Xarxes i connexions del superordenador Mare Nostrum, del Barcelona Supercomputing Center.

El sector tecnològic factura 26.446 milions a Catalunya i clama per més talent

La indústria tecològica va representar un 9% del PIB de Catalunya el 2023 i demanda més professionals continuar augmentant la seva aportació

L’àmbit TIC continua creixent a Catalunya. El sector va generar el 2023 una facturació de 26.446 milions, la qual cosa va implicar una contribució del 9% al PIB català. A més, el sector augura mantenir una tendència de creixement, segons el Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya 2024, elaborat pel Cercle Tecnològic amb el suport de la Generalitat i de l’Ajuntament de Barcelona, sobre la base d’enquestes a 1.537 professionals de 804 empreses. D’aquestes, el 80% preveu augmentar les seves vendes en el futur, i el 60,3% creu que farà noves contractacions.

Aquests 26.446 milions van representar un increment del 12,5% respecte a l’any anterior, i va situar la facturació del sector per sobre de la d’àmbits com el de la indústria química, l’automoció i la construcció, i per darrere només del turisme, amb 33.634 milions, i també de l’alimentació, com ha explicat el president del Cercle Tecnològic, Joan Ramon Barrera.

També ha anat en augment la quantitat de treballadors vinculats al sector: ha assolit els 135.200 professionals, un 8,5% més que el 2022. La força laboral del sector representa el 4% de la població ocupada.

“El sector és un motor de creació d’ocupació”, ha defensat la directora de Talent Digital de Barcelona Activa, Sara Díaz, al costat de la directora de Societat Digital de la Generalitat, Liliana Arroyo. “Som un ecosistema de referència nivell internacional”, ha afegir Díaz, que ha recordat que Barcelona és la tercera millor ciutat europea per a impulsar una startup, i representa el quart ecosistema emergent a nivell mundial.

De fet, el 20% de les 72.521 empreses TIC establertes a nivell estatal tenen la seva seu social a Catalunya. En aquest sentit, el nombre d’empreses vinculades al sector també es van incrementar el 2023, fins a les 17.854 companyies, un 0,2% més que l’any anterior, en un període en el qual a nivell estatal les empreses es van reduir un 0,7%. L’augment de la facturació en relació a l’increment més modest del nombre d’empreses indica que “les companyies maduren, creixen i es desenvolupen”, segons Barrera.

En el marc europeu, Catalunya se situa en el sisè lloc quant al nombre d’empreses TIC, i és la setena en força laboral. Tot i no ocupar les primeres posicions en quantitat d’empreses i treballadors —en rànquings liderats pels països nòrdics—, la mitjana de facturació de les companyies se situen en la tercera posició europea, amb 1,26 milions d’euros.

El talent, “gran repte” del sector

Malgrat aquest creixement, la falta de talent disponible “frena l’aportació de les TIC al PIB de Catalunya”, i és que el 2023 es van quedar sense cobrir uns 9.200 llocs de treball que haurien generat 1.805 milions d’euros més de facturació: “És el gran repte”, segons Barrera. La mitjana de vacants va augmentar un 23% respecte a l’any anterior, mentre que el nombre de places en graus universitaris vinculats a l’àmbit tecnològic s’ha estancat.

“El fet de no cobrir les places genera un dèficit en la generació de riquesa”, ha insistit Barrera, que ha destacat la necessitat de generar més places universitàries vinculades al sector TIC per cobrir aquest desequilibri. Aquest gap s’evidencia també per les 2.800 places d’universitat del sector ofertades pel curs 2021-2022, i les 3.400 demandades: les vocacions tecnològiques s’han despertat durant els últims anys, però existeix aquest “coll d’ampolla” que dificulta que persones que volen dedicar-se al sector puguin formar-se per a arribar a empreses que alhora els demanden.

La directora de Societat Digital de la Generalitat, Liliana Arroyo; el president del Cercle Tecnològic, Joan Ramon Barrera, i la directora de Talent Digital de Barcelona Activa, Sara Díaz.

“Formar talent, captar-ho i retenir-ho: són els reptes en els quals estem treballant”, ha defensat la directora de Societat Digital. Arroyo ha assegurat que aquest assumpte s’està abordant amb les universitats dins d’una “situació estructural que va molt més allà”, mentre que Díaz ha recordat que la universitat és determinant i que existeixen altres vies de formació, com la Formació Professional i els boot camps, cursos intensius dissenyats per formar en les competències necessàries per entrar immediatament en el mercat laboral.

Una oportunitat amb el talent femení

Aquesta falta de talent és més àmplia en el cas de les dones, que representen un 32% de l’ecosistema TIC català. Aquesta realitat situa a les professionals femenines com una font de talent encara no explotada, en un context en el qual, segons Barrera, el pes dels professionals estrangers establerts a Catalunya no és determinant per al creixement del sector.

Dins del sector tecnològic, la IA s’identifica com l’àrea que implicarà més impacte i demandarà a més professionals en el futur. Tant és així que, segons Barrera, l’àmbit que més talent demandarà serà el de la IA, seguit per la computació en el núvol i la ciberseguretat. A més, els participants de l’estudi també situen la sostenibilitat com un element prioritari, com defensa el 95% dels enquestats. En aquest sentit, aposten per treballar per a incidir en l’estalvi energètic, per una gestió més eficient dels residus i pel teletreball, segons el baròmetre, que radiografia el sector TIC català des de fa 16 edicions.