Empreses sostenibles per a una Barcelona sostenible

La sostenibilitat en l'empresa representa un factor clau de competitivitat i atracció de talent

En un món on la sostenibilitat s’ha convertit en una obligació ineludible per a empreses de tots els sectors, aquelles organitzacions que no s’alineïn amb aquestes demandes corren el risc de perdre rellevància, o fins i tot de quedar fora del mercat. Però aquesta realitat no sols afecta la seva competitivitat, sinó també la seva capacitat per atreure i retenir talent. Això és especialment rellevant entre les generacions més joves —millennials i zetes—, que són particularment sensibles als valors i l’impacte de les companyies en el planeta i la societat, tant com a consumidors com en les seves decisions laborals.

El compromís amb la sostenibilitat va més enllà de l’àmbit corporatiu, convertint-se també en una prioritat per a les administracions públiques. Es tracta d’una labor de cocreació on actors públics i privats col·laboren per desenvolupar activitats que promoguin un món millor. Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) són una prova clara d’aquest compromís global per construir, junts, un futur més verd, just i igualitari. Més sostenible.

Un exemple destacat és el de l’Ajuntament de Barcelona, que recentment ha llançat el seu Compromís Ciutadà per una Barcelona + Sostenible 2024-2034. A través d’aquesta iniciativa, el consistori subratlla el paper crucial que les empreses han d’exercir en aquest procés de cocreació de futur. Barcelona, com hub tecnològic del sud d’Europa amb un atractiu global indiscutible, també ha de ser pionera en sostenibilitat. De la mateixa manera que les empreses que alberga, la ciutat no pot permetre’s quedar-se enrere com a pol d’atracció per a empreses i talent internacional.

No obstant això, i encara que tot el que s’ha esmentat fins ara hauria de ser evident, encara queda molt per fer. Les empreses que han adoptat aquestes pràctiques no representen ni la meitat del total. Segons un estudi global recent que hem realitzat des de HAYS, el 64% dels professionals creu que les seves empreses haurien de fer més per promoure la sostenibilitat, la qual cosa evidencia una desconnexió significativa entre les expectatives dels empleats i les accions de les companyies.

A més, segons la nostra Guia del Mercat Laboral 2024, només un 9% de les empreses enquestades consideren la sostenibilitat com un objectiu estratègic. Aquesta bretxa no sols afecta la seva competitivitat, sinó que també limita la seva capacitat per complir amb les expectatives del talent jove. Aquests perfils qualificats busquen organitzacions compromeses de manera genuïna, més enllà de la retòrica habitual que sovint impregna els objectius de Responsabilitat Social Corporativa (RSC), entesa aquesta com un simple afegit o propina.

Barcelona, com hub tecnològic del sud d’Europa amb un atractiu global indiscutible, també ha de ser pionera en sostenibilitat

A aquesta problemàtica se suma l’escassetat de professionals amb habilitats específiques en sostenibilitat, un obstacle addicional que ha de ser superat per empreses, institucions i centres d’estudis en aquest moment històric de transició cap a una nova manera d’entendre l’economia i l’activitat humana en funció del seu impacte.

En aquest context, el Compromís Ciutadà per una Barcelona + Sostenible 2024-2034 és un crit d’atenció per a totes les empreses. Ha arribat el moment que les organitzacions adoptin mesures audaces i efectives si desitgen alinear-se amb les expectatives de la societat i els professionals. En aquest procés de transformació, tots hem de participar activament perquè les empreses de Barcelona siguin sostenibles, consolidant així a la nostra ciutat com un referent de compromís i d’un futur millor.