Aquesta vegada, l’Sputnik parteix des de Barcelona. La capital catalana acull Space Discovery-The Exhibition, l’exposició més gran sobre la cosmonàutica i els viatges a l’espai. Aquest projecte, impulsat per l’empresa txeca JVS Group i Proactiv Entertainment —productora líder de música en directe i esdeveniments experiencials a tot el món—-, dona a conèixer peces originals de la NASA i de l’Agència Espacial Russa. El nou espai Inmersa, impulsat per Proactiv, podrà visitar-se a partir del 28 de setembre fins al pròxim 7 de gener, al carrer Llull 119, ubicat al barri de Poblenou. El preu de l’entrada, que ja està a la venda per Internet, és de 13 euros. L’entrada reduïda té un cost de 10 euros pels menors de 18 anys, majors de 65 i les persones amb discapacitat. Els menors de 4 anys tenen entrada gratuïta al recinte.
El nou espai Inmersa té més de 3.000 m2 i s’erigeix com el nou epicentre d’esdeveniments i d’exposicions innovadores i tecnològiques. “Fa bastant temps que busquem un espai per aquesta exposició. Necessitàvem un bon lloc per presentar experiències com aquesta i a Barcelona hem trobat el lloc idoni per fer-ho”, ha explicat a la roda de premsa el CEO de Proactiv Entertainment, Nicolás Renna. “Volem invertir prop de 15 milions d’euros en els pròxims cinc anys per tal d’aportar experiències com aquesta”, afegeix. Aquest avantguardista enclavament es proposa transportar als visitants a un univers d’experiències immersives que reflecteix la seva missió de submergir als barcelonins en un món sorprenent i emocionant.
El projecte està impulsat per l’empresa txeca JVS Group. En col·laboració amb la NASA, el museu i centre educatiu espacial nord-americà Cosmosphere i especialistes científics de la República Txeca s’ha creat aquesta imponent exposició itinerant sobre la carrera espacial entre les dues superpotències durant la guerra freda; Estats Units i Rússia. “En aquesta exposició, es poden veure objectes relacionats amb la carrera de la antiga Unió Soviètica i els Estats Units, els primers en trepitjar la Lluna”, assegura Lisner Stanislav, director del grup JVS. L’exposició ofereix a Barcelona l’oportunitat de veure centenars d’objectes reals que han viatjat més enllà de l’órbita terrestre.
Els principals objectes de l’exposició
Space Discovery porta el públic a través de la història dels vols espacials tripulats, des dels seus orígens —rememorant a Iuri Gagarin i la gosseta Laika— fins a les missions actuals. L’exposició inclou centenars d’objectes originals que han estat a l’espai, una col·lecció única de vestits espacials i models reals de naus, transbordadors i coets.
Una de les galeries de l’exposició està dedicada a les missions Apol·lo i a la conquesta de la Lluna, incloent-hi part del motor original del coet Saturn V i la nau Apol·lo 11. També pot apreciar-se el mòdul d’habitatge de l’estació orbital MIR, una de les peces més grans de l’exhibició. Un cop a dins, el visitant experimentarà les sensacions d’un autèntic astronauta en microgravetat.
Gràcies a una estreta col·laboració amb l’American Cosmosphere Museum and Education Centre, que està directament vinculat a la NASA, l’exposició ha adquirit un material únic; els equips informàtics del centre de control de Houston dels anys setanta. Els vells equips informàtics encara conserven notes enganxades a les prestatgeries amb càlculs dels enginyers que s’hi van asseure al davant fa més de cinquanta anys.
De Mart a Barcelona
La “joia de la corona” de Space Discovery, és un tros real del planeta Mart. “A la Terra descansen els meteorits de Mart, vermells de pedra, que fa milions d’anys van néixer a causa d’un impacte sobre Mart que els va fer saltar amb tanta velocitat que van passar a formar part de l’òrbita al voltant del sol” explica Rafael Clemente, enginyer, divulgador científic i el primer director del Museu de la Ciència de Barcelona, més conegut com a CosmoCaixa. “Durant dècades, aquestes pedres van quedar suspeses al voltant de l’òrbita degut a la gravetat fins que un dia, una d’elles va caure al Marroc. La tenim a la vitrina amb un preu de mostra marciana, molt més valuosa que l’or”, declara el divulgador científic.
Una exposició familiar i per a escoles
Space Discovery està adaptada al públic de totes les edats per tal de que tothom tingui l’oportunitat de conèixer molt més sobre els viatges a l’espai. Tota l’exposició està guiada per una audioguia que pot descarregar-se de forma gratuïta als telèfons mòbils. L’audioguia té dues versions; una per als adults i l’altra per als infants. Els més petits poden participar en el Cosmos Camp interactiu i experimentar el desafiant entrenament d’astronautes i l’última tecnologia 3D amb diverses atraccions.
L’exposició també disposa d’un programa de visites per a les escoles i els instituts amb material didàctic i divulgatiu per als estudiants. “No conec cap nen que no hagi somiat alguna vegada amb l’espai, i és per això que també convidem les escoles i a les famílies a endinsar-se en l’exposició més gran de l’espai a escala mundial, només a Barcelona”, declara el CEO Nicolás Renna.