Quim Vila i Siscu Martí, propietaris de la distribuïdora Vila Viniteca, han aconseguit consolidar entre els més importants del món el Premi de Tast per Parelles que organitzen cada any de manera alterna a Barcelona i a Madrid. El fort interès que desperta aquest dificilíssim tast a cegues entre els professionals i aficionats al món del vi queda demostrat cada mes de gener, quan s’obren les inscripcions per participar en la competició. Aquest any, es va batre un altre rècord, ja que totes les places es van esgotar en només tres minuts.
Aquest diumenge, 3 de març, el premi celebrarà la setzena edició a la Casa Llotja de Mar de Barcelona, amb la participació de 240 tastadors de deu nacionalitats diferents, agrupats en 120 parelles que fa mesos que es preparen. Molts inverteixen importants sumes de diners per comprar vins procedents de regions vinícoles de tot el món per tastar-los i fixar a la seva ment un record d’aquell origen o varietat, amb l’esperança de poder-lo identificar en cas que sigui algun dels vins que se serviran al llarg del concurs.
Concretament, a la fase classificatòria, els tastadors s’han d’enfrontar a set vins, tots servits en un mateix tipus de copa Riedel i sense decantació prèvia. Poden ser blancs, negres, escumosos o vins dolços, però tots són d’una qualitat excepcional i seleccionats directament per Quim Vila, que ha creat un sistema de custòdia eficaç que garanteix que es mantingui en secret la identitat dels vins fins al final.
Durant el tast, els concursants han de descobrir el país d’origen de cada vi (1 punt), la zona d’origen (1 punt), la Denominació d’Origen (2 punts), les varietats de raïm (3 punts), l’anyada (3 punts), el celler elaborador (3 punts) i la marca (2 punts). També poden lliurar al jurat un comentari de tast que serà valorat en cas d’empat.
De les 120 parelles que participen en la fase inicial, només les deu que obtinguin més punts passen a la gran final, on s’hauran d’enfrontar a set vins més. Per exemple, a l’edició de l’any passat van haver de descobrir que l’escumós era un xampany del 2013, que els blancs procedien de la Costa d’Amalfi i de Rías Baixas, i que entre els negres n’hi havia un de la regió argentina de Mendoza, un altre de Castella i Lleó, i un tercer que era l’icònic Hermitage La Chapelle, de la vall del Roine. El vi dolç va ser una garnatxa de l’Empordà, del celler Martí Fabra.
El Premi Vila Viniteca de Tast per Parelles, a més a més de presentar un altíssim nivell de dificultat, també és el millor dotat del sector, ja que es reparteixen un total de 40.000 euros. Concretament, la parella guanyadora s’emporta 30.000 euros, 7.000 euros la segona classificada i 3.000 euros la tercera. Només hi ha hagut una parella que ha estat capaç de guanyar dues vegades el concurs al llarg de setze edicions. Es tracta de Luis Gutiérrez –tastador de Robert Parker a Espanya– i d’Ignacio Villalgordo, que van guanyar la segona i la desena edició. L’any passat, els guanyadors van ser el basc establert a Barcelona, Nacho Martínez, de Decántalo, i l’enòleg tarragoní Eloi Cedo.
Durant la competició, que es realitza davant de notari, es fan servir 2.400 copes i es consumeixen al voltant de 300 ampolles. El jurat està integrat per diversos professionals del món del vi, com ara Xandra Falcó; el president de la Unión Española de Catadores, Fernando Gurucharri; el crític José Peñín; el president de la Unión de Asociaciones Españolas de Sumilleres, Juan Muñoz; i el propietari d’Euroselecció, l’empresa distribuïdora de Riedel, Jordi Segura. Aquest any, l’artista elegit per dissenyar el cartell del premi ha estat José Antonio Roda.
En paral·lel al concurs, a la mateixa Casa Llotja de Mar, Vila Viniteca organitza també aquest diumenge un showroom amb vins de més de 40 cellers del que en pot gaudir qualsevol aficionat al vi, pagant prèviament 30 euros. Aquesta entrada també dóna dret a assistir com a públic a la sala on es celebra el concurs i, al migdia, permet delectar-se amb un bufet de formatges seleccionats per Ardai, una de les empreses de Vila Viniteca. El grup barceloní, nascut al Born el 1932, representa en exclusiva més de 350 cellers i compta als seus magatzems amb 10.500 referències, entre vins i destil·lats. També comercialitza més de 400 formatges i altres productes gurmet.