El Port de Barcelona preveu connectar els primers creuers a la xarxa elèctrica durant les estades als molls de la capital catalana el 2026 i, en la seva pràctica totalitat, el 2030. La iniciativa pren com a base un projecte més ampli: Nexigen, destinat a l’electrificació dels molls del Port de Barcelona, i que requereix una inversió de 110 milions d’euros. El Port l’ha enllestit com a peça clau per assolir l’objectiu de ser una infraestructura climàticament neutre el 2050.
Per agilitzar el subministrament de l’energia i que sigui d’origen 100% renovable, el Port de Barcelona i els operadors de creuers crearan un grup de treball per alinear les infraestructuras a terra amb la disponibilitat de la flota i enllestir el projecte el més aviat possible. De fet, ja s’estan fent algunes proves pilot.
Aquesta col·laboració entre el sector públic i el privat permetrà complir els requisits europeus de disponibilitat de connexió elèctrica a terra per a tots els vaixells el 2030 i contribuirà a la reducció d’emissions de CO2. Segons càlculs del Port de Barcelona, l’electrificació de tots els punts d’atracada dels creuers, el moll Prat i les terminals de ferris de la dàrsena de Sant Bertran i el moll de Costa suposarà l’eliminació de 66.000 tones de CO2 i 1.234 tones de NOx de les emissions de l’activitat portuària. És a dir, es reduirà el 38% del NOx i del CO2 emès pels vaixells durant la seva estada en moll i s’eliminarà el 22% de les emissions de NOx i CO2 de tota l’activitat portuària.
La creació d’aquest grup de treball s’emmarca en un acord de col·laboració firmat pel Port de Barcelona, Creuers del Port de Barcelona, Carnival Corp & PLC —que representa a les marques Costa Cruises, AIDA Cruises, Carnival Cruise Line, Princess Cruises, Holland America Line, P&O Cruises (Australia), P&O Cruises (UK), Seabourn i Cunard—, Royal Caribbean Group, MSC Cruises, NCL Holding LTD, Viking Cruises i Virgin Voyages. La seva formalització ha tingut lloc aquesta setmana, coincidint amb la fira Seatrade Cruise Med 2022, celebrada a Málaga.
Sobre l’acord, Damià Calvet, president del Port de Barcelona, va destacar que es tracta “d’un important pas que confirma el compromís de la comunitat de creuers amb la ciutat de Barcelona i amb el conjunt de la societat”.
Una idea subscrita per totes les navilieres, com va reconèixer Marie-Caroline Laurent, directora general de CLIA Europe. Aquesta directiva, en representació del sector, va assegurar que “aquest acord entre el Port de Barcelona i les navilieres és un important exemple de com s’està accelerant la col·laboració amb l’objecte d’aconseguir els ambiciosos objectius climàtics que ens hem fixat. L’equipament dels nostres vaixells amb sistemes que permeten la connexió a la xarxa elèctrica a terra és un cas de turisme responsable en benefici de les comunitats locals que visitem”.