Lletres

Els llibres gastronòmics més suculents

Un llibre és un objecte màgic que més enllà d'estar fet de paper, goma, fil i cartró ens permet pensar, aprendre, viatjar, cuinar i, és clar, menjar. Els llibres que parlen sobre gastronomia permeten gaudir-ne a base de lletres. Un fantàstic regal que, a més a més, no té data de caducitat i ofereix un consum sempre òptim.

Així com hi ha qui diu que es coneix a una persona pel que conté la seva nevera, es pot assegurar que aquest coneixement de les fílies i les fòbies d’algú s’obté també observant els llibres que configuren la llibreria de casa seva o de l’oficina. Personalment, sempre confiaré en aquelles persones que tinguin un munt de llibres de cuina o sobre els seus artífexs, ja que no només són garantia d’una forma de pensament on la curiositat es valora, sinó que, probablement, serveixen també bones viandes a taula.

En tot nucli familiar, de feina o d’amistats segur que hi ha cuinetes i amants de la gastronomia i, per això, regalar llibres gastronòmics és sempre una aposta segura. Us oferim una selecció de diversos títols, joies gastronòmica-literàries que, a més d’engruixir una llibreria, aportaran moments feliços a qui les rebi.

Llibres per aprendre

Comencem aquesta selecció amb un llibre imprescindible per a qui consumeixi coneixement de forma voraç. Jordi Luque, l’autor de Vinos Libres, és un pes pesant: aquest periodista, cuiner, comunicador i altres adjectius (sempre que defineixin a aquest enamorat de la gastronomia) ha escollit retratar amb paraules a protagonistes del món del vi i els seus projectes. Publicat per Planeta Gastro, el llibre és tota una declaració de principis: amb deu històries, Luque mostra 50 vins com a reflex de projectes vitivinícoles diferents, personals i sovint, arriscats.

Vins únics que defugen d’etiquetes perquè cadascun és un reflex de qui els elabora; són tan artesans que a vegades no porten conservants i reflecteixen el terrer i l’àrdua gestió que requereix per assolir els objectius del celler. Aquests artesans adopten la seva professió i passió com un estil de vida, i en prop de 7.000 km recorreguts, Luque els ha conegut, filant històries que reflecteixen amb transparència i honestedat el panorama vitivinícola dels petits productors. Potser també, qui ho sap, del futur del mercat de vi. Un llibre imprescindible per llegir acompanyant d’una copa del celler Esmeralda García o d’un Pinot Noir de Raúl Moreno, segons la recomanació del mateix autor.

Detall de l’interior de El Arte del Café, editat per Lunwerg. ©Jordi Domènech

El cafè és, des de fa uns deu anys, un objecte de desig i de culte. Perquè era un desconegut. Ara, la cultura del cafè està estesa i conceptes com “cafè d’especialitat”, “cafè de finca” o “premsa francesa” ja no semblen galimaties. El Arte del Café, escrit per Sébastien Racineux i ChungLeng Tran i editat per Lunwerg, fa un apropament al món del cafè de forma didàctica, divertida, explicativa i molt gràfica. Des del lèxic especialitzat a com preparar-se un bon cafè a casa i coneixements més profunds com el torrat o el cultiu i assecat del cafè verd. Una meravella per gaudir-ne, per descomptat, xarrupant una tassa de bon cafè.

El ferment, tot i formar part de la història de la Humanitat des de les seves albors, és un perfecte desconegut per als que vivim al s. XXI. Robert Ruiz, des de Lov Ferments (i des de Barcelona) ha encapsulat coneixement, tècnica i aprenentatge en un llibre que cal atresorar com si fos or. A Fermentar. Fundamentos y técnicas de un arte milenario, els neòfits i experimentats trobaran allò que sempre van voler saber, perquè al final fermentar és l’art de podrir un aliment amb coneixement. Ho publica Cinco Tintas en una cuidada edició que contempla tot l’univers líquid i sòlid associat a la fermentació, amb més de 60 receptes útils.

Portada de Fermentar, de Robert Ruiz. ©Lov Ferments

Llibres per cuinar

Sense sortir de Barcelona, els sabors de Suècia són al nostre abast. És a la nostra ciutat, precisament, on fa més de dotze anys que està emplaçat el restaurant Pappa Sven de la xef sueca Nina Olsson. És gràcies a ella i a la seva àrdua tasca de difusió de la tradició gastronòmica del seu país que coneixem els rotllets de canyella, la crema de porros i patates o el budí de salmó. Aquest 2022 Olsson ha complert un altre somni: recopilar receptes de la seva àvia i algunes de pròpies a Cocina Nórdica, editat per Planeta Gastro. Receptes senzilles que es poden reproduir i gaudir a casa, emulant aquest amor pel detall, el sabor i l’emplatat que tan bé defineix la cultura nòrdica.

