El nostre moment Hamilton

Estem a les portes d'una nova era econòmica i social a Barcelona després de la pandèmia. Aquest és, per a qui ho sàpiga veure, un moment transcendental per a decidir quin tipus de ciutat volem ser en un futur. L'aprofitarem?

El 2019 el món, tal com el coneixíem, va canviar. El causant va ser, com saben, el coronavirus. Una pandèmia mortal que ens va tocar a tots, d’una forma o altra, i que va impregnar tots els sectors haguts i per haver. No fa falta que radiografiï la situació. La coneixen bé. Amb la pandèmia es van perdre vides, feines, temps… Va ser (i continua sent) un període històric per la magnitud del que va succeir i les conseqüències que encara arrosseguem.

En un moment així és inevitable ser negatius. Però després d’haver-ho (gairebé) superat o, almenys, observant-ho amb una mica més de distància, no ens queda més remei que afrontar la situació. Ara tenim davant una fulla en blanc. I per a qui ho sàpiga veure, una bona oportunitat per a replantejar-nos el món que volem. L’Europa que volem. La Barcelona que volem. Sona a tòpic, però és que és així. Després d’una crisi com aquesta, que ho ha canviat tot, tenim a les mans un món que ha de reconstruir-se per a tornar a funcionar.

Sobre el sector econòmic, la bona notícia és que des de Barcelona afrontem aquest moment des d’un molt bon punt de partida. Per al director de Promoció de la Ciutat de l’Ajuntament, Mario Rubert, un dels motors que ens ajudarà a impulsar la nova economia és el talent estranger.

És una bona oportunitat per a replantejar-nos el món que volem. La Barcelona que volem. Després d’una crisi com aquesta, que ho ha canviat tot, tenim a les mans un món que ha de reconstruir-se per a tornar a funcionar

Rubert ha assistit al Barcelona Talent-Ed Summit d’aquest dimarts i ha explicat quins actius té la capital catalana per a captar aquest talent. Aquests són els seus 4 arguments: 1) Som una ciutat petita, però oferim (gairebé) tots els recursos d’una gran ciutat. A més, a diferència de París o Londres, la nostra metròpoli té múltiples avantatges. Una d’elles és que estiguis on estiguis, l’aeroport sempre et queda a prop. 2) Estem molt ben posicionats geogràficament. 3) L’economia està molt diversificada en diferents sectors. I 4) la qualitat de vida. Rubert considera que a Barcelona oferim un “projecte de vida. És una ciutat en què pots criar els teus fills, desenvolupar la teva carrera i retirar-te. Quins altres llocs poden dir el mateix?”, ha explicat, convençut, davant d’un auditori format per un centenar de persones.

L’altra cara de la moneda és que encara ens queda un llarg camí per recórrer per a arribar a competir al nostre màxim nivell. En què ens falta millorar? En primer lloc, necessitem formar a més professionals en el sector de les noves tecnologies. És essencial saber què necessiten les startups per a poder oferir-los-ho. Ho han dit Tim Ougeot (Yego) i Marcos Morea (Amenitiz) al Summit: les mateixes empreses emergents poden —i de fet algunes volen— oferir-se com a laboratori d’experimentació, un lloc on formar als professionals del futur. En aquest sentit, a part d’oferir una formació més especialitzada a les escoles i universitats barcelonines, també és bo saber que podem comptar amb les pròpies startups. Sobre el talent que vindrà també s’ha mullat el director general de la UPF Barcelona School of Management (UPF-BSM), José M. Martínez Sierra. En la seva ponència ha posat èmfasi en la necessitat que part d’aquests professionals siguin dones per a mitigar la bretxa de gènere al sector.

José M. Martínez-Sierra, director de la UPF Barcelona School of Management (UPF-BSM). © Irene Vilà

Un altre repte per al futur és l’escalabilitat. Hem de fer de la nostra capital un lloc on les empreses emergents puguin fer-se grans sense necessitat d’emigrar. Per a això, serà essencial que el talent nacional i internacional treballin en xarxa. No ens oblidem, ha recomanat Martínez Sierra, dels països emergents. Ells també són una oportunitat per a fer créixer l’economia. Per a atreure’ls, és positiu que neixin iniciatives com el Welcome Desk, un nou servei que ha dissenyat el consistori per a talents i companyies internacionals que vulguin establir-se a la nostra ciutat.

“Barcelona té els recursos d’una gran ciutat. Està molt ben posicionada geogràficament. L’economia està molt diversificada i ofereix un projecte de vida al talent estranger. Quins altres llocs poden dir el mateix?”

I, finalment, tenim el Barcelona Talent-ed Summit. Una altra possible finestra per a captar talent. En la primera edició d’aquesta trobada s’han donat cita empreses, professionals i experts amb Barcelona com a vincle en comú. Aquest pot ser un espai per a conèixer a persones interessants de la ciutat, construir comunitat i impulsar l’economia local. Aprofitem-lo.

“La batalla pel talent entre les ciutats i companyies serà molt important en els pròxims anys. Guanyarà qui aconsegueixi retenir-ne més”, ha sentenciat Rubert. És evident que la capital catalana ofereix elements tangibles i intangibles per a captar-lo, la qüestió és si serà capaç de millorar i fer-ho. “Vull gaudir de la vida espanyola”, ha dit somrient la senior manager de Michael Page, Gizem Baykal. Aquest és el nostre moment Hamilton per a dissenyar una nova economia que vagi més enllà de la seducció i ofereixi el pla complet. Ens juguem el futur.

Moment per el networking al Barcelona Talent-ed Summit. © Irene Vilà
Compartir
Publicado por
Maria Rabella

Artículos recientes

  • El Bar del Post

Alba Pujals: El plaer de la cocció a foc lent

“La música és una qüestió de paciència, de i sumar dia a dia. Un procés…

23 de novembre de 2024
  • Professionals

Munich: volar alt tocant de peus a terra

Munich és avui una marca reconeguda de calçat esportiu i una mica més i tot:…

23 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

L’antiga planta de Nissan a la Zona Franca torna a l’activitat amb la producció dels primers cotxes Ebro

La històrica marca local reneix de la mà del fabricant xinès Chery, qui ha posposat…

23 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Cupra negocia la seva entrada als Estats Units per a 2030 amb el grup Penske

La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…

22 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Els ferris de la terminal Grimaldi podran connectar-se a l’electricitat al gener

El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…

22 de novembre de 2024
  • Opinió

Història d’un concert accidentat

Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…

22 de novembre de 2024