L’Iraq, Mèxic, Síria i Filipines són els quatre països del món on han estat assassinats més periodistes des de l’any 1993 fins a l’actualitat, segons les dades ofertes per l‘Observatori de periodistes assassinats de la UNESCO. El total de periodistes assassinats durant els últims 25 anys a tot el món és de 1.287.
L’Iraq ha estat el territori més perillós per exercir el treball periodístic durant l’últim quart de segle. En aquest país han estat assassinats un total de 193 periodistes des de 1993. El segon país més perillós del món per als periodistes és Mèxic, on han perdut la vida 99 periodistes en el període analitzat. I amb xifres pràcticament iguals se situen Síria (98 periodistes assassinats) i Filipines (97).
En uns altres tretze països s’ha superat durant els últims 25 anys la xifra de 20 periodistes assassinats: Pakistan (70), Somàlia (63), Afganistan (62), Brasil (46), Colòmbia (39), Algèria i l’Índia (39), Hondures (37), Rússia (35), el Iemen (34), Líbia (23), Palestina (21) i Bangladesh (20).
La UNESCO manté actualitzada una base de dades interactiva amb els detalls de cada assassinat.
#TruthNeverDies
Aquest divendres 2 de novembre de 2018 es celebra el Dia Internacional per Posar fi a la Impunitat dels Crims contra Periodistes, establert per les Nacions Unides fa cinc anys.
Segons ha afirmat la directora general de la UNESCO, Audrey Azoulay, aquesta jornada “és una oportunitat per avaluar els esforços realitzats per respondre als problemes de seguretat als quals s’enfronten els periodistes, en la seva tasca d’investigació i de publicació, i a la impunitat dels atacs i crims que massa sovint segueixen patint “.
Azoulay ha assenyalat que “certament, en aquests cinc anys s’han aconseguit avenços significatius i s’ha incrementat la sensibilització de l’opinió pública i els responsables polítics sobre la qüestió de la impunitat”, però segueix quedant molt per fer.
Des de l’any 2006, la UNESCO ha condemnat l’assassinat de 1.010 periodistes i professionals dels mitjans de comunicació, i nou de cada deu casos no han estat portats davant la justícia.
Per això, i amb l’objectiu de sensibilitzar l’opinió pública sobre el problema de la impunitat dels crims contra periodistes, la UNESCO ha presentat per aquest 2 de novembre una nova campanya internacional que porta per lema #TruthNeverDies ( “La veritat mai no mor “).
L’objectiu és “fomentar la publicació d’articles escrits per periodistes assassinats en l’exercici de la seva professió, o en homenatge a ells”. Per facilitar la difusió de la campanya, la UNESCO ha elaborat un conjunt d’eines adreçades als mitjans de comunicació que vulguin participar en l’operació.
“Tenim la responsabilitat de no deixar impunes els crims contra periodistes i garantir unes condicions de treball segures i propícies per al desenvolupament d’una premsa lliure i pluralista. Només en aquestes condicions podrem construir unes societats justes, pacífiques i veritablement obertes al futur “, ha assenyalat la directora general de la UNESCO.
Dels periodistes assassinats entre els anys 2006 i 2017, un 93% eren locals i el 7% restant corresponsals o enviats especials estrangers. Un 93% dels professionals assassinats eren homes i un 7% dones.
La plataforma disposa d'eines per reduir les gestions que duen a terme els professionals, com…
L'experiència es renova enguany amb un recorregut immersiu que podrà visitar-se fins el 12 de…
Prop de 600 projectes empresarials s'han beneficiat de les convocatòries, un 66% dels quals han…
L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914' vol posar cara a tots…
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…