Una impressionant escultura d’Isao, fill de Joan Gardy Artigas, i un xiprer alt i elegant anuncien que ens trobem davant d’una de les cases més boniques, agradables i sorprenents del Passatge de la Concepció. A la seva icònica façana, escrits amb la tipografia ideada per Mario Eskenazi, hi veiem refranys i conceptes enginyosos relacionats amb l’experiència de reunir-se al voltant d’una taula… Frases com “menjar sol, però acompanyat” anticipen al client que travessar la porta d’aquest restaurant és passar a formar part d’una gran família on tan important és el bon menjar com divertir-se i envoltar-se d’art i disseny.
Entrar al Mordisco és també entrar a un jardí lluminós al costat del Passeig de Gràcia, el carrer que sempre ha estat la casa de la Rosa Esteva, empresària intuïtiva i “inventora de solucions” 24/7. L’ambient únic d’aquest restaurant és el reflex de la presència i l’afecte de la propietària que, inconformista, irreverent i imaginativa, cuida al detall cada idea gastronòmica, de servei, decoració i il·luminació. I aquest Nadal no n’és una excepció i, potser, serà més especial que mai perquè és el del 22, un número màgic per a la Rosa.
Un avet de Nadal ens dóna la benvinguda a tocar de la barra de freds, per després recórrer un primer tram de jardí interior traçat en el mirall pels pinzells de Mariscal i decorat amb un original mural de l’artista Carla Tarruella, filla de la Rosa. Tot seguit ens trobem amb la barra central, centre neuràlgic de l’acció i des d’on s’observa la cuina oberta i el dinamisme de l’espai, fresc, alegre i elegant com la mestressa. Després de dipositar un desig –amb la condició que sigui “positiu i càlid”– a la xemeneia il·luminada i fer un petó sota el vesc per assegurar-nos la bona sort, passem a l’emblemàtic pati enjardinat del Mordisco, que aquest Nadal llueix com un camp de grèvol i acull un pessebre tradicional i, alhora, molt actual, amb el segell de la pròpia Esteva.
L’energia del primer Mordisco inaugurat l’any 86 al carrer Rosselló, que es va fer cèlebre en reunir els intel·lectuals que movien i feien vibrar Barcelona, continua ben viva a la sala central amb sostre de vidre i obres d’artistes com Tàpies, Robert Llimós o Carla Tarruella. De fet, per la nit de Nadal i el dia de Nadal, es prepararà una gran taula compartida entre gent interessant que vulgui reservar una experiència gastronòmica diferent, divertida i “afectuosa” per aquestes festes, amenitzada amb les nadales interpretades per un cor d’òpera. Una bona idea per a persones que estan soles, parelles o famílies petites que no saben cuinar i tenen ganes de passar unes festes diferents en un espai únic.
D’altra banda, tots aquells que volen reservar el seu espai privat per a petits grups de fins a 25 persones poden optar per un dels menús tancats que es preparen, sobretot, per als espais privats del pis superior. Després de recórrer una majestuosa escala ens trobem a esquerra i dreta amb un saló ple de tresors d’art i disseny i una acollidora cocteleria.
A les taules, vestides amb estovalles per a l’ocasió, es degustarà el caviar favorit de la Rosa Esteva –un nou descobriment de sabor exquisit, llarg i intens–, amanida de cranc i plats tradicionals com el caneló, la sopa de galets i el gall d’indi farcit, acompanyats de bons vins.
I tot plegat sempre amb l’inconfusible toc de la Rosa i el seu fidel equip de cuina, encapçalat per Rubén Plaza i Samuel Iglesias, que sumen més de 45 anys treballant a la família Mordisco. I és que la Rosa, geni i figura d’intel·ligència entremaliada, no només és una empresària de referència a la ciutat, apreciada per tot el sector de la restauració –grans cuiners, productors i cellerers inclosos–, sinó que és una “cap” estimada per tot el seu equip i la millor amfitriona per a una clientela fidel que reuneix diferents generacions. Benvinguts a casa de la Rosa!
Passatge de la Concepció, 10
08008 Barcelona
934 87 96 56