Després de tres dècades encadenant activitat intermitent, El Molino reneix amb una programació estable amb la qual vol recuperar el seu paper dins del panorama cultural de la capital catalana. De la mà dels organitzadors de cites com el Cruïlla, Barcelona Events Musicals, l’equipament obrirà el 27 d’octubre una nova etapa, que anirà carregada de música i humor i que aspira a mantenir l’esperit transgressor del Molino.
El jazz, el blues, el soul i el folk seran protagonistes de l’espai, propietat de l’Ajuntament i que treballarà amb la complicitat d’altres entitats culturals de la ciutat. Amb una capacitat de 250 persones, la sala es proposa convertir-se en referent d’aquests àmbits musicals, apuntant a les modalitats d’experimentació i improvisació en un ambient més íntim: “Volem convertir El Molino en el gran club de les músiques minoritàries de Barcelona”, ha destacat el nou director, Victor Partido.
Les portes del Molino es reobriran el 27 d’octubre amb una festa inaugural, i la programació es posarà en marxa de forma regular a partir de l’1 de novembre. Entre els noms que ja figuren en la programació s’inclouen Donald Harrison, Eliane Elias, el Kahil’El Zabar Quartet, Bill Frisell, Eliades Ochoa, Institutor, Fatomauta Diawara i Uri Caine en l’àmbit del jazz. També hi haurà propostes experimentals i d’avantguarda, com les de Theo Croker, Zoh Amba, Ben Lamar Ramat, Thom Skinner, Orin Ambarchi amb Ghosted, Lakecia Benjamin, Myriam Gendron i Dorian Wood, en una programació que també comptarà amb Maestro Espada i Marala.
El Molino revitalitzarà un Paral·lel en el qual també se situa el Teatre Arnau, que començarà a rehabilitar-se l’any vinent
A més d’aquesta ferma aposta per la música en un format pròxim i allunyat dels grans concerts, el teatre recuperat s’omplirà d’humor, recordant el seu passat com a indret de trobada de mariners, anomenat llavors La Pajarera, caracteritzat per actuacions de flamenc i humorístiques. Ara passa a les mans dels organitzadors del Cruïlla, que han guanyat el concurs impulsat per l’Ajuntament per a quatre anys, amb possibilitat de prorrogar-lo anualment fins a un màxim de quatre més.
La música i l’humor aniran acompanyats d’una aposta per la gastronomia i la cocteleria, de les quals es podrà gaudir durant les actuacions que tindran lloc en un espai caracteritzat per les seves icòniques aspes. Inicialment la programació anirà de dimecres a diumenge amb tres sessions al dia, amb una configuració amb cadires, taules i sofàs, en lloc de butaques numerades.
Amb la seva nova proposta, El Molino aspira a convertir-se en un espai de reconegut prestigi musical internacional, que acollirà concerts íntims de grans músics tant locals com de l’esfera internacional. A més, la reobertura del Molino contribuirà a revitalitzar el seu entorn en el Paral·lel, cosa que també farà el Teatre Arnau, que començarà la seva rehabilitació durant el primer trimestre del pròxim any, com ha anunciat l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni.
El Molino, amb activitat des de fa més d’un segle, vol mantenir la seva essència com a “espai lliure de prejudicis, transgressor, divers, plural, obert al món, i icònic de Barcelona”, com ha destacat el director de Barcelona Events Musicals, Jordi Herreruela. És un espai “emblemàtic per a la ciutat de Barcelona, emblemàtic per al teatre català, i sobretot emblemàtic per al Paral·lel i per als barris del seu entorn”, com ha afegit Collboni. I és que l’espai va ser durant anys punt de trobada de barcelonins acomodats, que es fonien amb els veïns del Poble-sec en un teatre que vol tornar a omplir-se de públic i recuperar el seu paper en el seu entorn, la ciutat i el món.