La multinacional alemanya Covestro, fabricant de polímers, ha inaugurat una planta de destil·lació amb tecnologia d’última generació en l’àrea industrial que posseeix a la Zona Franca de Barcelona, amb una inversió de 15 milions d’euros, que li permetrà incrementar la producció fins a 45.000 tones l’any.
La tecnologia instal·lada permet reduir els monòmers en la producció de polímers que l’empresa destina a recobriments i adhesius, amb la consegüent reducció d’emissions de gasos contaminants. A més, la planta reutilitza el producte sobrant durant la fabricació, la qual cosa permet incrementar la sostenibilitat dels processos productius.
Aquest projecte ha creat 10 llocs de treball per a operaris i tècnics qualificats, de manera que la companyia incrementa en un 15% la plantilla operativa del centre de Barcelona, que es dedica a la fabricació i comercialització de resines i polisocianatos per al seu ús en recobriments, adhesius i especialitats.
Fernando Peirón, director de la fàbrica de Covestro a Barcelona, ha explicat durant la inauguració de les instal·lacions que el grup “dóna un nou i important pas endavant en el compromís amb la sostenibilitat i, alhora, atén la creixent demanda de les indústries client per disposar de productes que compleixin amb les normes vigents d’higiene industrial i, en paral·lel, amb els exigents estàndards de qualitat”.
A més, permetrà que Covestro ampliï la seva producció d’ultra line, la gamma d’enduridors de poliuretà de Covestro que milloren els estàndards actuals d’higiene industrial i seguretat de producte, de les 30.000 tones anuals fins a 45.000 tones. Aquests productes es caracteritzen pel seu baix contingut de monòmer, permetent valors inferiors a l’0,1% en tota la cadena de valor.
La planta de destil·lació de Zona Franca ampliarà la producció de la gamma d’enduridors de poliuretà fins a 45.000 tones l’any
La nova planta de destil·lació de Zona Franca és el primer pas d’un conjunt d’inversions que es duran a terme entre 2021 i 2022 “amb l’objectiu de convertir aquest centre en una instal·lació flexible capaç de llançar productes més sostenibles al mercat”, segons ha manifestat Andrea Firenze, director general de Covestro a Espanya. El pla d’inversions està dotat de 225 milions d’euros, dels quals 200 milions d’euros corresponen a una nova planta de clor a Tarragona, que estarà operativa el 2022. Els 25 milions d’euros restants es destinaran a Barcelona, i d’aquí els 15 milions d’euros dedicats a la planta de destil·lació. “Totes les inversions que estem duent a terme al país contribueixen a la nostra estratègia de sostenibilitat i economia circular a llarg termini i estan en línia amb el nostre propòsit de fer del món un lloc millor”, ha afegit Firenze.
A Catalunya, la multinacional alemanya també posseeix un centre de producció de plàstic MDI a Tarragona i, des d’abril de 2021, disposa de fàbriques a Parets de Vallès i Santa Margarida i els Monjos (Barcelona), després de la compra del negoci de resines i materials funcionals (RFM) de l’empresa holandesa DSM, arran d’un acord signat el setembre de 2020.
A nivell global, Covestro, antiga filial de polímers de Bayer, va registrar un benefici net de 842 milions d’euros en el primer semestre de 2021, en contrast amb les pèrdues de 32 milions anotades per la companyia un any abans. Les vendes de Covestro entre gener i juny van sumar 7.263.000 d’euros, un 47,1% més, impulsades per una pujada del 31,4% dels preus i del 14,6% en els volums.