Gastronomia

Els cellers de Corpinnat venen un 35% més d’ampolles i superen les xifres prepandèmia

La marca col·lectiva de vins escumosos que agrupa a cellers com Recaredo, Nadal, Torelló, Llopart i Gramona va comercialitzar 2,3 milions d'ampolles l'any 2021, amb un preu mitjà de 17,35 euros i amb un període de criança de més de 30 mesos en el 83% de la producció

Satisfacció entre les onze empreses productores que formen part de la marca col·lectiva europea de vins escumosos de qualitat Corpinnat. Després de la marcada caiguda de comandes provocada per la pandèmia l’any 2020, les vendes del sector del vi es van recuperar amb força el 2021 a conseqüència de la reobertura de la restauració, amb un creixement del volum d’ampolles comercialitzades del 35%, fins a 2,3 milions d’unitats.

Superior ha sigut el creixement en valor, és a dir, les ampolles s’han venut a un preu més elevat, ja que la facturació ha crescut un 37,5%, amb 23,1 milions d’euros. Concretament, el preu mitjà de cada ampolla Corpinnat es va situar l’any passat en els 17,35 euros, un 2% més. Si es compara amb 2019, el balanç de l’exercici també és molt positiu, perquè s’han superat els nivells prepandèmia, amb un increment del 5% en nombre d’ampolles i del 12% en facturació.

El president de Corpinnat, Ton Mata, propietari del celler Recaredo, ha donat a conèixer aquest dilluns les xifres quan falta just un mes per celebrar el quart aniversari del naixement de l’Associació de Viticultors i Elaboradors Corpinnat (Avec). L’entitat la van crear Recaredo, Gramona, Llopart, Nadal, Torelló, i Sabaté i Coca, que, simultàniament es van donar de baixa de la Denominació d’Origen Cava, provocant un autèntic terrabastall al Penedès. En aquests primers quatre anys s’han sumat a la iniciativa els cellers Huguet de Can Feixes, Júlia Bernet, Mas Candí, Descregut i Pardas.

Segons Mata, Corpinnat, que vol dir cor del Penedès, “va néixer d’una il·lusió convertida en necessitat” i amb “la intenció plenament constructiva de posar el territori i la qualitat al centre del focus”. “Som una entitat petita, però estem actuant com a catalitzadors, com a punta de llança; Corpinnat és una proposta que demostra que podem fer les coses d’una altra manera i que tenim un potencial enorme com a territori de vins escumosos de qualitat, originalitat i llarga criança“, apunta el cellerer.

Les onze marques que engloba Corpinnat s’han dotat d’un reglament que passa per ser un dels més exigents del món del vi escumós en l’àmbit internacional i que reposa sobre sis pilars fonamentals: producció 100% ecològica; de verema manual; fruit de varietats històriques (mínim del 90%); de vinyes de titularitat pròpia o amb contractes amb viticultors a llarg termini a qui s’ha de pagar un preu mínim garantit; amb una vinificació feta al 100% a la propietat, i aposta absoluta per les llargues criances, amb un període mínim d’elaboració de 18 mesos.

Així, l’any 2021 el 83% de les ampolles comercialitzades pels socis de Corpinnat tenien més de 30 mesos de criança a la cava i un 28% superaven els 60 mesos, una xifra que se situa molt per sobre de la mitjana dels vins escumosos. El 19,7% de la producció es va exportar a un conjunt de 55 països.

La verema a les finques de Corpinnat és totalment manual. ©Corpinnat

Els onze cellers sumen en propietat 644 hectàrees, tot i que en part es destinen a la producció de vins tranquils. En paral·lel, tenen 72 viticultors proveïdors que controlen 347 hectàrees més. Totes elles han d’estar ubicades dins del territori Corpinnat, que engloba una superfície de 977 kilòmetres quadrats repartida entre 46 municipis. Aquest 2022 el preu mínim garantit de compra als viticultors serà de 0,70 euros per quilo de raïm més l’IPC agrari.

Un dels grans objectius de Corpinnat és potenciar l’enoturisme per apropar als consumidors al territori de producció. L’any 2021 els cellers han registrat 21.144 visites, un 40% menys que abans de la pandèmia per les restriccions que encara estaven vigents. En aquest sentit, entre el 20 i el 31 de juliol Corpinnat preveu celebrar la segona edició d’un festival gastronòmic on restaurants de reconegut prestigi elaboren en cada un dels cellers un menú especial maridat amb els escumosos de cada casa. En total, el 2021 es van organitzar 65 sopars amb 59 restaurants participants i 2.472 comensals. Aquest any es vol apostar també per celebrar una festa final de verema en un entorn singular del Penedès.

“Possiblement, fa només quatre anys ningú no hauria dit que Corpinnat era una idea possible. I, en canvi, és una realitat. Estem convençuts que avancem en la bona direcció, que és la de participar activament en l’objectiu compartit de convertir aquest territori, el cor del Penedès, en una regió vitivinícola reconeguda arreu del món per l’elaboració de grans vins escumosos”, conclou l’entitat, que té com a vicepresident a Xavier Nadal.

Compartir
Publicado por
Sergi Saborit

Artículos recientes

  • Creativitat

El Museu Picasso viatja a París a ritme de cancan

L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914' vol posar cara a tots…

21 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

La multinacional Protime obre un ‘hub’ digital a Barcelona per a 250 empleats

La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona porta el Nadal als seus barris amb centenars de propostes

Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…

20 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Casa Seat celebra un Nadal dolç amb Jordi Roca

L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Passeig de Gràcia es manté com el carrer comercial més car d’Espanya

El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Sincrotró Alba comptarà amb una residència per a treballadors

La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…

20 de novembre de 2024