Gaudeix de Barcelona

El Palau Güell revela els seus secrets amb una visita per racons ocults

Aquest recorregut guiat obre portes habitualment tancades per descobrir facetes inesperades de l’emblemàtic palau de Gaudí, que van des del despatx d’Eusebi Güell fins a espais reservats per al servei, com l’antiga cambra del cotxer, plena de grafits, dibuixos i inscripcions amb què presos de la Guerra Civil i la postguerra hi van deixar gravada la seva memòria quan va ser convertida en calabós

Mentre sopava al saló principal del seu sumptuós palau a tocar de la Rambla, la família Güell era observada discretament. Des de les alçades, el personal del servei interpretava els gestos i apetències de família i eventuals convidats per comprovar si requerien qualsevol atenció, i així poder donar resposta immediata a les seves necessitats. Els integrants del servei tenien una perspectiva privilegiada de l’alta societat barcelonina de l’època, amb els Güell com a personatges principals. Coneixien les seves rutines, costums i secrets. Aquests secrets, no obstant, ja no estan reservats exclusivament al servei; la visita guiada El Palau Güell secret permet descobrir racons i conèixer anècdotes i històries desconegudes del singular edifici de Gaudí. 

La visita, en horari vespertí, obre portes usualment tancades al públic i dona accés a estances i espais ocults, alguns d’ells no accessibles durant la visita habitual del palau. Treure el cap per les mateixes gelosies des de les quals el personal del servei observava a la família Güell trasllada al visitant a la quotidianitat de l’elit barcelonina de finals del segle XIX, amb el palau de Gaudí com a escenari. L’edifici, construït entre el 1886 i el 1890, va ser el primer gran encàrrec que va rebre l’arquitecte per part d’Eusebi Güell, que li va encomanar construir la residència familiar per a ell, la seva esposa, Isabel López —filla del marquès de Comillas, Antonio López, una altra de les persones més riques del moment—, i els seus deu fills. Amb 34 anys, Gaudí va experimentar aleshores amb tècniques innovadores que més tard aplicaria en altres de les seves obres, fet que converteix el Palau Güell en la llavor i en el camp de proves a partir del qual es va desenvolupar l’obra que va catapultar l’arquitecte de Reus com a artista universal. 

Aquestes tècniques i la forma en la qual s’entremesclen són un fet distintiu de l’edifici, però no són l’únic factor que sorprèn a qui s’endinsa a l’immoble amb la visita El Palau Güell secret, cada segon dissabte de mes. La ruta per espais recòndits de l’edifici transporta a la vida diària dels Güell a través d’elements com l’antic muntaplats que connectava la planta del menjador amb la cuina, que a la Barcelona de finals del XIX solia situar-se en les plantes superiors per motius de seguretat en cas d’incendi. La cuina compartia planta amb altres espais per al servei, que residia a les golfes. Aquests espais estaven connectats amb altres estances de la residència dels Güell mitjançant portes i escales fora de la vista dels convidats, com una petita porta situada a la planta dels dormitoris, a la sala de gineceu, que donava accés al servei, i que es mostra durant la visita. De fet, l’única escala que connectava totes les plantes de l’edifici era d’ús exclusiu per al servei, i travessa l’edifici des de la planta baixa fins al seu singular terrat de xemeneies serpentejants sobre Ciutat Vella.

La visita permet conèixer espais ocults del palau. © Ramon Manent / Diputació de Barcelona

Un dels plats forts del recorregut pren forma en una altra de les estances reservades al personal que prestava servei a la família: la cambra del cotxer dels Güell. El petit habitacle de 16 metres quadrats, habitualment tancat al públic, s’ha convertit en una càpsula del temps que transporta als anys convulsos i de repressió de la Guerra Civil i la postguerra. 

Les seves parets van exercir de llenç per a desenes de detinguts que van passar per l’estança des del 1937, tant durant el període en què el palau va ser la seu de Solidaritat Internacional Antifeixista durant la Guerra Civil, com quan es va convertir en comissaria del Districte Cinquè, des del 1937 i durant la postguerra. A les seves parets, els detinguts hi van gravar nombroses inscripcions, fins a un total de 185 dibuixos i escrits que han traslladat la memòria dels presos a l’actualitat.

Un dels 185 grafits de la Guerra Civil i la postguerra de l’antiga cambra del cotxer del Palau Güell. © Diputació de Barcelona

La visita guiada El Palau Güell secret permet aturar-se a escodrinyar els traços d’aquests grafits, així com aprofundir en diversos aspectes i facetes del palau i dels Güell, que van residir al palau fins l’any 1906, quan es van traslladar a la Casa Larrard, ubicada al parc que duu el seu nom. La dimensió empresarial i econòmica d’Eusebi Güell es fa més evident al visitant quan entra al seu despatx i a l’habitació de l’antiga biblioteca de més de 5.000 volums, estances ara utilitzades com a espais d’administració. La faceta cultural i musical de la residència tampoc passa desapercebuda durant la visita, ja que és possible contemplar de prop la consola i els 1.386 tubs del nou orgue del mestre Blancafort, que omple de sonoritat periòdicament el palau amb les seves notes.

La visita permet observar de prop la consola i els tubs de l’orgue del Palau Güell. © Ramon Manent / Diputació de Barcelona

Les facetes més desconegudes de l’emblemàtic Palau Güell escalen fins al seu terrat, amb 20 xemeneies gaudinianes i una agulla que ascendeix des del saló central. El seu terra ondulant també fa palesa la genialitat indiscutible de Gaudí, que va deixar un espai sense ondulacions reservat al servei i a la bugada. El trencadís que recobreix gran part de les xemeneies recull la petjada no només de l’època dels Güell, sinó també de la Barcelona olímpica, amb un Cobi que sorprèn entre les peces i encurioseix el visitant. La seva ubicació també es desgrana durant la visita, que en acabar-se convida a tornar al Palau Güell i a continuar explorant els racons i les tècniques que l’erigeixen com a germen de l’obra de Gaudí.

Més informació i entrades per a la visita El Palau Güell secret a palauguell.cat.

La visita permet conèixer secrets com les gelosies mitjançant les quals el servei observava a la família. © Ramon Manent / Diputació de Barcelona
Compartir
Publicado por
Redacción TheNBP

Artículos recientes

  • Trencadís

Més de mil obres originals de tot el món opten al Premi Planeta

Un total de 1.070 manuscrits originals s'han presentat per a optar al Premi Planeta. En…

16 de setembre de 2024
  • Música

Una temporada marcada pels herois al Palau de la Música Catalana

Sota el lema 'La música més humana, arrenca una nova temporada de concerts al Palau…

15 de setembre de 2024
  • Opinió

Empreses sostenibles per a una Barcelona sostenible

La sostenibilitat en l'empresa representa un factor clau de competitivitat i atracció de talent

15 de setembre de 2024
  • Good News Barcelona

La quàntica s’obre pas a Catalunya per convertir-la en referent internacional

L'ecosistema català vinculat a la quàntica creix en actors i en rellevància internacional, orbitant especialment…

15 de setembre de 2024
  • El Bar del Post

Ana Montserrat: Seguir ficant-se en embolics meravellosos

A hores d'ara, porta ja viscudes unes quantes vides. “Tinc dos passaports, francès i espanyol,…

14 de setembre de 2024
  • Creativitat

Barcelona, una realitat artística

Jordi Díaz Alamà ens convida a visitar un espai revolucionari, la Barcelona Academy of Art,…

14 de setembre de 2024