Tot i que l'ocupació va descendir lleugerament fins al 80% el 2024, l'augment de preus fins 188 euros per nit de mitjana va portar als establiments de la ciutat a facturar més de 2.200 milions d'euros
El president del Gremi d'Hotels de Barcelona, Jordi Clos.
Barcelona continua avançant en el seu objectiu d’atreure a un turisme de més qualitat, amb visitants de més poder adquisitiu que arribin a la ciutat moguts per la seva cultura. Per perseguir aquesta meta, és clau el paper dels hotels, que ja perceben “una millora del perfil del visitant” i han tancat un any de facturació rècord, amb més 2.200 milions d’euros, com ha detallat el president del Gremi d’Hotels, Jordi Clos.
El 2024, aquest canvi progressiu en el perfil va tenir els seus efectes: malgrat que l’ocupació als hotels va descendir lleugerament fins a un 80,8% —dos punts menys que el 2023—, va quedar compensada per l’augment del preu de les habitacions. De mitjana, el preu per nit va escalar fins als 188 euros, 14 més que l’any anterior, en un augment que va ser més acusat en el primer semestre i que va decréixer en el segon.
Amb aquests preus, els 450 hotels de la ciutat i el seu entorn van aconseguir aquesta facturació rècord de 2.200 milions d’euros, prop d’un 12% més que l’any anterior. I això tenint en compte només les habitacions, i sense contemplar el que van facturar els establiments a través d’altres serveis, com els seus bars i restaurants, com ha ressaltat Clos amb el director general del gremi, Manel Casals.
El MWC té reservats més de 21.000 llits dels hotels de Barcelona
“Cal posar en valor el retorn social que aporta el sector turístic de la ciutat”, ha defensat Clos, que ha posat èmfasi en el fet que s’ha treballat i es continua treballant per millorar el perfil del visitants i prioritzar un tipus de turisme que generi menys molèsties als veïns: “Hem deixat de tenir grups conflictius que afecten la imatge de la ciutat”, ha dit en referència al conegut com a turisme de borratxera.
Mentre aquest tipus de visitants va a la baixa, s’incrementen altres perfils, aquells de més qualitat que va a buscar la ciutat: “Tenint un 80% d’ocupació, ja sigui decreixent o no decreixent, podem anar-los a buscar”, segons Clos. El focus està posat, sobretot, en els visitants vinculats al turisme de negocis, que ha registrat un “desenvolupament extraordinari” en 2024.
El Mobile omplirà la ciutat
El màxim exponent d’aquest tipus de turisme envairà la ciutat la setmana que ve, amb el Mobile World Congress (MWC). L’esdeveniment internacional ocuparà més de 21.000 llits de les 40.000 que tenen els hotels de Barcelona i el seu entorn, que tindran la resta ocupades pels turistes habituals.
“Sobretot el dilluns i el dimarts, els hotels de la ciutat de Barcelona estaran plens”, ha garantit Casals. Aquests més de 21.000 llits reservats a través dels canals de l’organització del congrés se situen lleugerament per sobre de les 20.000 de l’any passat, mentre el gremi confia que durant els pròxims anys es recuperin les xifres prèvies a la pandèmia, amb un màxim de 25.000 llits.
Esdeveniments com el Mobile i també la recent Copa de l’Amèrica,, segons Casals, contribueixen a projectar Barcelona cap al món, igual que creu que ho farà el Grand Départ del Tour de França, que acollirà la ciutat el 2026: “Esperem que Barcelona continuï apostant per aquesta mena d’esdeveniments esportius, que s’han d’afegir a l’estratègia per a millorar el perfil del visitant”.
Per continuar avançant en aquesta direcció, Clos i Casals han destacat la necessitat que l’administració prengui també “decisions valentes, com l’ampliació de l’aeroport”. I és que, segons Clos, “és necessària, encara que no per augmentar el nombre de visitants, sinó per augmentar el nombre de visitants intercontinentals, que són les connexions que permeten situar Barcelona en el món”.
El gremi demana ampliar l’Aeroport del Prat i reflexionar sobre la fiscalitat turística
També ha cridat les administracions a “reflexionar sobre el que el turista demana a la ciutat, com seguretat, neteja i il·luminació, que són factors imprescindibles per millorar el perfil del nostre visitant”. En aquest àmbit, ha destacat que el gremi ha treballat per reduir el consum d’aigua dels hotels, avançant-se a possibles noves sequeres. Segons un informe de Leitat, el consum mitjà d’un client d’hotel a la ciutat el 2023 va ser de 123,8 litres diaris, la qual cosa va implicar una reducció del 24% respecte a l’any anterior. Mentrestant, el gremi ha demanat a l’administració “reflexionar sobre la fiscalitat del sector hoteler, que està sent una mica asfixiant”.
“Barcelona no té l’exclusivitat del tipus de turistes que volem anar a buscar, hi ha altres ciutats que aposten pel mateix sector i que no tenen aquesta càrrega fiscal tan potent com la tenim nosaltres”, ha subratllat Clos. El també president de Derby Hotels Collection ha plantejat la possibilitat que s’hagi arribat al màxim assumible quant a la taxa turística perquè no perjudiqui el sector i, de retruc, Barcelona, i és que “el sector hoteler és el puntual del turisme de la ciutat”.
Un nas vermell i un bocí de paper basten a Paco Lorente per fer especial…
La sisena edició d'aquest esdeveniment reuneix, del 5 al 6 d'abril més de setanta floristes,…
La UB i el Gremi de Pastisseria de Barcelona s'alien per tercera vegada en la…
Lucía Ferrater, sòcia d'OAB, acaba de rebre el Premi Ciutat de Barcelona juntament amb Carlos…
La Generalitat invertirà 115 milions d'euros en adaptar les vuit estacions que queden pendents
La 35a edició de la 080 Barcelona Fashion reuneix més de 500 creadors de contingut…