l AMB prioriza la cohesión territorial y las mejoras urbanas y sociales en los programas de inversión para este mandato.
L'AMB prioritza la cohesió territorial i les millores urbanes i socials als programes d'inversió per a aquest mandat.

Els municipis metropolitans rebran 423 milions de l’AMB aquest mandat

El programa d'inversions representa una xifra rècord per a l'entitat supramunicipal, i anirà dirigit als 3,3 milions d'habitants de l'entorn de la capital catalana

Amb la cohesió territorial i les millores urbanes i socials en el punt de mira, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha previst per a aquest mandat una inversió de rècord. Els municipis que configuren l’AMB, a excepció de la capital catalana, rebran fins a 2027 una inversió de 423,15 milions d’euros. Del total, 150 milions es dirigiran a reforçar la cohesió social en diversos programes, mentre que 181 se centraran en millores urbanes i socials. 

Els 423 milions que es posaran a disposició dels ajuntaments representen una xifra de rècord per a l’AMB, amb un increment del 25% respecte al mandat anterior. Els recursos dels plans d’inversió que concreten el Pla d’Actuació Municipal (PAM) d’aquest mandat es distribuiran de manera proporcional entre els municipis, i arribaran a un total de 3,3 milions d’habitants dels 35 municipis que configuren l’entorn de la capital catalana. Per a dissenyar els programes que conformen el pla d’inversions metropolità i concretar-los en actuacions als municipis, l’AMB ha prioritzat criteris que reforcen l’aplicació de polítiques de proximitat i la millora de l’espai públic, amb l’objectiu de contribuir a millorar la qualitat de vida dels ciutadans. 

“L’objectiu és reequilibrar i ajudar els ajuntaments a desenvolupar transformacions físiques i polítiques socials”, ha destacat el president de l’AMB, Jaume Collboni. El també alcalde de Barcelona ha defensat que el pla prioritza l’aposta cap a la transició energètica i digital, i que “se centra en millorar l’equitat social i reduir les desigualtats”. El vicepresident executiu de l’AMB, Antonio Balmón, ha posat en valor que “l’acció de l’AMB per la cohesió social i territorial va més enllà del pla d’inversions, i també es materialitza a través de les polítiques d’habitatge o les de mobilitat sostenible i transport”. 

Jaume Collboni i Antonio Balmón han presentat les previsions d’inversió de l’AMB per a aquest mandat.

En concret, els plans amb més pes són els destinats a la millora urbana i social, amb 181,15 milions, i a la cohesió territorial, amb 150 milions més. A tots dos paquets se’ls suma un de millora del paisatge natural i urbà, amb 27 milions, i un altre per a la creació de projectes i assistència tècnica, amb 20 milions més. A aquests àmbits s’afegeix una altra línia, centrada en el suport de les polítiques socials municipals, amb 30 milions, i una altra de 15 per a un programa integral de barris per a la millora de les seves rendes.

La distribució entre els 35 municipis s’estableix de manera equitativa en funció de diversos factors, com la renda del municipi, el nombre d’habitants i l’estat dels índexs de vulnerabilitat. En aquest sentit, els dos municipis catalans més poblats per darrere de Barcelona són els que reben més recursos: L’Hospitalet sumarà 47 milions d’euros, mentre que a Badalona li correspondran un total de 35,9, tenint en compte tant el pla d’inversions com el social.