La competició començarà el 22 d'agost de 2024 i es podrà veure des de la platja, amb els vaixells competint a només 200 metres
L’edició de la Copa Amèrica que se celebrarà l’any 2024 a Barcelona comença a perfilar-se. Ja se sabia que serà la primera vegada que la competició inclourà equips femenins i juvenils o que el seu històric trofeu farà una ruta com si fos la torxa olímpica per acostar la regata als ciutadans. Però, aquest dimarts, l’organització ha revelat nous detalls, pocs mesos abans que tots els equips estiguin ja instal·lats a la ciutat per començar a entrenar en el seu mar.
El mestre de cerimònies ha estat Grant Dalton, conseller delegat de l’Emirates Team New Zealand, l’equip guanyador de l’edició anterior de la regata i el responsable d’organitzar la que vindrà d’aquí a dos anys. “Han passat moltes coses des de l’anunci al març”, ha començat des del Museu Marítim de Barcelona, espai que la Diputació de Barcelona ha posat a disposició dels organitzadors per a l’acte i per a la mateixa competició. Després de definir les zones del Port Vell que es destinaran per a les bases, l’organització ja ha concretat on se situarà cada equip, permetent que triés primer l’Emirates Team New Zealand, per després deixar pas a l’INEOS Team Brittannia, l’equip que reptarà a l’actual propietari del trofeu, i als altres quatre participants, segons l’ordre amb el qual es van inscriure en la competició. Els equips femenins i juvenils estaran situats al Port Olímpic, on també es farà un pilot amb hidrogen.
Des de les bases al Port Vell sortiran les embarcacions per competir al mar, molt a prop del litoral barceloní, a només 200 metres. Es preveu la mobilització de més de 1.000 voluntaris, tant per a terra com per a mar, enllaçant amb la tradició olímpica de la ciutat. La competició tindrà unes vistes privilegiades des de la Barceloneta, tot i que la Copa Amèrica també habilitarà zones per seguir la regata des del Moll de la Fusta. A l’antic Imax, l’enderrocament del qual s’ha endarrerit amb l’arribada de la regata, s’organitzarà un recorregut informatiu en el qual poder descobrir més detalls de la competició, en col·laboració amb Mediapro. S’inclouran simuladors interactius i es recuperarà la pantalla de 600 metres del cinema per poder sentir-se con un participant més de la competició enmig d’una regata.
En la mateixa línia que el nou espai a l’Imax, l’Emirates Team New Zealand ha apostat per crear per primera vegada una sèrie documental que expliqui els secrets de la regata, poc coneguda pel gran públic tot i ser una de les competicions esportives amb més impacte mediàtic mundial, amb 940 milions d’espectadors, només per darrere de les Olimpíades i els mundials de futbol. La sèrie documental, que l’organització calcula que sumarà 1,5 milions d’espectadors més, estarà dirigida per Chai Vasarhelyi i Jimmy Chinpel, guanyadors de l’Oscar pel documental Free Solo l’any 2018. “El que s’ensenyarà també serà la ciutat de Barcelona perquè els equips ja hi estaran instal·lats”, ha assenyalat Dalton.
Precisament, el conseller delegat de l’Emirates Team New Zealand espera que els diferents equips s’instal·lin “com més aviat millor” a la capital catalana. “Els equips ja estan llestos per venir aquí”, ha remarcat. Inicialment, s’havia previst la seva arribada per a principis de 2024, però tot s’ha accelerat perquè al juny de l’any que ve els sis equips participants estiguin instal·lats a la ciutat, començant les obres de construcció de les bases a l’abril. Es calcula que cada equip vindrà amb 150 persones, a les quals s’hauran de sumar les seves famílies. Un dels sis participants, l’Alinghi Red Bull Racing Team, ha estat el que més s’ha avançat i ja està a Barcelona des d’aquest estiu. I, segons ha anunciat Dalton, s’espera que acabi havent-hi un setè participant que desembarqui a Barcelona.
Per fer-ho possible, moltes actuacions s’han hagut d’accelerar al Port de Barcelona. Segons ha explicat el seu president, Damià Calvet, un total de 16 projectes ja previstos s’han avançat perquè el port estigui preparat per a la competició, sumant una inversió de 55 milions d’euros. Entre ells, ha citat la urbanització dels espais lliures a la Bocana Nord, la nova llotja de pescadors, la demolició de l’antic Cinesa o la modernització del Moll Drassanes. La competició també suposarà la creació d’un servei de bus nàutic entre el Moll Drassanes i el Moll de Llevant.
Tot haurà d’estar llest de cara al 22 d’agost de 2024, dia en què començarà la competició, amb una regata de tots els equips que s’allargarà fins al 26 d’agost. Després vindran els reptes entre els participants, des del 31 d’agost fins al 6 d’octubre. I, finalment, la competició entre els dos finalistes, entre el 12 d’octubre i el 27 d’octubre. En la definició de les dates, s’ha tingut en compte els Jocs Olímpics de 2024, previstos entre l’1 i el 12 d’agost.
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…
L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…
El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició
La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…
A finals d’agost del 2005, l’huracà Katrina colpejava les costes del sud-est dels Estats Units,…