Portada de Cocina Nórdica, de la xef Nina Olsson. ©Jordi Domènech

Dirigint la mirada cap al Cantàbric, el llibre sobre el xef Jesús Sánchez i el seu tri estrellat Cenador de Amós és una joia amb molts quirats. Al llarg de 250 pàgines i 63 receptes, el lector que gaudeix de Espíritu CantábricoCenador de Amós, editat per Montagud, s’acosta i pot experimentar amb el complex treball de memòria, fons i forma que ha portat a terme Sánchez en la seva dilatada trajectòria professional. Entre el mar i la muntanya, com la costa cantàbrica, la cuina de Sánchez es desenvolupa amb delicadesa i transparència, amb autèntica ebullició creativa.

I ja que l’Atlàntic és a prop, el travessarem per dirigir-nos a Mèxic, una de les cultures gastronòmiques més riques i variades, coneguda particularment per ser un dels bressols del menjar de carrer i el seu producte estrella: els tacos. A ¡Taco Loco!, editat per Planeta Gastro i escrit per Jonas Cramby, s’ofereix un interessant monogràfic sobre la cuina popular mexicana que permet conèixer la seva història, peculiaritats i sobretot, com preparar tacos, quesadillas, tlayudas o elotes. Un festí de street food a la mexicana.

Portada de ¡Taco Loco!, escrit per Jonas Crumby. ©Jordi Domènech

Biografies per degustar

Un llibre signat per Oscar Caballero és garantia de coneixement i font inesgotable de saber gastronòmic, a més d’originalitat. A Juli Soler que estás en la sala s’ofereix l’oportunitat de viatjar a través de la seva prosa a la sala del restaurant elBulli: per a alguns, serà tornar a records, però per a altres que mai no la van trepitjar, entendran amb Caballero per què elBulli va ser una revolució en tots els aspectes imaginables. El conegut com a esperit bullinià no hauria existit sense Juli Soler i és gràcies a aquesta biografia autoritzada, editada per Planeta Gastro, que ens és possible entendre aquest fenomen com mai.

Seguint amb referents, David Chang és un xef nord-americà d’esperit renaixentista, que escriu i produeix continguts televisius i ha estat guardonat amb sis premis James Beard per la seva faceta com a xef, a més de figurar al llistat dels personatges més influents del s. XXI de la revista Esquire. A Comerse un melocotón, Chang ofereix una autobiografia sincera i intel·ligent que ajuda a comprendre aquesta personalitat polièdrica i irreverent que va saltar a la fama amb Momofuku, el seu restaurant novaiorquès. En un divertit joc de paraules (Momofuku significa en japonès “préssec de la sort”), aquest llibre publicat per Planeta Gastro ens permet conèixer la persona més enllà del creador de famoses receptes i reconegudes sèries com Ugly Delicious (per a Netflix).

Portada de Collado, la maldición de una casa de comidas, de Carles Armengol. ©Jordi Domènech

I per acabar, l’última biografia que caldria regalar i devorar no correspon a un personatge mediàtic. A Collado, la maldición de una casa de comidas, el seu autor, Carles Armengol, ha aconseguit retratar l’essència dels últims 30 anys d’un bar del barri de Collblanc, entreteixint la seva història amb la dels pintorescos comensals.

Barreja records, anècdotes i històries hilarants en un llibre amb bon ritme, mostrant la cruesa d’una vida dedicada a donar menjar a veïns i visitants fortuïts. Des d’una barra o des d’uns fogons: tres generacions d’una mateixa família, començant pels besavis de l’Armengol l’any 1928, continuant amb els avis i els pares i fins que en va fer 30, pel mateix autor. Hi ha cruesa, hi ha tendresa, però sobretot enganxa poder conèixer de primera mà el pols d’una popular casa de menjars, sense floritures ni concessions. Un món més enllà de les receptes, les opinions i els efectismes. Collado, editat per Colectivo Bruxista  és una lectura que alegra l’ànim de forma agredolça i ens farà llepar els dits amb sucoses anècdotes que tot amant del menjar fora de casa sabrà apreciar.

 

Compartir
Publicado por
Marta Garreta

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

La creació d’habitatge a Catalunya assoleix el seu màxim des de 2008 amb 17.400 pisos

Barcelona preveu la construcció de 1.966 habitatges nous en els pròxims anys, amb 900 d'ells…

14 de gener de 2025
  • Good News Barcelona

La Fundació La Caixa renova estructura organitzativa i prepara la seva futura estratègia

Esther Planas i Sergi Loughney seran directors generals adjunts de la fundació, després que Josep…

14 de gener de 2025
  • Good News Barcelona

Grifols s’alia amb la fundació de l’actor Michel J. Fox per detectar el Parkinson en el plasma

La farmacèutica ha rebut una subvenció de 21 milions de dòlars de la fundació de…

14 de gener de 2025
  • Ecosistema emprenedor

La Barcelona metropolitana s’especialitza en salut i serveis socials

Els 36 municipis de l'AMB generen el 56% del PIB català i tenen unes 111.000…

14 de gener de 2025
  • Professionals

Les maquinistes es fan un lloc a Rodalies

Treballadores com Geni Camuñenz representen el 14,5% de la plantilla total, proporció que ha crescut…

13 de gener de 2025
  • Good News Barcelona

La UB incorpora el Sagrat Cor i l’Hospital de Mollet a la seva xarxa universitària

La universitat arriba a un total de set centres formatius

13 de gener de 2025