El Corte Inglés de l'Avinguda Diagonal de Barcelona.

El Corte Inglés reorganitza el seu accionariat

El grup de grans magatzems compra el 5% de les seves accions a l'expresident Dimas Gimeno per 145 milions d'euros i tanca el conflicte obert entre diversos membres de la família Álvarez

Fi a la pugna al si de l’accionariat de El Corte Inglés. El consell d’administració del grup espanyol de grans magatzems ha aprovat comprar per 145 milions d’euros les accions que estan en mans del seu expresident, Dimas Gimeno, i de la seva mare, María Antonia Álvarez, germana del difunt Isidoro Álvarez. Aquestes accions equivalen al 5% del capital de El Corte Inglés, una participació que ara passarà a ser d’autocartera, és a dir, accions controlades directament per la companyia. La compra del 5% per 145 milions equival a valorar el 100% del grup en 2.900 milions d’euros, una xifra que queda molt lluny dels 10.000 milions de valoració que va aconseguir l’empresa l’any 2015, quan va entrar en el seu capital el xeic Al Thani.

 

A més de l’actual context de crisi, en aquesta diferència de valoració influeix significativament el fet que les accions de Dimas Gimeno i de María Antonia Álvarez no són directament de El Corte Inglés, sinó d’una societat instrumental, IASA, on mare i fill no tenen la majoria, sinó que està controlada en un 69% per Marta i Cristina Álvarez, filles d’Isidoro Álvarez i cosines de Gimeno. Marta Álvarez és l’actual presidenta del grup. Concretament, Gimeno i la seva mare posseeixen el 22% de IASA i, al seu torn, IASA controla el 22,18% de El Corte Inglés, el que converteix a aquesta societat patrimonial en el segon major accionista de la cadena, per darrere de la Fundación Ramón Areces (37,39%).

En transformar aquesta participació indirecta del 5% en autocartera, IASA reduirà del 22,18% al 17% el seu pes en l’accionariat de El Corte Inglés. Aquest 17% ara passarà a estar controlat al voltant d’un 90% per les germanes Álvarez; el seu tiet, César Álvarez, conservarà la seva participació a IASA, ara del 9%.

Amb aquesta decisió, l’empresa de distribució tanca un episodi de fortes desavinences entre Dimas Gimeno i les germanes Marta i Cristina Álvarez, una guerra entre cosins que s’ha lliurat els darrers cinc anys. Gimeno va accedir a la presidència de El Corte Inglés l’any 2014, després d’haver estat elegit com a successor pel seu oncle i anterior president, Isidoro Álvarez. No obstant això, Álvarez va deixar el control accionarial del grup de distribució en mans de les seves filles, que, inicialment, estaven apartades de la gestió, tot i que amb els anys van anar cobrant protagonisme i es van enfrontar a les decisions del seu cosí. El conflicte familiar es va judicialitzar i Gimeno va acabar perdent el pols, el que el va portar a abandonar tots els seus càrrecs a El Corte Inglés l’any 2018. No obstant això, no ha estat fins ara que s’ha pogut desprendre també de les seves accions. La seva participació i la de la seva mare s’estava captiva dins d’una societat instrumental controlada per les seves cosines, de manera que era difícil trobar un comprador si elles no ho facilitaven.

Imatge de El Corte Inglés de Can Dragó.

A la fi, s’ha trobat una solució i ha estat el mateix grup qui ha acordat la compra del paquet accionarial a canvi que es retirin els plets judicials. Els 145 milions acordats es pagaran en tres anys i permetran a Gimeno i la seva mare saldar els deutes de 70 milions que tenen amb Hisenda per l’herència que els va deixar Isidoro Álvarez.

Segons Expansión, Dimas Gimeno està actualment immers en un nou projecte empresarial, Kapita, una societat d’inversió que prendrà participacions en companyies del sector de la distribució o en firmes que desenvolupen tecnologies per al retail. Ja ha invertit en Fashionalia, Jogo Tech i Simplicity, a més de llançar la botiga en línia Wow, que també preveu créixer amb botigues físiques.

El Corte Inglés opera a Barcelona a través de quatre grans magatzems ubicats a la Plaça Catalunya, a l’Avinguda Diagonal, al Portal de l’Àngel i a Can Dragó. Fa uns dies, el grup va tancar la botiga que posseïa al costat de Francesc Macià i que havia heretat de Galerias Preciados. L’immoble que albergava a aquest establiment va ser venut per l’empresa a un inversor que ha optat per posar en marxa un projecte de transformació de l’edifici en oficines. A Catalunya, El Corte Inglés també té presència a Sabadell, Tarragona i Girona.

Tags from the story