El restaurant Glacial ha estat l’escenari de molts capítols de la història recent de la ciutat. Conegut pels gelats que oferia, d’aquí el nom, Glacier en un principi, es va inaugurar a la Rambla l’any 1922. Amb la celebració de l’Exposició Universal de 1929, es va traslladar a la Plaça Reial, ubicació que ha mantingut des de llavors. El local es va convertir en menjador popular amb la Guerra Civil; va viure el lliurament del Premi Nadal, sempre la Nit de Reis, l’any 1949, i va ser on es va presentar en societat a l’escriptor Gabriel García Márquez quan va arribar a Barcelona, atret per l’agent literària Carmen Balcells. Mario Vargas Llosa, un altre autor del boom llatinoamericà, també el va freqüentar.
Després de molts alts i baixos, amb una fallida inclosa l’any 1979, el jove grup de restauració La Pomada el va comprar l’any passat, després d’una última etapa més centrada en les copes. Els encarregats de donar-li una nova vida han estat Javier Lluch i Thaís Ivern. Tots dos venen del món de la publicitat, on van fundar l’empresa Impactmedia el 2003, dedicada a idear campanyes per als centres comercials, començant a treballar en els seus pàrquings, per a després anar pujant plantes. L’any 2018, Exterior Plus va comprar la companyia. Després d’uns anys fent el traspàs i complint amb una de les clàusules de la venda, que no els permetia seguir en el mateix sector, Ivern i Lluch van decidir provar amb la restauració, en plena crisi pandèmica, amb uns costos de traspàs baixos i la previsió que la situació acabaria millorant.
“És un shock“, reconeix Ivern, “és un sector molt complicat, més del que pensàvem, però estem aprenent molt”. Van decidir recuperar El Glaciar pel seu valor sentimental, però també per la seva ubicació estratègica, amb el tràfic de molts transeünts i cèntric. “Volem mantenir l’essència original”, remarca la sòcia de La Pomada, revitalitzant també la Plaça Reial.
Per a això, han reformat el local, preservant elements històrics com la barra i el terra, i incorporant una cuina a la vista dels comensals. Segons detalla Ivern, han invertit uns 600.000 euros en les obres, que van acabar a l’estiu. La carta es defineix com a “cuina catalana però amb toc afrancesat”, com en els seus orígens. I se serviran tots els àpats, des de l’esmorzar i l’aperitiu, passant pel dinar i el berenar, fins al sopar i les copes de la nit —fins a les 3 de la matinada—. I es recuperaran les seves típiques ostres amb cava. De cara a la pròxima reforma, preveuen incorporar un espai específic per servir gelats.
Creat l’any 2021, el grup La Pomada ja suma una cartera de cinc locals. A més de El Glaciar, compta amb Baliga-Balaga, a la Barceloneta; El Tros de la Rambla i Pocasolta, a Rambla de Catalunya, i La Taverna del Coure, al Born. Després d’adquirir-los l’any passat i reformar-los, tancant-los tots menys El Glaciar, van començar a aixecar persianes a mitjans d’aquest 2022. La previsió de facturació per a aquest primer exercici, marcat per les obertures, se situarà propera als tres milions d’euros. Ja treballen en la sisena obertura, que serà el restaurant Pirineus 1975, al carrer Duran i Bas, prop de Portal de l’Àngel.
La Pomada compta amb el suport d’un grup d’inversors, format per empresaris catalans, que han volgut preservar la propietat local en restaurants de la ciutat afectats per la crisi de la covid, evitant així que caiguessin en mans de cadenes internacionals.