Amb una facturació de més de 300 milions d'euros i planta a Amer (Girona), el laboratori veterinari de la família Nogareda és el sisè major fabricant mundial de vacunes de sanitat animal
La primera vacuna desenvolupada íntegrament a Espanya contra el SARS-CoV-2 s’ha gestat a Catalunya. Ha estat la farmacèutica gironina Hipra, especialitzada en productes veterinaris, la companyia que més ha aconseguit avançar en la investigació d’aquesta nova vacuna, que ja està finalitzant la fase preclínica i iniciarà els assajos en humans al juny a l’Hospital Clínic de Barcelona i al Trueta de Girona. Si tots els assajos culminen amb èxit, l’objectiu és començar a produir els vials a partir del pròxim mes d’octubre a la fàbrica que el grup té a Amer i iniciar la comercialització a finals de 2021, sempre que primer obtingui les autoritzacions pertinents per part de l’Agència Europea del Medicament (EMA).
La vacuna desenvolupada per la multinacional catalana, considerada com el sisè major productor mundial de vacunes per a animals, preveu produir 400 milions de dosis durant l’any 2022 i, de cara a 2023, podria arribar als 1.200 milions de dosis, segons ha explicat l’empresa en un comunicat després de rebre aquest divendres la visita del president de Govern espanyol, Pedro Sánchez; de la consellera de Salut, Alba Vergés; de la mininistra de Sanitat, Carolina Darias; i del ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque.
Sánchez ha pogut conèixer de primera mà els avenços de la investigació d’aquesta vacuna pròpia desenvolupada per Hipra, basada en una proteïna recombinant que, segons l’empresa, “ha estat dissenyada per optimitzar la seva seguretat i induir una potent resposta immunitària neutralitzadora de virus de la covid-19“. Es conservarà entre 2 i 8ºC, el que facilitarà la seva logística i distribució. Els estudis encara no han acabat, però tot sembla indicar que caldrà administrar dues dosis. “L’estratègia de vacunació contempla els diversos escenaris de vacunació, efectivitat davant diferents variants i la més que probable i cada vegada més necessària dosi de revacunació”, apunta el grup de la família Nogareda.
En paral·lel a aquesta primera vacuna de proteïna recombinant pròpia (que seria la primera que autoritzi l’EMA), Hipra també està duent a terme una línia de recerca en col·laboració amb l’Hospital Clínic de Barcelona per al desenvolupament d’una vacuna contra la covid-19 basada en el mRNA de virus missatger. Aquesta segona vacuna també es troba en fase pre-clínica.
Hipra és una companyia verticalitzada que controla tota la cadena de valor i de producció, i gràcies als seus 50 anys de trajectòria atresora uns elevadíssims coneixements que li han permès desenvolupar del tot aquesta vacuna anticoronavirus i fer-ho amb més celeritat que altres projectes que s’estan gestant a Espanya. En aquest procés, l’empresa ha comptat amb el suport de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), així com dels ministeris de Sanitat, Indústria, i Ciència i Innovació.
“Veiem en Hipra un dels projectes més esperançadors. Amb aquesta visita vull traslladar-vos que el Govern d’Espanya apostarà per vosaltres. Us donem suport en aquesta esperança que tenim de comptar amb una vacuna espanyola al llarg de 2021″, ha assenyalat el president Pedro Sánchez.
L’empresa liderada per David Nogareda afirma ser el laboratori que més vacunes innovadores i tecnològiques ha llançat en els últims 10 anys, amb un total de 22 vacunes, això sí, totes elles destinades a sanitat animal. Amb 39 filials internacionals i presència comercial a més de cent països, Hipra ha tancat 2020 amb una facturació de 319 milions d’euros i aquest any preveu créixer un 13,5%. El grup dóna feina a més de 2.000 persones i dedica el 10% de la seva facturació anual a la investigació i desenvolupament de noves vacunes. A l’àrea de R+D en vacunes treballa un equip de 350 persones.
Encara que actualment no existeix cap vacuna anticoronavirus basada en la tecnologia de proteïna recombinant, Hipra està convençuda que serà molt efectiva en la lluita contra la pandèmia i que serà una solució addicional per contribuir a la vacunació mundial i al procés de revacunació anual que s’espera. En vacunes per a animals, l’empresa fabrica cada any 24.000 milions de dosis d’aquest tipus de vacunes.
Inversió de 470 milions a Aiguaviva
Des del 2019, l’empresa impulsa el projecte Campus Hipra, a Aiguaviva (Girona), que preveu l’ampliació de les seves actuals instal·lacions en un nou complex que acollirà diferents unitats productives i d’investigació, així com noves àrees de negoci de la companyia en una superfície de 114.000 metres quadrats que se sumarà als 56.000 metres quadrats de la fàbrica d’Amer. El projecte suposarà una inversió de 472 milions d’euros fins a 2026 i la creació directa de 580 llocs de treball altament qualificats.
La planta d’Hipra a Amer, a la comarca de la Selva, serà la segona de Catalunya que produeixi vacunes anticovid. L’altra fàbrica, propietat de Reig Jofre, es troba a Sant Joan Despí (Barcelona) i està previst que realitzi la fase final d’envasat de la vacuna desenvolupada per Janssen, filial farmacèutica de Johnson & Johnson.
El consell d'administració ha decidit per unanimitat tornar a fixar-la a Sant Vicenç dels Horts
La ‘startup’ desenvolupa un sistema que permet administrar fàrmacs directament a les cèl·lules canceroses a…
Els dos establiments interactuen des de l'Eixample i des del Born amb públics i ambients…
Les instal·lacions han suposat una inversió de més de 60 milions i reuniran 600 investigadors.…
La mostra permanent exhibeix més de dos-cents objectes de l’època romana en un recorregut amb…
El Macba repassa la figura de la pintora i escultora, però sobretot activista, en la…