El 2023 començarà a prendre forma el projecte de transformació dels espais de Fira de Barcelona a l'Avinguda Maria Cristina amb la cessió de l'ús del Pavelló d'Itàlia a l'Ajuntament de Barcelona, que l'habilitarà com a centre esportiu municipal
L’Ajuntament de Barcelona comença a tramitar la transformació de l’espai firal de Montjuïc amb horitzó al 2029, quan serà el centenari de l’Exposició Universal. Ho fa després que s’hagi finalitzat el procés participatiu que s’ha dut a terme en els últims mesos perquè els veïns poguessin dir la seva respecte al planejament que van acordar el consistori i Fira de Barcelona.
La proposta de reordenació de l’espai es votarà dimarts vinent a la Comissió d’Urbanisme, on el govern municipal portarà a tràmit el nou planejament urbanístic basat en allò que ja va presentar al febrer, i amb algunes millores. Entre elles, el trasllat al recinte firal de Montjuïc d’un sostre d’ús terciari de 18.000 m2 fins ara situat a l’antiga presó Model que, en la seva major part —uns 16.000 m2— van al Pavelló del Vestit —façana de Plaça España de l’actual Palau 8—, que se cedirà a Fira de Barcelona, en règim de dret de superfície, perquè situï activitat econòmica complementària a l’activitat firal.
La institució que presideix Pau Relat ja ha avançat que l’espai estarà destinat a crear activitat econòmica induïda els 365 dies de l’any, i servirà per “impulsar l’emprenedoria, la innovació i la transferència de coneixement en sectors relacionats amb els principals salons firals per donar més oportunitats a les empreses, els sectors econòmics i a la ciutadania”.
Els 2.000 m2 restants que també es guanyaran es destinen als baixos dels edificis d’habitatges per a nous establiments i comerços de proximitat. La nova distribució permet situar una zona residencial amb fins a 500 habitatges públics nous i locals comercials públics, segons el consistori.
En qualsevol cas, la primera actuació que es farà serà la readaptació d’un dels pavellons, el Pavelló d’Itàlia, en un poliesportiu municipal. Això serà possible a partir de l’1 de gener, quan Fira de Barcelona en cedirà l’ús al consistori. La previsió és que el poliesportiu municipal es posi en marxa durant el primer trimestre de l’any vinent i compti amb quatre pistes de bàsquet, dues de futbol sala i altres espais.
En línies generals, la proposta acordada entre el govern d’Ada Colau i Fira de Barcelona preveu, d’una banda, mantenir part de l’ús firal, i de l’altra, nous usos per als barris més propers a la zona. Així, es construiran habitatges i equipaments diversos. Dels 135.000 m2 de sòl firal actuals, el 48% continuaran sent sòl firal “més flexibles, eficients, compactes i moderns”.
La resta de superfície es repartiria en habitatge públic (13.350 m2) i equipaments públics (22.000 m2), entre els quals destaca un nou Centre d’Atenció Primària que doni cobertura a aquell àmbit del barri del Poble-sec i al barri de la Font de la Guatlla; un equipament assistencial per a persones majors i persones amb diversitat funcional; una biblioteca; un espai veïnal i el citat equipament esportiu.
Alhora, s’ha fet una reserva de sòl per a l’ampliació del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), que guanyarà espai incorporant a la seva infraestructura l’actual Pavelló Victòria Eugènia.
També hi haurà noves zones verdes i vials (23.225 m2). A més, hi hauria 4.360 m2 per a espais vinculats a la Fira de Barcelona per tal de potenciar altres activitats econòmiques.
“La música és una qüestió de paciència, de i sumar dia a dia. Un procés…
Munich és avui una marca reconeguda de calçat esportiu i una mica més i tot:…
La històrica marca local reneix de la mà del fabricant xinès Chery, qui ha posposat…
La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…
El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…
Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…