Gastronomia

El primer vi de la pandèmia arriba a taula per vèncer el desànim

Al novembre s'acostumava a celebrar a Barcelona la nova anyada del vi novell amb tastos a l'aire lliure. Aquesta vegada cal conformar-se amb degustar les primeres ampolles del 2020 a casa, però n'hi ha que presenten dissenys ben llampants per recordar que, malgrat els temps difícils, també s'ha de deixar lloc per al gaudi.

Els primers vins elaborats durant la pandèmia ja són aquí. La dita diu que per Sant Martí, l’onze de novembre, “mata el porc i enceta el vi”. Tradicionalment a les cases de pagès era el moment de la matança del porc i de tastar el vi elaborat a partir del raïm collit poques setmanes abans. Se sabia que una casa ja tenia el nou vi de l’any perquè s’hi penjava una branca de pi acabada de tallar, amb les fulles verdes i plenes de vida, i que substituïa la de l’any anterior, que ja s’havia assecat. Tot aquest ritual s’ha perdut en bona part amb el temps, però una desena de cellers catalans s’han aliat des de fa uns anys per tornar a celebrar l’arribada del vi novell. Amb ell es reivindica l’esforç de tot un any a la vinya.

Encara que avui dia a Barcelona veiem asfalt, pisos i més pisos, la ciutat ha crescut sobre extensos terrenys que havien estat agrícoles. El cultiu de la vinya havia tingut molt de pes fins i tot abans de la fundació de la ciutat per part dels romans. D’aquest conreu en tot el municipi ara només hi ha a Collserola la vinya de Can Calopa, d’on en sorgeix l’únic vi de Barcelona que elabora la cooperativa l’Olivera, si bé la capital catalana està rodejada de territoris vinícoles que hi acudeixen per presentar els seus vins. Durant el novembre solien celebrar-se diverses cites a l’aire lliure on es podia ser el primer a tastar els vins de la nova anyada, però enguany amb el coronavirus caldrà conformar-se amb degustar-los a casa.

Celebració del 2019 de la festa del vi novell en el Palau Robert de Barcelona. @Incavi

La desena de cellers més compromesos amb la visibilització del vi novell celebraven per aquestes dates una festa al Palau Robert. La botiga i distribuïdora Vila Viniteca també omplia alguns carrerons del Born de paradetes de cellers per presentar les novetats del nou any, i el Celler de Gelida, comerç de Sants especialitzat en vi que funciona des del 1895, organitzava per Sant Martí una gran festa on participaven els castellers del barri i que incloïa penjar la branca de pi per anunciar l’arribada del vi de l’any. Res de tot això es pot fer ara físicament, però s’han pogut seguir online les xerrades del vi novell que s’han programat aquest dies en el marc de la Setmana del Vi Català o la festa virtual emesa pel celler Masroig amb la sommelier Meritxell Falgueras, del Celler de Gelida, com a padrina.

La sommelier Meritxell Falgueras ha apadrinat la festa online del vi novell del Celler Masroig.

Vi jove i amb ànim de supervivència

Del vi novell es pot dir que és com un adolescent. S’ha embotellat fa no res (és el vi més jove de l’any) i pot ser que quan el tasteu no hagi acabat la fermentació del tot. Això es pot percebre perquè ens pot resultar un punt espurnejant, cosa que, barrejat amb l’acidesa, fa que vagi bé per combinar amb plats on es nota el greix (com ara algun cuinat amb porc). A la boca ens pot deixar una gran sensació a fruita, sovint superior a un vi que ha reposat durant més temps, i ens pot semblar llaminer, fent que sigui fàcil de beure. Falgueras considera que tot això afavoreix que pugui agradar fins i tot a qui no acostuma a prendre vi.

La sommelier fa èmfasi en el fet que el novell és “el mirall directe de la història líquida de l’any“. Aquest 2020 és històric en molts aspectes i això es nota també en els vins. La pandèmia està tenint un impacte en la vida de tothom que serà recordat per molt de temps. La vinya n’ha quedat aparentment al marge, perquè s’ha seguit cultivant fins i tot durant el confinament estricte, però això no significa que no hagi tingut el seu particular trasbals, en especial perquè la plaga d’un fong (el míldiu) i a vegades les gelades primaverals han causat grans maldecaps i pèrdues de raïm. Per tot plegat els vins d’aquest any que arriben a taula poden presumir d’haver sobreviscut a moltes vicissituds, i els primers que surten al mercat ho fan amb la voluntat de combatre el desànim que ha generat tanta notícia negativa.

Les etiquetes del novell de Masroig volen ser com un souvenir.

