Congreso de la Associació Tecnio en Terrassa.
El congrés de l'Associació Tecnio ha fet balanç dels Fons Next Generation.

Les empreses catalanes capten 1.540 milions dels fons Next Generation des de 2021

Prop de 600 projectes empresarials s'han beneficiat de les convocatòries, un 66% dels quals han estat de pimes

Les empreses catalanes han captat 1.540 milions d’euros des de 2021 en el conjunt de convocatòries d’abast estatal dels fons Next Generation. Amb aquesta xifra, les companyies de Catalunya han captat el 20% d’aquestes ajudes atorgades en el conjunt d’Espanya.

En concret, 549 projectes industrials d’empreses catalanes s’han beneficiat d’aquestes convocatòries, impulsades per diversos ministeris sobre la base dels fons europeus. Entre elles, destaca la presència de les pimes: el 66% dels projectes beneficiaris han estat impulsats per petites i mitjanes empreses, segons dades de l’agència de la competitivitat de l’empresa de la Generalitat, Acció.

Des del punt de vista territorial, Barcelona i el seu entorn han concentrat la major part de les ajudes, amb un 21% a la comarca del Barcelonès, seguida pel Vallès Occidental (16%), el Baix Llobregat (13%) i el Vallès Oriental (9%), com ha explicat el conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, al congrés de l’Associació Tecnio, a Terrassa.

Entre els sectors que han captat fons, destaquen la mobilitat sostenible, amb el 30% dels recursos, i els projectes d’R+D, amb el 29%. A més, les empreses catalanes han captat 636,2 milions d’euros per a projectes de sostenibilitat i digitalització del sector industrial.

Des de l’obertura de l’Oficina Next Generation EU d’Acció el novembre de 2021, més de 2.300 empreses s’han assessorat a través de l’agència de la Generalitat. De fet, el 22% de les empreses catalanes que han accedit a aquests fons han passat per l’oficina. A més, nou de cada deu empreses que han accedit als seus serveis s’han acabat presentant a més convocatòries de les que inicialment tenien previstes.

Entre les activitats que el Govern dona prioritat, figura la consolidació de projectes R+D enfocats a la col·laboració entre empreses i grups de recerca. “Tan important ha de ser fer recerca, com transferir-la. És un element imprescindible per continuar fent de Catalunya un país altament innovador”, ha defensat el conseller.

La Generalitat aposta per potenciar la transferència de coneixement

“La transferència de coneixement és un motor indispensable per millorar la competitivitat del país i impulsar Catalunya com una de les regions més innovadores d’Europa”, ha remarcat Sàmper davant els membres de l’associació, que reuneix grups universitaris i centres de recerca amb l’acreditació Tecnio que atorga la Generalitat a través d’Acció.

Precisament Acció organitza sessions sobre com accedir als Next Generation, en les quals s’han registrat 14.300 participants. A més, actualment hi ha més de 7.000 inscrits en el servei d’alertes personalitzades sobre les convocatòries dels Next Generation.