Els Enginyers industrials apressen a encarar els reptes de futur amb 300 propostes

El col·lectiu reivindica la seva participació en els espais de decisió i demana a l'administració més agilitat, valentia i pragmatisme per assegurar un progrés sostenible en àmbits com l'emergència climàtica, l'energia i la salut. Alerten que a Catalunya faltaran més de 50.000 enginyers en una dècada.

El futur és tecnològic, i les decisions entorn a aquest no poden deixar-se al marge de professionals de base tecnològica. Amb aquesta premissa, l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya ha recollit en un informe 300 mesures per avançar cap a un progrés econòmic, industrial i sostenible. Sota el nom d’Enginyeria, motor de progrés, el document analitza les mesures que s’han d’emprendre en sis àmbits, que inclouen l’emergència climàtica, la transformació digital, la salut, la indústria innovadora i 4.0, l’energia i una societat justa.

Per a tots ells, el document reivindica la participació dels enginyers en espais públic-privats d’anàlisis, estudi i decisió. “No podem solucionar assumptes de base tecnològica amb persones que no tenen aquesta base tecnològica”, ha remarcat el degà del Col·legid’Enginyers Industrials de Catalunya, Narcís Armengol.

I és que el que sembla una obvietat, no passa actualment en l’administració pública, ha subratllat Armengol en la presentació del document, amb la presidenta de l’associació, Maria Salamero, i a la coordinadora del consell de redacció de l’informe, Matilde Villarroya, que ha destacat que es tracta d’un pragmàtic “document d’acció”.

Proposen la possibilitat de prolongar el calendari de tancament de les centrals nuclears si no es desenvolupen energies renovables al ritme requerit

Afavorir l’obtenció de nous combustibles sintètics a partir del reciclatge químic de residus; traspassar part del transport de mercaderies per carretera a la distribució ferroviària; potenciar l’ecosistema de startups, fomentar la ciberseguretat; impulsar la transformació digital del sistema de transport; promoure solucions tecnològiques per a una població envellida, i estudiar la possibilitat de desplegar de forma acotada una Renda Bàsica Universal per avaluar la seva viabilitat, són algunes de les mesures que recull l’informe. En la majoria d’aquests àmbits, “la tecnologia no és excusa per a no resoldre’ls”; la tecnologia ja existeix, i és una qüestió de decisió, segons Armengol. Així, ha demanat a l’administració “fermesa, pragmatisme i valentia” davant aquests reptes.

Prolongar l’energia nuclear?

Entre les propostes de l’informe, destaca una altra: avaluar la possibilitat de prolongar el calendari de tancament de les centrals nuclears. Proposa valorar que continuïn operant més enllà de 2035 en el cas que les energies renovables no es desenvolupin al ritme requerit, com consideren que està succeint.

“Sabem que hem de tancar les nuclears, però pel camí hi ha uns deures que no estem fent. No podem dir que les tancarem si no fem els deures amb les renovables”, ha avisat el degà. L’alternativa? Utilitzar gas per a suplir l’energia que es deixarà de produir en tancar les nuclears, cosa que impediria complir els objectius mediambientals.

Ús eficient de l’aigua

Coincidint amb l’actual situació de sequera, el document incorpora també propostes referents a l’aigua. Figura entre elles la necessitat d’implementar mesures d’estalvi i promoure l’ús eficient de l’aigua en el sector agrícola, amb ajudes i una fiscalitat adequada per part de l’administració pública.

El col·lectiu d’enginyers pretén generar un “espai permanent de tecnologia, indústria, lideratge i acció”

El consum que realitzen els ciutadans des de les seves llars és anecdòtic comparat amb l’ús d’aigua per als camps i el sector agrícola. “Tot i això, continuem inundant els camps en lloc d’utilitzar tecnologies” que permeten un ús més eficient de l’aigua, ha afegit Salamero, que ha urgit a implementar mesures en aquest sentit.

Interpel·lació a l’àmbit polític

El document, elaborat en el marc del 160 aniversari de l’associació, no es limita a recollir aquestes mesures i propostes, sinó que les trasllada a representants de l’àmbit polític i empresarial. Ho ha fet en una trobada a l’Escola Industrial amb unes 130 persones, entre elles representants del Parlament i dels seus grups polítics. Amb un objectiu: posicionar el col·lectiu d’enginyers com un actor clau en aquestes decisions de futur, i posar el focus en les mesures que veu necessàries per a garantir un progrés sostenible. A més, tenen la pretensió de generar un “espai permanent de tecnologia, indústria, lideratge i acció”. En aquest sentit, plantegen donar compte i continuïtat d’aquest document de manera anual, per fer un seguiment i actualització de les propostes i orientar i impulsar polítiques necessàries per al futur.

La presidenta de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya, Maria Salamero, i el degà del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, Narcís Armengol.

“Cal avançar amb agilitat, energia i determinació, prenent decisions valentes i sistèmiques, que vagin molt més allà dels cicles polítics”, ha remarcat Salamero. La presidenta de l’associació, que representa a 10.000 enginyers industrials, ha demanat les administracions passar a l’acció amb determinació.

Totes aquestes mesures dependran de disposar de suficients enginyers qualificats, i a Catalunya en faltaran 50.000 en una dècada

Així, el col·lectiu aspira al fet que aquest sigui “un document de referència” per a administració i professionals de cara a un futur en el qual els enginyers volen ser part activa de la solució i aportar els seus coneixements i punt de vista, també amb altres àmbits i rams professionals. “El futur és multidisciplinari, però el nostre paper és important”, ha afegit Villarroya.

Totes aquestes mesures dependran d’un factor tan determinant com evident: disposar de suficients enginyers qualificats. A Espanya, faltaran més de 200.000 en una dècada, xifra que a Catalunya es tradueix en 50.000. “Sense aquests perfils, l’evolució cap a un progrés econòmic, industrial i sostenible no serà possible”, ha advertit Salamero. Davant aquesta situació, proposa una recepta amb dos ingredients principals: posicionar aquestes professions com a atractives, i posar a referents de l’enginyeria al capdavant d’espais visibles de gestió i presa de decisions.

Façana de la seu del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, a la Via Laietana.
Compartir
Publicado por
Anna Badia López

Artículos recientes

  • El Bar del Post

Alba Pujals: El plaer de la cocció a foc lent

“La música és una qüestió de paciència, de i sumar dia a dia. Un procés…

23 de novembre de 2024
  • Professionals

Munich: volar alt tocant de peus a terra

Munich és avui una marca reconeguda de calçat esportiu i una mica més i tot:…

23 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

L’antiga planta de Nissan a la Zona Franca torna a l’activitat amb la producció dels primers cotxes Ebro

La històrica marca local reneix de la mà del fabricant xinès Chery, qui ha posposat…

23 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Cupra negocia la seva entrada als Estats Units per a 2030 amb el grup Penske

La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…

22 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Els ferris de la terminal Grimaldi podran connectar-se a l’electricitat al gener

El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…

22 de novembre de 2024
  • Opinió

Història d’un concert accidentat

Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…

22 de novembre de 2024