Implants dentals i cranimaxil·lofacials, plantilles podològiques i material mecanitzat industrial de precisió. Aquest és el portfoli de productes que fabrica el grup Avinent, una empresa amb 65 anys de trajectòria i seu a Santpedor (Bages). La història de la companyia, que es va fundar originalment amb el nom de Vilardell Purtí, segueix lligada a la fabricació de components per a les indústries de l’automòbil i l’aeronàutica des de fa més de sis dècades. No obstant això, la dura competència al sector va empènyer Avinent a diversificar el seu negoci durant la primera dècada dels 2000.
Va ser el 2006 quan l’empresa es va endinsar també a la indústria mèdica, amb la creació de la seva divisió d’implantologia dental. Amb el pas dels anys, el grup ha obert més línies de negoci i, actualment, en el seu vessant de fabricant per professional, produeix i comercialitza implants i pròtesis dentals, solucions cranimaxil·lofacials i ortodòncies invisibles. La seva darrera experiència empresarial, l’entrada al segment de les clíniques podològiques i les plantilles 3D personalitzades, és una iniciativa que ha estat reconeguda per ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya, a través del distintiu Catalonia Exponential Leaders.
“El nostre objectiu és portar a la podologia les eines digitals que ja sabem que funcionen a l’àmbit dels implants i les pròtesis dentals. A més, en aquest cas volem fer arribar les solucions directament al pacient i, per aquest motiu, estem creant una xarxa de clíniques pròpies. Ja comptem amb centres a Cardona, Berga, Manresa i al barri de Sant Martí de Barcelona”, assenyala Albert Giralt, CEO d’Avinent.
La tècnica principal que ha extrapolat de l’àmbit dental al podològic és la de la fabricació additiva o impressió 3D. “A través d’aquesta tecnologia es va poder industrialitzar un sector molt artesanal, com era el de la implantologia dental. Aquesta experiència ens va permetre evolucionar i portar coneixements cap a l’àmbit podològic”, explica el CEO d’Avinent. Giralt també destaca el gran progrés de la fabricació additiva en els darrers anys. “Ara els materials que es poden utilitzar són molt més nombrosos i també han millorat molt els software de disseny”, valora.
També a través de la impressió 3D, Avinent va penetrar al puixant mercat dels alineadors dentals. “El sector de l’estètica està en creixement i, en particular, tot allò relacionat amb l’àmbit dental. En aquest sentit, la demanda d’implants dentals continua creixent, però també la d’alineadors dentals per a ortodòncies invisibles”, explica Giralt. Avinent va començar a explotar el negoci dels alineadors el 2022, a través de la marca Recode Aligners.
La pandèmia, punt d’inflexió
Com a tantes altres companyies, la irrupció de la pandèmia del Covid-19 va trastocar profundament els plans d’Avinent. A la reducció de l’activitat generalitzada, es va unir el fet que el grup estava duent a terme una de les seves inversions més estratègiques. Giralt reconeix que van ser uns mesos de molta incertesa, però que van afrontar el període com una preparació per sortir reforçats quan l’epidèmia passés i la situació es normalitzés. Finalment, la inversió es va tirar endavant, i l’any 2022 Avinent va inaugurar el centre d’innovació i producció —de més de 8.000 metres quadrats— a Santpedor després de destinar al projecte 10 milions d’euros.
Actualment, el grup Avinent, de capital familiar, factura 35 milions anuals i ocupa al voltant de 300 persones. El conglomerat concentra diversos serveis corporatius –com els recursos humans, IT i departament financer, entre d’altres–, mentre que cada divisió disposa també dels seus propis equips específics.
Innovació disruptiva amb impacte positiu
Avinent va ser reconeguda per ACCIÓ amb el distintiu Catalonia Exponential Leaders per la seva condició de companyia que aposta per la digitalització i un mètode innovador de producció a l’àmbit de les solucions mèdiques personalitzades. Concretament, ACCIÓ va posar en valor la nova aposta per la podologia —amb una tecnologia d’escaneig de la trepitjada i el disseny de plantilles personalitzades amb impressió 3D— d’Avinent a través de la marca Inmoovs.
Juntament amb Avinent, ACCIÓ també ha atorgat el distintiu a altres startups i empreses consolidades especialitzades en sectors i àmbits com la salut i les ciències de la vida; la mobilitat, l’energia o la química sostenible. A aquestes companyies se les va valorar per aplicar la innovació als seus models de negoci i introduir tecnologies disruptives com la intel·ligència artificial, la gestió de dades massives (big data), la fabricació 3D o la biotecnologia avançada, entre d’altres. AldoraTech, BUSUP, Roka Furadada o Sener van ser algunes de les empreses que també van ser seleccionades.