El temple musical per excel·lència de Barcelona, el Palau de la Música, va acollir ahir per primera vegada el lliurament del premi literari més emblemàtic de la ciutat. Eva García Sáenz de Urturi ha estat la guanyadora del Premi Planeta 2020 amb el thriller medieval 'Aquitània', mentre que la barcelonina Sandra Barneda s'ha alçat com a finalista amb 'Un océano para llegar a ti'.
[dropcap letter=”V”]
a ser una vetllada atípica. Res a veure amb els fastuosos sopars amb més de mil convidats als que el Premi Planeta ens té acostumats. La pandèmia va obligar ahir a limitar la cerimònia de lliurament a un centenar de persones, encara que en un marc excepcional, el Palau de la Música Catalana, que acollia per primera vegada l’acte, sempre en 15 d’octubre, coincidint amb el dia de Santa Teresa en homenatge a l’esposa del fundador del grup familiar.
L’any vinent, el Premi Planeta celebrarà el seu 70è aniversari, una data rodona que el grup editorial espera poder celebrar amb magnificència si la pandèmia aconsegueix quedar enrere. “Estic segur que serà així”, ha augurat el president de Planeta, José Creuheras durant la seva intervenció en un acte al què també van assistir la vicepresidenta del Gobierno, Carmen Calvo; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, i els set membres de jurat.
La flamant guanyadora, l’escriptora basca Eva García Sáenz de Urturi, s’ha imposat a les 582 obres que competien en aquesta edició, amb Aquitània, una novel·la ambientada a l’Edat Mitjana i inspirada en la història del Duc d’Aquitània, que va morir enverinat a un pelegrinatge a Santiago de Compostel·la. La seva filla, Leonor d’Aquitània, l’hereva del comtat més ric de França, idea “un pla suïcida” per venjar al seu pare i fer-li pagar al rei de França.
Segons l’autora de la trilogia supervendes La Ciutat Blanca, Aquitània és un thriller medieval amb el qual vol també retre homenatge a El Nom de la Rosa, d’Umberto Eco. La guanyadora del premi Planeta 2020, va assegurar després de rebre el guardó que “el món de la cultura sobreviurà a aquesta pandèmia”.
El Planeta d’aquest any és 100% femení, ja que la periodista i presentadora de televisió barcelonina Sandra Barneda ha estat la finalista amb Un océano para llegar a ti, una “novel·la íntima que parla de l’esperança i de com la mort pot transformar-nos”. Està ambientada a la Serra de Gredos, on es desencadenen una sèrie d’esdeveniments al llarg de 49 dies. Barneda no va poder estar físicament present en una cerimònia marcada per les distàncies de seguretat, les mascaretes i els gels hidroalcohòlics, però sí que va intervenir de forma telemàtica.
El món de la cultura sobreviurà a aquesta pandèmia
La vetllada es va iniciar amb un homenatge a Carlos Ruiz Safón, del que Planeta va ser editor durant més de 20 anys. La pianista Marta Muñóz va interpretar una de les peces que l’escriptor va compondre per a L’Ombra del Vent, mentre es mostraven imatges de Ruiz Safón i es recordaven algunes de les seves frases: “Els llibres són miralls; ja només es veu en ells el que un porta dins”.
Creuheras demana un pla d’ajudes per als llibreters
La guanyadora del Premi Planeta rebrà 601.000 euros i la finalista 150.250 euros. Es tracta d’unes xifres molt importants, però el més rellevant de guanyar el Planeta és que automàticament les obres guanyadores es converteixen en best-sellers . “El millor que li pot passar a la literatura és ser popular, i amb el Planeta aconsegueixes ser significatiu, ser rellevant; qualsevol escriptor hauria de somiar en guanyar aquest premi”, ha afirmat el vencedor de l’edició de 2019, Javier Cercas.
Segons Creuheras, el Planeta ha venut més de 43 milions d’exemplars, el que significa que a cada llar espanyola hi ha, com a mínim, dos llibres guanyadors d’aquest premi. L’alt executiu del sector editorial va demanar a la vicepresidenta Carmen Calvo “un pla d’ajudes de veritat per als llibreters”, a qui va definir com “l’ànima que necessita aquesta societat” després d’agrair que “hagin fet de tot” durant la pandèmia per seguir venent llibres i difonent cultura.
L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914' vol posar cara a tots…
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…
L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…
El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició
La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…