[dropcap letter=”E”]
l decret llei preveu que arrendataris i propietaris de locals comercials tancats fixin “de mutu acord” una rebaixa de l’import de la mensualitat a pagar, negociació que s’haurà de tancar en el termini màxim d’un mes. Amb les mesures vigents, aquesta norma afecta bars, restaurants, centres d’estètica, bingos, casinos, sales de joc i ludoteques.
En el cas que no s’arribés a un acord, la nova norma determina que l’import del lloguer quedarà automàticament rebaixat al 50%, des del dia en què l’arrendatari hagi notificat la seva voluntat de negociar. La Generalitat remarca que la “celeritat” d’aquesta nova norma és “un factor clau” per impedir que les empreses tanquin i es destrueixi ocupació, i per evitar la judicialització massiva, i defensa que es tracta d’un mecanisme “eficaç” perquè el cost la pandèmia no recaigui “exclusivament” en una de les parts del contracte d’arrendament.
La norma també inclou als locals amb un ús limitat del seu espai per les noves restriccions, com teatres, comerços, botigues de 24 hores i hotels, que podran tenir una rebaixa del 50% de la part desaprofitada, si no hi ha acord entre les parts. És a dir, si un negoci té l’aforament limitat a la meitat, l’arrendatari haurà de pagar la totalitat del lloguer de la meitat que pot utilitzar completament i només abonarà el 50% de la meitat que no pot utilitzar.
El Govern defensa que aquesta regulació “es fonamenta” en el principi jurídic rebus sic standibus, que permet la modificació dels termes d’un contracte si es produeix una situació extraordinària, imprevisible i sobrevinguda que l’altera, com sosté que s’està produint amb la crisi del coronavirus. Així mateix, subratlla que aquest decret llei s’emmarca en la competència exclusiva que té la Generalitat en dret civil, tenint en compte que el dret civil de l’Estat només s’aplica subsidiàriament, quan no està previst ni resolt pel català ni per una altra llei aprovada per al Parlament.
Ajudes de 1.500 euros a autònoms i pimes
El Govern també ha aprovat aquest dimarts un paquet d’ajudes urgents per donar suport als sectors econòmics més afectats per les noves restriccions, que van entrar en vigor fa una setmana. Autònoms, pimes i microempreses de la restauració, l’estètica i la bellesa podran accedir a una subvenció de 1.500 euros com a màxim, per a pal·liar la pèrdua de facturació per l’obligació d’haver d’abaixar persianes.
La dotació inicial d’aquest ajut serà de 40 milions d’euros, quantitat que la Generalitat preveu ampliar en funció de les necessitats. Amb l’objectiu de garantir la màxima agilitat en l’accés a la subvenció, s’ha establert un calendari que simplifica la tramitació. En concret, els establiments afectats podran traslladar de forma telemàtica les seves sol·licituds en un termini de cinc dies, que s’articularan a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM).
Així mateix, l’Executiu català ha posat en marxa una nova línia de finançament a través d’Avalis de Catalunya i l’Institut Català de Finances (ICF), amb un pressupost inicial de 20 milions d’euros. Els possibles destinataris dels crèdits, amb un import de 15.000 euros i a cinc anys amb un any de carència, són persones treballadores autònomes i microempreses de la restauració i el petit comerç. Aquesta línia vol servir per impulsar la reactivació de la restauració i el comerç “apostant per nous models de negoci” que contribueixin a rellançar l’activitat, cobrir necessitats de liquiditat i evitar acomiadaments.