Més de 1.300 empreses i 10.460 treballadors conformen el sector dels vins i caves a Catalunya. En el seu conjunt, generen un volum de negoci de 3.267 milions d’euros anuals. Aquesta xifra, que s’ha duplicat des de 2016, equival al 1,2% del PIB, segons un estudi del Govern.
L’informe, elaborat a través d’Acció, conclou que el sector compta amb un teixit empresarial consolidat, ja que el 81% de les companyies compta amb més de 10 anys d’activitat. L’estudi, que conclou que el 95% d’elles són pimes, té en compte les empreses vinculades a activitats relacionades amb tot el procés del vi i cava: el cultiu i cura de la vinya, la verema, la vinificació, la fermentació, l’emmagatzematge, l’embotellat i la comercialització.
D’entre aquests, el 86% es dedica a la producció i elaboració de vi i cava. Així, els cellers s’erigeixen com a tractor de l’ecosistema vitivinícola, en el qual concentren el 89% de la facturació i el 92% de treballadors. Pel seu costat, les empreses que ofereixen serveis transversals al conjunt de la cadena de valor representen el 8,3%, mentre que les distribuïdores i comercialitzadores són el 5,4%.
El sector està marcat també per la seva potència exportadora: el 49,5% de les empreses de l’ecosistema venen a l’exterior. De fet, les exportacions de Catalunya en vins i caves el 2023 van sumar 615 milions d’euros, cinc vegades més que el volum d’importació d’aquests productes. Alemanya, els Estats Units, Bèlgica, el Regne Unit i el Japó són els principals destins dels vins i caves catalans, en un context en el qual l’aposta per la sostenibilitat i la digitalització situen al sector en un procés de transició també a Catalunya.