Aquest carrer del Raval ha consolidat una oferta comercial d’autor, amb una desena d’establiments molt especials situats entre els carrers de la Lluna i Joaquín Costa
Peu de la Creu és un petit carrer del Raval que comparteix la problemàtica d’aquest barri històric de Barcelona però que, tanmateix, s’erigeix com a llogaret dels gals al cor de Ciutat Vella. I és que al curt tram entre els carrers Joaquín Costa i Lluna s’ha consolidat en els darrers anys un petit ecosistema comercial, amb establiments orientats a la producció artesanal que li confereixen una singularitat especial. Es tracta d’una desena de locals instal·lats en antics espais fabrils amb moltes possibilitats que han aconseguit mantenir una mena de segell de qualitat. En una època en què el que abunda a Ciutat Vella són fruiteries i botigues de carcasses de mòbils, això de Peu de la Creu és gairebé un miracle que trenca la monotonia.
Marina Rodríguez i la seva llibreria Nocturama són les últimes a apuntar-se a aquesta aventura. Va obrir el desembre del 2022 quan va decidir emprendre el seu propi negoci després d’acumular experiència al sector. La seva llibreria ha aportat un dinamisme més gran al carrer, amb l’organització de grups de lectura, presentacions, debats literaris i contacontes per als més petits. Admet que va ser una aposta “arriscada” perquè el Raval és un barri “dur”, però manté el seu entusiasme intacte. No és una llibreria especialitzada, sinó generalista, i la Marina aporta una selecció molt cuidada de bona literatura i assaig.
Creuant el carrer, hi ha l’espectacular local de roba que fa poc més un any van obrir Míriam i Gaia. Feia anys que estava abandonat i se’n van enamorar així que el van veure. Un bon nombre de metres quadrats, i la llum natural que els entra a través d’unes velles claraboies industrials disposades en part de la teulada, els proporciona l’ambient adequat per exposar peces vintage que seleccionen una per una i també les que comercialitzen procedents de marques de dissenyadors independents. L’espai és tan ampli que fins i tot han muntat una galeria on organitzen esdeveniments i exposicions.
De tornada a l’altra vorera, Jorge Aragonés dedica el temps i el taller heretat d’una antiga ferreria a restaurar i fabricar vitralls. Fa sis anys que és a Peu de la Creu i abans va ser al carrer de la Cera. Rep molts encàrrecs per reparar antigues peces modernistes. S’ha especialitzat en recuperar vitralls de Lluís Domènech i Montaner i Josep Puig i Cadafalch. Jorge valora molt l’oferta comercial que ell i els seus companys han consolidat en aquest tros del Raval, però coincideix que és una experiència “dura”.
Al costat de Vitralls, hi ha SIO-2 Store, una botiga dedicada a comercialitzar material per a la fabricació de ceràmica, a càrrec de María Maceira. Fa més d’una dècada que s’hi dediquen. Venen el fang que produeixen a la seva fàbrica d’Esparreguera, Can Batllori-Ceràmica Collet, en activitat des de fa 150 anys. Són els líders en fabricació de pastes ceràmiques per modelar. La botiga és tot un showroom, que serveix també tota mena d’accessoris i compta amb un forn a disposició dels clients per coure les seves obres.
Els comerciants tenen cura que el carrer conservi la seva singularitat, i mantenen contacte amb els propietaris dels locals disponibles perquè els lloguin a negocis coherents amb l’activitat d’autor
Gairebé al davant, segueix el procés de la ceràmica, aquesta vegada a un altre local, el Bahler Estudio, propietat de Manuela Gerosa. Aquí es dediquen a produir peces i també a la pintura. Fa set anys que són al carrer i treballen per a galeries de Barcelona i Alemanya. El local havia estat una fàbrica d’espardenyes i més tard un magatzem de recanvis de cotxes. Manuela conserva una antiga prestatgeria industrial de fusta on encara hi ha enganxades etiquetes que identifiquen el lloc on s’acumulaven els fars i altres elements d’automòbils. A Bahler també es fan classes de modelatge.
A la mateixa vorera, unes portes més cap al carrer de la Lluna, hi ha el taller i botiga de Maria del Mar González. Es pot dir que és la culpable de tot, quan el 2004 va decidir obrir a Peu de la Creu el seu negoci de moda Novedades. Va ser una aposta molt arriscada. Aleshores, al carrer no hi havia res, però la Maria del Mar tenia clar que volia obrir al Raval, perquè, diu, és un barri “autèntic”. Va començar com a taller, on comercialitzava les seves creacions. Ara també ven peces d’altres dissenyadors. Dues dècades després d’iniciar l’aventura, destaca la bona energia que regna al carrer.
Al costat de Novetats té un negoci de làmpades Imanol Ossa. Les fabrica amb material reciclat. Converteix en llum qualsevol cosa, des d’una bicicleta a pilotes de bàsquet. Visitar la botiga és com entrar al laboratori d’un alquimista de la llum. Imanol és un dels comerciants de Peu de la Creu que dirigeix una mica el col·lectiu. Tenen cura que aquesta mena de paradís que han creat conservi la seva singularitat, per la qual cosa mantenen contacte amb els propietaris dels locals encara disponibles perquè els lloguin a negocis coherents amb l’activitat d’autor del carrer. També posseeix el restaurant indonesi Makan Makan, a la cantonada amb Lluna.
Una serigrafia, Suburbia, desenvolupa també la seva activitat en aquest tram de Peu de la Creu. És gairebé a la cantonada amb Joaquín Costa, però abans ocupava un altre local al mateix carrer. Va aconseguir tant èxit amb la qualitat de la seva feina, que es va veure obligat a ampliar el negoci. Per sort, va trobar el seu nou establiment al mateix carrer.
Val la pena passar per Peu de la Creu. No us ho perdeu.
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…
L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…
El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició
La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…
A finals d’agost del 2005, l’huracà Katrina colpejava les costes del sud-est dels Estats Units,…