Quan es tasten, els vins acabats de fer poden mostrar-se amb un punt esbojarrat, i per aquest motiu es presten a ser presentats amb etiquetes llampants. Vins Petxina ha embotellat dos novells negres de la varietat syrah elaborats a la Denominació d’Origen (DO) Conca de Barberà amb etiquetes ben vistoses on es veu un garrí, fent al·lusió a la matança del porc. El disseny és de l’artista manresana Susanna Ayala. “Tots recordarem el 2020. Hi haurà un abans i un després”, ha reflexionat Oleguer Brunet, de Vins Petxina, durant la presentació dels primers vins del 2020 per part de la desena de cellers que els reivindiquen. És per aquest motiu que, segons Brunet, han pretès que l’etiqueta “ajudés a donar-li una mica més d’ànima” al vi en un moment que convida a passar pàgina.

Quan es tasten, els vins acabats de fer poden mostrar-se amb un punt esbojarrat, i per aquest motiu es presten a ser presentats amb etiquetes llampants

Han pensat el mateix en el Celler Masroig de la DO Montsant, i més tenint present que enguany no poden celebrar la festa presencial per presentar el novell on acudien 700 o 800 persones, i això que és una localitat d’uns 500 habitants. Escenes quotidianes del poble, com un home gran que va a comprar o veïns que juguen a cartes, s’han convertit en mitja dotzena d’etiquetes per a un mateix vi de garnatxa negra i carinyena. El celler espera que les ampolles siguin rebudes com si fos un souvenir, a tall de “record del Masroig”, perquè ningú oblidi que aquest indret segueix dempeus. Mentrestant amb el vi se’n pot gaudir del testimoni líquid i ja hi haurà temps de celebrar-ho plegats. 

Hi ha altres etiquetes que criden l’atenció, com la del novell blanc de Covides (DO Penedès), que és de raïm xarel·lo, i que mostra la cara d’un senyor barbut; el negre de Sant Josep Vins (DO Terra Alta), fet de garnatxa negra, on el protagonisme el tenen els rostres dels viticultors, o el negre de Sanstravé (DO Conca de Barberà), de raïm merlot, i en el qual hi ha un poema de l’aclamat poeta Joan Margarit, el qual també ha decidit el nom al vi: Jove i Roig. Els altres cellers que fan bandera del vi nou són Portell i Carles Andreu de la DO Conca de Barberà; el Celler Cooperatiu de La Granada i Maset de la DO Penedès, i el Celler Cooperatiu d’Espolla de la DO Empordà.

Cartell de Vila Viniteca on s’anuncia l’arribada del vi novell.

Queda camí per recórrer

Segons el director de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi), Salvador Puig, la iniciativa dels deu cellers que promouen el vi novell és satisfactòria perquè l’han “rejovenit”. Jaume Martí (Sant Josep Vins) admet que havia quedat “arraconat”, però queda molt camí per recórrer. A més d’aquests cellers, n’hi ha d’altres de catalans que n’elaboren, però no sempre ho diuen a l’etiqueta. Un dels motius és que el novell s’ha de comercialitzar de pressa pel seu propi caràcter de vi molt jove per prendre aviat, i això no sempre surt a compte. “No és fàcil fer-ne un producte rendible”, ha admès Brunet, el qual ha recordat que d’aquests vins “n’hi ha hagut a tota la zona del vell món —Europa en l’argot vinícola— i s’han deixat de fer”. L’excepció està allà on s’han conjurat per promoure’l junts, com és el cas del Beaujolais nouveau francès.

Els cellers catalans sostenen que ajudaria també el fet que es regulés què es pot considerar vi novell. Malgrat tot, Martí hi veu una oportunitat de futur. A més de connectar els consumidors amb el ritme de la vinya, creu que les botigues i restaurants que el promocionin els ajuda a reivindicar-se “com a establiment que estima el vi” i que fa gaudir de l’experiència als clients, ja que es mostren sensibles a promoure el primer estadi del vi ja elaborat. Puig també diu que s’hauria de lligar més el novell amb la gastronomia. Estava previst fer-ho aquests dies amb la ruta de tapes del barri barceloní de Sant Antoni (Tapantoni), però el coronavirus ha obligat a cancel·lar-ho i, com passa amb tantes altres coses, caldrà esperar fins que es controli la pandèmia.

Compartir
Publicado por
Jordi Bes

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

Cupra negocia la seva entrada als Estats Units per a 2030 amb el grup Penske

La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…

22 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Els ferris de la terminal Grimaldi podran connectar-se a l’electricitat al gener

El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…

22 de novembre de 2024
  • Opinió

Història d’un concert accidentat

Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…

22 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Govern aportarà 110 milions per construir 1.788 habitatges a Barcelona

L'Ajuntament i la Generalitat acorden també accelerar la prolongació de l'L4 entre La Pau i…

22 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Eholo, el ‘software’ per a psicòlegs que assumeix la seva càrrega administrativa

La plataforma disposa d'eines per reduir les gestions que duen a terme els professionals, com…

21 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Els Llums de Sant Pau proposa un viatge per les tradicions nadalenques del món

L'experiència es renova enguany amb un recorregut immersiu que podrà visitar-se fins el 12 de…

21 de novembre de 2024