El Taller Masriera és una de les joies de l’Eixample més desconegudes pels ciutadans de Barcelona. Obra de l’arquitecte Josep Vilaseca i Casanovas, va ser construït l’any 1882 com a taller de pintors i escultors, i és considerat una construcció d’estil neoclassicista.
La finca, ubicada al carrer Bailèn 70, està inclosa en el Catàleg de Protecció del Patrimoni de la ciutat com a bé cultural d’interès local. La principal característica del Taller Masriera és la seva singularitat, tant pel que fa a l’estil com al seu entorn, i el jardí que té davant. Consta de planta baixa, dues plantes de pis i planta soterrani, amb una superfície construïda de 1.861 m².
La idea era construir un “temple de l’art”, motiu pel qual l’arquitecte va recórrer a la recreació d’un temple clàssic hexàstil i pròstil, amb columnes i pilastres de fust acanalat rematades amb capitells corintis. Als anys vint, una profunda reforma va transformar l’espai en un petit teatre, anomenat “Studium” on hi actuava la companyia “Els Belluguets”. Tota aquesta activitat va quedar suspesa per la Guerra Civil i va ser represa l’any 1939 amb una intensitat més modesta. La sala “Studium” es convertí en la seu de la societat teatral Club Helena, que va mantenir-hi programació de teatre i cinema. Als anys cinquanta l’edifici va ser venut a l’entitat catòlica Centro Social de Actividades Culturales y Religiosas, i s’hi va instal·lar una comunitat de religioses de la Companyia del Sagrat Cor fins a l’any 2009, quan van cedir la finca a la Fundació Privada Pere Relats.
De propietat municipal des del mes de juliol de 2020
L’edifici va ser adquirit per l’Ajuntament de Barcelona el passat mes de juliol amb l’objectiu de destinar-lo a equipaments comunitaris pel barri de la Dreta de l’Eixample. La transacció immobiliària va consistir en una permuta, ja que, a canvi, el consistori va cedir a la Fundació Pere Relats una finca municipal del carrer Llacuna.
Es preveu dur a terme una rehabilitació integral de l’immoble durant l’any 2022, però abans es consultarà amb els veïns per tal de definir-ne els usos concrets que tindrà en el futur. Mentre no comencin les obres i es dugui a terme aquest procés participatiu, l’Ajuntament ha decidit obrir l’espai un cop al mes a la ciutadania per tal que el puguin conèixer per dins guiats per especialistes.
Aquesta idea va sorgir arran de que el Taller Masriera va ser un dels espais més exitosos de l’última edició del festival 48h OpenHouseBCN, celebrat el passat mes d’octubre. Més de 300 persones van visitar l’edifici durant la jornada i es van formar cues de fins a quatre hores d’espera.
Les visites es faran el primer o el segon dissabte de cada mes, començant per aquest 9 de gener. Es programaran tres torns, d’entre 30 i 45 minuts d’explicació, a les 10:30h, 11:30h i 12:30h i amb grups d’un màxim de 15 persones. L’organització, a càrrec dels arquitectes Sergio Alonso i Ariadna Gutiérrez, ja ha previst que aquest aforament es podrà revisar en tot moment en funció de la situació sanitària i els protocols establerts i segons la demanda de visites.
El recorregut pel recinte s’iniciarà al pati previ, a les escales principals d’accés al Carrer Bailèn o sota el pòrtic Neoclàssic. Continuarà pel vestíbul i pel pati de butaques de teatre. A continuació es visitarà la sala de billar i treball i es passarà a la capella de planta baixa. Després es pujaran les escales per accedir a la planta primera on es visitarien les habitacions i la capella. L’últim tram de la visita passarà pel pati del darrere i l’amfiteatre.
Les reserves s’hauran de fer a través de la plataforma Eventbrite, fet que garantirà el control d’aforaments i la gestió de les llistes d’assistents. Els torns de visites fins al mes de juny ja s’han esgotat.