Ecosistema emprenedor

Les empreses TIC catalanes creixen un 50% en els últims deu anys

Se situen en un total de 17.000, amb una aportació del 10% al PIB

El sector de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) s’està consolidant com a motor econòmic a Catalunya i comença a mostrar signes de maduresa. Des d’aquest any, han crescut les ofertes de perfils relacionats amb el cloud i la ciberseguretat, segons es desprèn de l’últim Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya, elaborador anualment pel Cercle Tecnològic de Catalunya. L’ecosistema dona un pas més, tenint en compte que fins ara es buscaven més a desenvolupadors, una demanda que es manté, però ara s’amplia, amb pàgines webs i aplicacions que es desenvolupen al núvol i han de protegir-se d’atacs informàtics.

Els problemes per trobar perfils com els esmentats continuen sent una de les característiques del sector, que lamenta que les polítiques que s’estan impulsant per formar a nous treballadors no acaben de suplir la demanda existent. “Si això no fos així, podríem produir més”, valora el president del Cercle Tecnològic, Joan Ramon Barrera.

Malgrat la falta de perfils, les empreses TIC continuen creixent a Catalunya, amb un total de 17.000, un 50% més que fa deu anys. L’any 2012, aquesta xifra se situava en les 11.300 companyies. En conseqüència, puja la facturació, fins als 23.8000 milions d’euros, un 65,85% més que fa una dècada. També pugen els llocs de treball creats, amb 120.800 empleats, un 57% més que el 2012. Amb tot, l’aportació que fa aquest sector al PIB està entre el 9,5% i el 10%.

Si la pandèmia va accelerar el sector, arribant a sobredimensionar-lo amb un augment del 12% en l’ocupació el 2020 que es va revertir el 2021 i ara manté la tendència positiva dels anys previs, les noves crisis també l’estan afectant. Un 78% dels enquestats assenyala que la guerra a Ucraïna i la inflació està tenint un efecte negatiu en la marxa del negoci.

Una de les eines que poden servir per potenciar aquestes xifres, a més d’incrementar la formació i el reciclatge de professionals, són els fons Next Generation. Sobre aquesta qüestió, les companyies tecnològiques es mostren decebudes, lamentant que es prometés una ràpida execució per accelerar la digitalització i encara no s’hagi concretat. El sector suspèn amb un 4,3 l’impacte d’aquestes ajudes europees. “Es van generar moltes expectatives i les empreses es van preparar, però els fons no han arribat amb la celeritat anunciada”, remarca Barrera, a l’espera que el 2023 s’acabin concretant.

Compartir
Publicado por
Cristina Martín Valbuena

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

Els britànics pugnaran amb Nova Zelanda per la Copa de l’Amèrica

L’Ineos Britannia s'imposa sobre l'equip italià després d'onze regates i guanya per primera vegada la…

4 d'octubre de 2024
  • Opinió

Palau 100, de nou l’excel·lència

El curs comença amb un concert que preludia una temporada memorable

4 d'octubre de 2024
  • Good News Barcelona

La ‘Carmela’ de Plensa es queda

El rostre davant del Palau de la Música renova la seva relació amb la ciutat…

4 d'octubre de 2024
  • Música

Rússia, per començar

El Palau de la Música estrena temporada amb un esclatant repàs a dos clàssics de…

4 d'octubre de 2024
  • Opinió

Barcelona es bolca amb la Copa de l’Amèrica i el ‘retail’ es reinventa per al moment

La competició converteix la ciutat en un escenari vibrant on el comerç local aprofita cada…

3 d'octubre de 2024
  • Good News Barcelona

BNEW encara la seva cinquena edició com a esdeveniment de referència de l’economia del futur

La cita reunirà més de 12.000 assistents en una edició en la qual comptarà amb…

3 d'octubre de 2024