El restaurant 7 Portes, ubicat als Porxos d’en Xifrè de Barcelona, torna a treballar a ple ritme. L’emblemàtic local ja ha superat els nivells d’activitat prepandèmia i emprèn nous projectes com l’obertura de La Barra del 7 Portes Galvany, un nou restaurant que eleva a tres el nombre d’establiments regentats per l’economista Paco Solé Parellada i per la seva família.
Abans de la crisi sanitària, Solé ja va apostar per obrir un segon restaurant just darrere del 7 Portes, al carrer Reina Cristina, que va anomenar La Barra del 7 Portes Pla de Palau. “Aquesta iniciativa ens ha funcionat molt bé, no hi perdem diners, fins i tot en guanyem, i per això amb la meva dona Susana hem decidit obrir una segona Barra al carrer Amigó amb Madrazo, prop del mercat de Galvany”, explica Solé Parellada, que ràpidament adverteix que “no és pas l’inici de cap cadena”.
“Hem pensat que tenim suficient capacitat de gestió per poder obrir algun nou restaurant i portar el 7 Portes per sobre de l’Avinguda Diagonal. Ara bé, no sé si en farem més, ja ho veurem, però la idea no és pas anar replicant aquesta spin off fins a convertir-la en un unicorn!”, afirma el propietari del 7 Portes.
Segons Solé, aquest tercer fill és especial, ja que suposa posar un peu en un barri totalment nou on pensen que poden accedir a un públic barceloní diferent. “Soc catedràtic d’organització d’empreses i, sincerament, no crec que aquest restaurant fagociti a l’original. Pensem que podrem captar un públic nou, un perfil de client que habitualment no baixa al 7 Portes, però que en aquesta nova ubicació sí que vindrà a gaudir de la nostra gastronomia”, argumenta. “Per fi —afegeix—, la paella més famosa de Barcelona, de la qual hem venut més de 7 milions de racions, travessa la Diagonal”.
El grup 7 Portes —un concepte que a Solé Parellada no li agrada utilitzar— factura 10 milions d’euros l’any i suma ja més de 120 treballadors en els tres establiments. “No som un grup, som una família que tenim la sort de tenir un restaurant on hi treballen cent persones i que ens dona capacitat per poder fer coses”, subratlla. Assegura que la solvència de l’empresa ha estat clau per poder aguantar el fort daltabaix provocat per la pandèmia, tot i que aquesta crisi ja es dona per superada, ja que el 7 Portes ja fa alguns mesos que registra una activitat superior a la de 2019.
El mític restaurant, que es va inaugurar l’any 1836, serveix a entre 300 i 600 clients al dia, en un horari ininterromput, dels quals la meitat són locals i l’altra meitat, turistes. La família Solé Parellada, una de les branques de la nissaga de restauradors més antiga de Catalunya, es va fer càrrec de l’establiment en plena postguerra, l’any 1942. “Només dos anys després, jo hi vaig néixer al 7 Portes; aquest restaurant, que vaig comprar al meu pare quan tenia 28 anys, ha sigut la meva vida”, apunta Solé Parellada, que viu amb orgull la celebració del 185è aniversari de l’històric establiment.
Solé ha compaginat aquesta activitat amb la seva carrera acadèmica com a catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), de la que va ser vicerector en l’etapa de Jaume Pagès. Ara ja catedràtic emèrit, encara hi dona alguna classe de tant en tant i forma part d’un dels grups de recerca, a més de ser el vicepresident de la Fundación CYD(Fundación Conocimiento y Desarrollo), que presideix la banquera Ana Botín.
El nou 7 Portes de Galvany s’ubica en un local que havia ocupat el restaurant Ca La Mariona, al número 53 del carrer Amigó. L’estudi C97 Arquitectes i Ignasi Raventós s’han ocupat de l’interiorisme, amb una estètica molt més moderna, tot i que hi ha diferents elements que recorden al local original dels Porxos d’en Xifrè, com les típiques rajoles blanques i negres del terra i els miralls.
La Barra Galvany ofereix una versió reduïda de la carta del 7 Portes, que està formada per més de 80 plats. Les tapes i els arrossos són els protagonistes d’aquest establiment, amb clàssics de la casa per començar com les croquetes crocants de pernil ibèric, els calamars a la romana amb maionesa i romesco, l’ensaladilla russa o els bunyols de bacallà per començar.
Els entrants també es poden completar amb anxoves i pa amb tomàquet, amb una amanida de llagostins sobre un llit de tomàquet natural picant o amb una cassoleta de musclos al vapor. No cal perdre’s tampoc el caneló trufat de Festa Major i triar per culminar l’àpat una de les múltiples paelles 7 portes, com la paella Parellada tradicional de peix i marisc o la de verdures.