació adaptada, salts, ballet aquàtic (ara natació artística) o triatló entrenant i competint, com la secció d’atletisme, formant part de l’Atleta Complet.
Entre Fluidra i Myrtha
El primer trimestre de 2022 s’esvairà una part del futur de la nova piscina de l’Escullera, quan es triï l’empresa que ha de construir la nova instal·lació. En competència, ara per ara, la catalana Fluidra i la italiana Myrtha Pools, que ja té una vinculació amb el CNB des de fa anys perquè, entre d’altres actuacions, va ser l’encarregada de la construcció de la piscina olímpica Nova Escullera, de 50 metres de llarg, el 2003. La firma escollida serà l’encarregada de totes les obres que siguin necessàries a les cinc piscines que té el club, dins del projecte de reforma global de les seves infraestructures al Passeig de Joan de Borbó, que preveu una inversió de 12 milions d’euros en col·laboració amb el grup britànic Green Track.
Les firmes internacionals del sector de les piscines Fluidra i Myrtha han presentat els seus projectes
Criteris tècnics i econòmics determinaran qui tira endavant la reforma, que també té una part important d’obra civil, per a la qual també es durà a terme una licitació. Sobre la taula de la junta directiva del CNB hi ha tres propostes. S’han presentat les constructores Rubau, Construcia i, una UTE constituïda per VOPI 4 i Certis.
Entre les condicions s’inclou mantenir l’estil art-déco amb que l’arquitecte Jaume Mestres —que durant els anys 20 del segle passat era vicepresident del CNB— va projectar la piscina de l’Escullera. Tot un disseny avançat en aquella època i que gràcies a l’enginyer Manuel Folch, de l’empresa Erebus, escalfava l’aigua de la piscina. El Club Natació Barcelona té els seus orígens el 1907 quan un grup de nadadors, encapçalat per Bernat Picornell, el va fundar al Gimnàs Solé i, pocs anys més tard, van aconseguir en lloguer els Banys d’Orient de la Barceloneta i després que la Junta d’Obres del Port de Barcelona els cedís l’ús d’un local a l’inici de l’escullera de Llevant, darrere dels històrics tallers Nuevo Vulcano. Allà, el 1920, Jaume Mestres va projectar la piscina de l’Escullera, perquè Barcelona volia optar a organitzar els Jocs Olímpics de 1924 que, finalment, es van celebrar a París.
L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914' vol posar cara a tots…
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…
L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…
El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició
La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…