L’encesa de les llums de Nadal és el tret de sortida de les festes més esperades de l’any, i més aquest 2021, en què molta gent podrà tornar a retrobar-se amb els seus sers estimats —amb vacunes i precaucions— després d’un deslluït Nadal, l’any passat, en què la virtualitat va ser la convidada inesperada i no desitjada.
Però no ens deixarem vèncer per la pena, perquè la ciutat està mostrant la seva millor cara per a fer d’aquest temps un moment màgic, no sols ampliant els carrers decorats amb una il·luminació especial i estrenant enllumenat nou en unes altres, sinó també celebrant actes molt desitjats com la culminació de la torre de la Mare de Déu a la Sagrada Família amb la col·locació de la seva estrella, o l’espectacle nadalenc Els llums de Sant Pau del recinte modernista de Sant Pau. I també nosaltres tenim ganes de passejar i festejar com ja pot apreciar-se en aquests primers dies de campanyes especials.
Ara que ja està arribant el fred i la neu a molts punts, arrenquen a diverses ciutats europees els apreciats mercats nadalencs, amb la seva característica olor d’eucaliptus i avet, i els seus rams de vesc per a la bona sort i els petons, que ens acompanyaran durant els dies festius. A més, Barcelona té alguns dels més antics i entranyables que no hem de perdre’ns.
Així que perquè pugueu gaudir-los i trobar la decoració o regal ideal, us portem una llista, amb dates i ubicació, no sols dels clàssics i històrics mercats nadalencs de Barcelona, sinó també d’uns altres que se celebren durant aquestes dates que valen molt la pena.
ELS MERCATS NADALENCS DE BARCELONA MÉS CLÀSSICS:
Fira de Santa Llúcia
Del 26 de novembre al 23 de desembre – Avinguda de la Catedral
Aquest mercat és el més antic de la ciutat i se celebra des de 1786 a la mateixa ubicació. Amb un total de 170 parades, la seva temàtica gira entorn del Nadal, amb parades dedicades a pessebres, figuretes, tions, suro, complements per a la llar, etc.; els estands anomenats verds on trobar molsa, avets, murta, grèvol i vesc; a més de comptar amb un espai on trobarem parades dedicades a articles de regal com complements tèxtils, ceràmica, joieria i bijuteria, cuir i altres.
Barcelona té alguns dels mercats més antics i entranyables que no hem de perdre’ns
Els membres de la Associació Fira de Sant Llúcia, organitzen també en paral·lel tota una sèrie d’activitats per a amenitzar el mercat que van des del clàssic tió gegant que els més petits podran gaudir; la celebració el dia 11 de desembre de la Diada de les tradicions i costums nadalencs de Catalunya; o el ball de la Carassa de Barcelona els dies 11, 12, 18 i 19 de desembre a les 12.00 hores.
Fira de Nadal de la Sagrada Família
Del 27 de novembre al 23 de desembre – Plaça de la Sagrada Família
Se celebra des de la dècada dels anys 60 del segle passat, just davant de la façana de la Passió del temple de la Sagrada Família, i encara que no és tan gran com el de Santa Llúcia, trobarem un centenar de parades per visitar. En aquesta fira, de nou les temàtiques principals són les del pessebre i decoració nadalenca —és el lloc ideal per a trobar vestits de pastorets—, i les de verd, però cal destacar els llocs dedicats a alimentació amb productes artesans com la mel i el formatge, i les parades de llaminadures. Al passeig central de la fira, se situen els llocs de regals amb bijuteria feta amb diferents materials, joieria en plata, roba, sabatilles per al fred, jocs de fusta, accessoris i complements varis per a tots els gustos i edats. I alguna cosa que no pot faltar per a combatre el fresc són els xurros amb xocolata calenta que també podrem gaudir mentre passegem.
