El Personal Trainig Digital és l’eina del moment als centres esportius
La manca de temps i la instauració d’una nova manera de treballar, estudiar i, en definitiva, de viure, ha imposat canvis en l’estil de vida de la ciutadania. La postpandèmia ha propiciat en gran manera l’amplitud dels escenaris de teletreball i teleformació, que han esdevingut noves formes de quotidianitat per a moltes persones, i han generat noves necessitats en el seu temps de lleure.
Part d’aquesta transformació s’ha traslladat a la pràctica esportiva, amb una major necessitat, paradoxalment, de virtualitat en l’execució de l’esport físic. Tanmateix, una cosa no està renyida amb l’altra i ara per ara és possible fer classes de ioga en línia o seguir una sessió de spinning des de casa. Encara més, es tracta d’una pràctica que guanya adeptes dia a dia i que marca el camí a seguir en els centres esportius de referència.
La cadena de gimnasos DIR compta, per exemple, amb un servei d’entrenador virtual, el Personal Training Digital, que no para de créixer. El seu codirector de Fitness, Jordi Forns, explica que, efectivament “hi ha un augment en el volum de persones que volen un entrenador virtual per poder entrenar lliurement a casa o a l’aire lliure”.
Disponible al mòbil
Amb 36 clubs a Catalunya —19 ubicats a Barcelona—, els gimnasos DIR són un referent de la pràctica esportiva pel que fa a la innovació en l’àmbit de l’entrenament. En aquest terreny, el seu Personal Training Digital és la nova funcionalitat de l’aplicació MyDiR, que el client utilitza habitualment en el seu mòbil o tauleta per a conèixer els serveis disponibles, saber els entrenadors i els horaris de les classes dirigides i reservar-ne plaça, i reservar sessions d’entrenament personal i de fisioteràpia.
Aquest nou servei ha estat creat per donar resposta a aquelles persones que volen un entrenament personalitzat i programat específicament per a ells i per professionals. Es tracta sobretot de persones que no volen o requereixen el suport presencial d’un entrenador, però alhora sí que volen poder entrenar tant a casa com al gimnàs o a l’aire lliure amb una programació de qualitat i amb un seguiment de la seva progressió.
Els objectius que ofereix inicialment aquest entrenador virtual són entrenament muscular, pèrdua de pes, cuidar-se, running o triatló i crossDiR, amb programes d’entrenament personalitzat, duts a terme per un entrenador titulat real, no per intel·ligència artificial que es guia per algoritmes.
Per poder gaudir d’aquest servei el client ha d’accedir a la seva app MyDiR. L’aplicació es pot baixar des de l’App Store o Google Play. S’accedeix amb l’usuari i contrasenya proporcionats.
Ja no és una opció minoritària
“Efectivament, avui dia, i sobretot arran de la pandèmia, han pujat molt les opcions que abans eren minoritàries i el client les demanda i accepta ja dins del seu dia a dia com a un element intrínsec a les seves rutines d’entrenament”, detalla Forns.
Segons precisa, aquesta nova demanda passa tant per sessions streaming al mateix club, com a casa, de manera que l’usuari sempre tingui una opció virtual per posar-se a practicar quan li calgui. En el cas dels gimnasos DIR, aquestes sessions són accessibles mitjançant la seva plataforma de sessions diracasa.com
A més, Forns també destaca l’auge de les sessions outdoor dins i fora dels seus clubs amb activitats com el RunwithUs o altres activitats que també s’ofereixen a la mateixa plataforma, així com els programes d’entrenament personalitzats.
Un servei cada cop més sofisticat
Tot i que aquesta mena de programes i serveis de planificació de l’entrenament no són nous i fa anys que existeixen en el mercat esportiu en formats molt variats, una de les novetats que adopta actualment és que cada cop s’ofereixen productes més sofisticats per tal de satisfer la demanda de la clientela.
En aquesta línia, Forns detalla que en el seu cas han elaborat un producte amb múltiples opcions “per a facilitar al màxim que el client pugui entrenar on i quan vulgui, amb les eines i materials o espais de què disposi”.
Segons relata, aquesta sofisticació del servei i personalització de l’entrenament és possible perquè d’entrada, en lloc de fer els programes amb algoritmes, els fa un Entrenador Personal “qualificat, amb experiència al sector i que, mitjançant qüestionari inicial i qüestionaris i trucades de seguiment, adapta la planificació a allò que el client necessiti”.
L’Entrenador Personal fa aquesta tasca amb totes les eines i capacitats que l’empresa té, tot oferint opcions d’entrenament al club, amb el material que hi ha disponible, però també amb materials d’entrenament funcional i autocàrregues per si l’entrenament es farà fora del centre esportiu.
Així mateix, aquest disseny es completa, en el cas desitjat, amb les sessions virtuals i amb l’streaming que és accessible des de diracasa.com, “en funció dels objectius i possibilitats” de cada esportista.
Per posar un exemple, si el client té una bicicleta d’spinning a casa, se li poden programar sessions d’SpinDiR, o si li agrada i pel seu objectiu és escaient, se li ofereixen sessions de pilates o ioga, per exemple. “Aquest nivell d’adaptació i polivalència, difícilment la pot oferir un altre operador”, remarca.
L’avantatge de la distància
Tot i que la virtualitat no està exempta d’alguns inconvenients, com la necessitat de connexió a Internet i d’un dispositiu o l’absència de contacte físic entre persones, el món telemàtic també té nombrosos avantatges, com són aquesta “personalització i adaptació als espais i materials”.
Ara bé, per a Forns, l’avantatge principal és que, alhora, es pot gestar tot a distància. Es parteix d’un qüestionari inicial per determinar tots els requisits i situació actual del client, i tot el seguiment i entrega de programacions, correccions i vídeos d’exercicis, entre altres processos, es fa online.
D’aquesta manera, “no cal que l’esportista assisteixi a una cita físicament, ni a un horari concret”, ja que aquest ho pot fer quan i on vulgui, i rep el programa d’entrenament en un màxim de 48 hores.
A banda, sobre aquest programa, el client pot anar fent seguiment de la seva evolució, tant de les sessions d’entrenament com de la seva evolució en la composició corporal. “Totes les dades i comentaris que es vagin fent setmanalment, l’entrenador les visualitza i va adaptant el programa de forma setmanal”, detalla.
Una porta als hàbits saludables
Sigui com sigui, aquesta nova finestra en procés d’eixamplament permet incorporar encara més persones al món dels hàbits saludables i de l’activitat física. Per a Forns, “no es tracta de sobreposar el servei virtual al presencial”, sinó que gran part del fitness, gràcies a elements motivadors i correctors, “ajuden a moltes persones a adherir-se a l’activitat física com a hàbit de vida”.
D’aquesta manera, tots els elements tecnològics que hi ha a l’abast, sigui per diagnosticar, comunicar-se, prescriure o fer seguiment, “són de gran ajuda per aconseguir la missió de fer arribar l’activitat física a tothom i millorar-ne la qualitat de vida”.
Amb 44 anys d’història, els gimnasos DiR s’han convertit en els gimnasos de Catalunya, amb 36 clubs, 36 pistes de pàdel, 13 piscines i espais termolúdics, més de 24.000 activitats dirigides al mes i més de 90.000 clients i clientes.
“La música és una qüestió de paciència, de i sumar dia a dia. Un procés…
Munich és avui una marca reconeguda de calçat esportiu i una mica més i tot:…
La històrica marca local reneix de la mà del fabricant xinès Chery, qui ha posposat…
La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…
El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…
Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…