Post-Data

Els deu millors ‘hubs’ europeus per acollir empreses emergents

Barcelona repeteix com una de les millors ciutats europees per al desenvolupament de les startup, juntament amb Berlin, Londres i Amsterdam. Fins a set unicorns internacionals han triat la capital catalana per obrir una de les seves seus.

La ciutat continua ocupant les primeres posicions de molts rànquings internacionals sobre startups i innovació. L’informe Startup Heatmap Europe, publicat per l’empresa DEEP Ecosystems, ha tornat a situar a la capital catalana com a un dels tres millors hubs per acollir empreses emergents. Ocupa la tercera posició per quart any consecutiu, empatada amb Amsterdam i per darrere de Berlín i Londres.

Més del 17% dels fundadors d’empreses tecnològiques a Europa van escollir Barcelona per localitzar la seva startup o empresa tecnològica el 2020, proporció similar a la d’Amsterdam. També se situen bastant per sobre de les ciutats que les segueixen: Munic, Lisboa, París (10%), Zuric, Tallinn (9%) i Estocolm (6%).

Per aconseguir aquest bon resultat, contribueix en bona part que la ciutat compti amb una comunitat d’emprenedores on el 65% són estrangers, situant-se en la quarta posició respecte a altres capitals europees. Només la superen Zuric (76%), Londres (72%) i Berlín (67%). A Amsterdam, la seva competidora en la classificació general, la proporció cau fins al 53%. Així mateix, més del 32% de fundadors d’empreses emergents a Barcelona són experts en programació i codificació, i hi ha 77.000 professionals digitals, dels quals el 31% són de fora de la ciutat, bàsicament de Madrid i París.

Sent un dels ecosistemes emprenedors més dinàmics, amb gairebé 2.000 startups, la rellevància de Barcelona també queda patent en la presència de set unicorns internacionals, que han obert oficines a la ciutat, com el neobanc N26. La capital catalana és també el lloc de naixement de tres unicorns: Glovo, Letgo i eDreams.

“Malgrat la situació mundial de l’economia, Barcelona continua apareixent de forma consistent en rànquings i classificacions com a ciutat per a les startups i el talent tecnològic, i això és el resultat d’anys de treball i també d’una prioritat actual d’aquest Govern municipal”, exposa el tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni. La reforcen iniciatives com la IT Academy de Barcelona Activa, que formarà 3.000 programadors els propers cinc anys; l’aliança publicoprivada Barcelona Digital Talent amb la Fundació Mobile World Capital per impulsar el talent tecnològic, o la transformació de l’edifici de Correus de Via Laietana en un nou hub d’innovació tecnològica al centre de la ciutat, remarca Collboni.

L’estudi Startup Heatmap Europe es basa en les enquestes fetes a més d’un miler de fundadors d’empreses emergents i actors de la comunitat emprenedora. També analitza i monotoritza les xarxes socials i la traçabilitat de les informacions sobre inversions en aquest mercat.

Barcelona guanya a París, Berlín i Londres en empreses emergents deep tech

Una altra dada recollida en l’informe assenyala que la ciutat guanya a París, Berlín i Londres en la proporció d’empreses emergents deep tech respecte a tot l’ecosistema, amb 296 enfront d’un total de 2.248 startups. Així, aquest tipus de companyies representen un 13,20%. Aquesta proporció està per sobre de la capital francesa (9,3%), l’alemanya (9%) i la britànica (7,5%).

El sector deep tech ofereix solucions tecnològiques en l’àmbit científic o d’enginyeria. Aquest tipus de startups requereixen més recerca i desenvolupament, a més d’una inversió de capital més elevada. No obstant, també tenen menys risc de mercat, ja que es tracta d’un producte d’alt valor i molt difícil de replicar.

Compartir
Publicado por
Cristina Martín Valbuena

Artículos recientes

  • Ecosistema emprenedor

La impressora 3D de formigó d’Aridditive apunta a mig milió d’euros aquest any

La 'spin-off' de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha inaugurat una nova planta de…

4 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

Anar al banc és votar

Les claus de l’OPA més publicitària, el comiat de Griffiths i algunes reflexions de Màrius…

4 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

Vida de solitud (amb cor)

'Tardes de soledad' és una nova obra mestra del nostre cineasta més internacional

4 d'abril de 2025
  • Ecosistema emprenedor

La ‘startup’ Hike & Foxter portarà els seus agents basats en IA a Europa i Amèrica Llatina

La companyia barcelonina preveu facturar un milió d'euros enguany només amb aquest nou servei d'automatització…

4 d'abril de 2025
  • Professionals

El pallasso que fa origamis al metro

Un nas vermell i un bocí de paper basten a Paco Lorente per fer especial…

3 d'abril de 2025
  • Gaudeix de Barcelona

El festival Flors al Mercat porta la primavera a Barcelona

La sisena edició d'aquest esdeveniment reuneix, del 5 al 6 d'abril més de setanta floristes,…

3 d'abril de 2025