Molls Port de Barcelona
Els molls de l'Energia i Adossat del Port de Barcelona.

El Port estrena una xarxa 5G que s’endinsarà dues milles al mar

Les empreses de l'ecosistema portuari ja poden connectar-se a la xarxa privada, desplegada per Orange amb una inversió de 3,6 milions d'euros

Automatitzar i connectar tot l’ecosistema portuari; millorar les operacions que requereixen una gran precisió i immediatesa; interconnectar de manera massiva sensors i càmeres, i disposar d’informació contínua dels moviments dels contenidors. Són algunes de les possibilitats que brinda la nova xarxa privada 5G del Port de Barcelona, que permetrà desenvolupar múltiples innovacions i solucions tecnològiques per la seva gran capacitat i fiabilitat.

Aquesta capacitat de la nova xarxa permetrà a l’ecosistema portuari fer un salt d’escala en les seves eines tecnològiques. Tan és així que situa al port de la capital catalana a l’avantguarda de les telecomunicacions sense fils, i li atorga un avantatge competitiu respecte a altres infraestructures que no disposen d’aquesta connectivitat.

Amb una inversió de 3,6 milions d’euros distribuïts en cinc anys —amb quatre prorrogables a un més—, la xarxa ha estat desplegada per Orange. El projecte, anunciat fa un any, cobreix tot l’àmbit d’actuació del Port, incloses dues milles marítimes de la làmina d’aigua entorn de la infraestructura.

Els beneficis que implica la xarxa, estrenada a poques setmanes que comenci la Copa de l’Amèrica, inclouen disposar d’una xarxa de comunicació de suport en el cas d’una fallada del sistema principal en instal·lacions crítiques. La resistència de la xarxa a les interferències electromagnètiques permetran també millorar la coordinació amb la torre de control del Port; guanyar eficiència en el transport ferroviari; instal·lar càmeres i sensors en àrees sense accés a fibra, i gestionar la connectivitat i transmissió de dades dels sistemes que permeten connectar les embarcacions a la xarxa elèctrica, dins de l’estratègia del Port cap a l’electrificació dels seus molls.

La Policia Portuària i la resta de cossos de seguretat i emergències que operen en la infraestructura també veuran facilitada la seva activitat, ja que millorarà la seva intercomunicació. A més, agilitzarà la recepció del senyal de les més de 400 càmeres de vigilància del recinte portuari, i facilitarà l’ús d’instruments com drons de vigilància aèria, que també podran connectar-se a aquesta xarxa 5G.

Aquests avantatges “són només un exemple del potencial de la tecnologia 5G”, ha defensat el president del Port, Lluís Salvadó, que ha destacat que la xarxa representa “un projecte pioner a Europa”. I és que aquesta xarxa 5G té una particularitat: mentre que habitualment s’instal·len xarxes 5G del tipus non stand alone (NSA), aquesta és del tipus stand alone (SA), requerit per molts dels usos més innovadors i avançats. La ultrabaixa latència i la capacitat de poder connectar milions de dispositius en un quilòmetre quadrat permeten a les xarxes del tipus SA maximitzar les prestacions del 5G.

Aquesta “ultrabaixa latència, la gran capacitat de transmissió de dades i la multioperativitat entre dispositius” del 5G SA del Port permetran millorar i reforçar les operacions diàries de la comunitat portuària i la seva seguretat, com ha afegit el director d’Empreses de MasOrange a Catalunya, Víctor Vera. Aquesta millora de la seva connectivitat serà crucial per al futur del Port i la seva comunitat portuària, incloses les empreses d’economia blava que estan cridades a ocupar nous espais dins d’una infraestructura que busca ser referent global.

El director de Sistemas de Información del Port de Barcelona, David Serral; el presidente del Port, Lluís Salvadó, y el director de Empresas de MasOrange en Catalunya, Víctor Vera.