L’organització també ha muntat tota una sèrie d’activitats familiars que es realitzaran durant la primera quinzena de desembre, entre les quals destaquen aquelles en què podrem emportar-nos l’objecte que realitzem, i els dos concursos: el de photocall a Instagram, on podrem optar a guanyar 45 euros pujant una foto de la fira amb el hashtag #firanadalsagradafamilia, i un per trobar els Caganers, que ens convida a buscar a vuit figures blanques d’aquest personatge tan nostre perduts per les parades de la fira, amb un premi de 45 euros també.
Fira de Nadal del Port Vell
Del 9 de desembre al 6 de gener – Moll de la Fusta
Encara que només ha celebrat tres edicions, aquesta fira ha gaudit de l’èxit de públic gràcies a que la seva oferta va més enllà d’un mercat nadalenc a l’ús, i a més de la trentena d’espectacles gratuïts que podran gaudir-se en el seu escenari oferts per les entitats col·laboradores, una roda gegant des de la qual veure la ciutat és el gran atractiu al costat d’un carrusel de cavallets clàssic, el pessebre flotant i la il·luminació de tot el recinte.
Aquest espai firal tindrà una gran zona dedicada al comerç i a la gastronomia, a més d’un contenidor solidari on es recaptaran aliments per als més necessitats. L’acte més important serà el de l’encesa de llums, que promet ser un moment molt especial.
Fira de Reis de la Gran Via
Del 17 de desembre al 6 de gener – Gran Via de les Corts Catalanes
Una de les fires més màgiques de la ciutat és aquesta, perquè el seu inici enllaça uns dies amb el tancament de la de Santa Llúcia i la de Sagrada Família, i dura fins a la matinada de la nit de reis, per facilitar el treball a Ses Majestats d’Orient en cas que s’hagin despistat amb algun regal. Celebrada per primera vegada en 1877, als seus inicis les seves parades estaven dedicades únicament a vendre joguines o caramels, encara que en l’actualitat, podem trobar nombrosos estands dedicats a artesania i articles de regal de tota mena, com a roba, complements, bijuteria i articles de decoració. Però entre els seus gairebé 200 estands, els protagonistes continuen sent les joguines i els caramels, especialment els de pasta de sucre de tall realista, entre els quals podrem trobar, no sols el carbó per als qui es portin malament, sinó també reproduïts tot tipus de curiositats, com a morters amb allioli o orinals amb regalets a dins.
Un dels atractius de la Fira de Reis de la Gran Via són les xurreries
Si amb això no és suficient per a sentir-vos temptats a fer una passejada, un dels atractius d’aquesta fira són les xurreries, situades al final de cada tram, i que amb la seva oloreta fan irresistible menjar-se uns xurros amb xocolata calenta per a combatre el fred.
ELS MERCATS NADALENCS DE BARCELONA ALTERNATIUS:
Sant Jordi de Nadal
11 i 12 de desembre – Antiga Fàbrica Estrella Damm
La 8a edició del Festival Literari de Nadal ens permetrà gaudir de dos dies de trobades i signatures amb autors, xerrades amb editors i periodistes, activitats infantils, i tota classe d’esdeveniments relacionats amb els llibres i el món literari. Hi haurà també foodtrucks i cervesa.
Festivalet
11 i 12 de desembre – Fabra i Coats
Després de dos anys sense poder celebrar-se, torna la Fira d’Artesans i Dissenyadors Independents en l’edició número 14. Una fira pionera i de referència de Barcelona des de 2009, on trobar productes manufacturats o fets a petita escala de manera local i fora del circuit comercial habitual.
BCN Makers Pop-Up Market
11 i 12 de desembre – Wallnwood
Un altre dels mercats alternatius és aquest, on trobar productes de disseny com a mobles, objectes de decoració, plantes, peces, cosmètics, ceràmica, complements i més, també produïts per artistes i creadors de la ciutat. La seva 6a edició se celebra de nou en aquest espai de Gràcia.