A tots ens agrada ser partícips d’alguna cosa, sigui d’un joc, una acció o un espectacle, però a mesura que ens anem fent grans aprenem a controlar aquest afany per participar i a conformar-nos. Quan visitem els museus, ens entren ganes de sentir en els nostres dits la textura del marbre d’aquesta escultura o el gruix de les capes de l’oli d’aquella pintura, però som conscients del mal que faríem a les obres i posem les mans a la nostra esquena mentre esperem el nostre torn per situar-nos a l’angle idoni des d’on visualitzar la peça millor.
Què succeiria llavors si l’obra estigués condicionada per les nostres accions o moviments? Com seria poder entrar dins? I si no existissin els marges i les fronteres que ens separen de l’obra d’art? Basant-se en aquesta premissa, el col·lectiu artístic internacional TeamLAB crea les seves instal·lacions artístiques, perquè puguem participar de manera activa en el que està succeint a temps real, canviant el paradigma de l’espectador passiu.
Aquest col·lectiu japonès, que va néixer el 2001 de la mà d’un grup d’estudiants liderat per Toshiyuki Inoko, és molt més que un conjunt d’artistes digitals, és un ambiciós projecte interdisciplinari que reuneix més de 400 professionals amb una fi comuna: explorar i entendre el món a través de l’art. A més de ser els responsables de fundar el primer museu d’art digital del món, el Mori Building Digital Art Museum, al Japó, tenen obres en col·leccions permanents al voltant de tot el globus.
TeamLAB és un col·lectiu interdisciplinari que reuneix més de 400 professionals amb una fi comuna: explorar i entendre el món a través de l’art
Per al Caixaforum Barcelona han creat Art, tecnologia, naturalesa, una proposta artística interactiva i immersiva amb possibilitats infinites, dividida en dues instal·lacions de grans dimensions situades a la Sala 4 de l’antiga Casa Ramona. Aquestes peces són un cant a la naturalesa i la sostenibilitat del planeta, i busquen, mitjançant l’ús de les tecnologies digitals, que l’espectador prengui consciència de l’impacte que té en ella d’una manera lúdica, creant interaccions diferents i noves cada vegada.
La primera instal·lació és Born From the Darkness a Loving, and Beautiful World i funciona com una espècie de llenç que es projecta a totes les parets de la sala. En elles, poden veure’s elements de la natura barrejats amb grafies d’origen xinès. Quan interactuem acostant-nos a uns centímetres d’aquesta escriptura —sense tocar les parets per qüestions sanitàries— es despleguen els elements de la natura als quals fan referència. Així, el vent, l’aigua, els llamps, els ocells, els arbres o les papallones, apareixen sota la nostra mà com si nosaltres mateixos fóssim els pintors d’aquest entorn immediat que succeeix i que no torna.
El més interessant és que la resta de visitants no resulten una molèstia al nostre voltant com succeeix algunes vegades en una exposició corrent, sinó que la possibilitat de crear junts, de jugar junts, fa que no vulguem estar sols pintant en la llum i que gaudim amb cada nova intervenció, perquè és única i irrepetible.
En la següent sala trobarem Graffiti Nature: Lost, Immersed and Reborn, on les projeccions inunden també el terra. L’espai es converteix en un ecosistema on viuen diverses criatures que han estat creades pels visitants. I com en tot ecosistema, l’equilibri entre espècies es dóna en funció de la quantitat d’éssers vius que existeixin de les unes i les altres. Fins i tot, la nostra interacció amb l’espai té les seves conseqüències. Si ens acostem als animals, senten la nostra presència i comencen a moure’s. Si no parem atenció on trepitgem, podem provocar la desaparició d’algun ésser viu. Però si ens quedem quiets, les flors apareixen al nostre voltant.
Elements de la naturalesa apareixen sota la nostra mà com si nosaltres mateixos fóssim els pintors
Aquí també tenim la possibilitat de ser creadors i enriquidors d’aquest ecosistema. Ens ofereixen una plantilla d’una planta o un animal que acolorim i és escanejada a la Sala de Dibuix. I en sortir d’ella, podem veure com cobren vida en les parets de l’exposiciói i evolucionen molt més allà, interactuant amb l’entorn.
El col·lectiu TeamLAB amb les seves creacions, investiguen la confluència entre l’art, la tecnologia, el disseny i el món natural. Ens proposen que ens desfem de la idea rígida d’observador per trencar els límits que ens separen de l’obra. Perquè siguem, alhora, obra i creador. Perquè prenguem consciència de com influeixen els nostres actes en el nostre entorn més immediat i en els altres que són a prop, tant per a bé com per a mal.
I posar també la bellesa en el centre. Que ens envaeixi, que ens abraci, que ens aclapari. Que puguem ser, de nou, partícips d’ella.